SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE: Ko ne izda račun, sledi mu katanac

SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE: Ko ne izda račun, sledi mu katanac

14 maja 2014

fiskalni racunDržava bi do kraja 2014. suzbijanjem sive ekonomije mogla da prihoduje 100 miliona evra, a to će se postići većim brojem kontrola i inspektora.

Od 1. jula je planirano da se kroz izmene poreskih zakona povećaju i kazne za utaju poreza, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva finansija Nikola Ćorsović.

Od 1. jula Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji biće predviđeno da vlasniku radnje, koji je uhvaćen da nije izdavao fiskalni račun, bude zatvorena radnja na sedam dana prvi put, a ako se prekršaj ponovi, radnja će biti zatvorena 14 dana.

Ako i treći put bude zatečen da nije izdavao fiskalni račun, moraće da zatvori radnju na još 30 dana, što bi prema Ćorsoviću, značilo i kraj poslovanja te firme.

Na seminaru, posvećenom sivoj ekonomiji, koji je organizovala Asocijacija medija, on je rekao da su do sada kazne za neizdavavanje fiskalnih računa bile najniže moguće – 50.000 dinara, što su vlasnici ukalkulisali u trošak.

Prema njegovim rečima, broj kontrola biće povećan od osam do 10 puta, a broj inspektora četiri puta.

„Pogrešne su procene da budžet od sive ekonomije gubi milijarde, ali ako bi se smanjio udeo sive ekonomije, mogli bismo godišnje da ostvarimo prihod od dodatnih 500 do 700 miliona evra, odnosno između 1,3 i 1,7 odsto BDP-a“, rekao je Ćorsović.

On je podvukao da je planiran konsolidovani deficit Srbije za ovu godinu 7,1 odsto BDP-a, što znači da suzbijanje sive ekonomije neće rešiti sve probleme, ali će svakako da pomogne.

On je precizirao da će biti predviđene mere na kraći rok, koje će pokriti pet oblasti – prva je izdavanje fiskalnih računa i rad na crno, druga pojačana kontrola rizičnih industrija kao što su auto-prevoznici i prehrambena industrija, a sledi i sprečavanje šverca akciznih prozvoda duvana i naftnih derivata.

Četvrta oblast se odnosi na pranje novca i fantomske firme, gde je Ćorsović najavio još bolju saradnju sa APR-om, dok je poslednja oblast vezana za bogate građane i unakrsnu proveru prihoda imovine.

Na duži rok, rekao je on, planira se institucionalna izgradnja, pre svega poreske uprave, kako bi se postigla bolja organizacija i bolja kontrola.

Podsetio je da će uporedo sa merama suzbijanja sive ekonomije ići i mere stimulacije za prelazak u legalne tokove, a prema njegovim rečima, jedna od tih mera je da će država finansirati poreze i doprinose za novozaposlene u odnosu 70 prema 30.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *