Сва лица наше скулптуре

Sva lica naše skulpture

15 jula 2017

ŠESTA izložba „Vajari Srbije“ otvorena je u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, gde je ova manifestacija koja predstavlja aktuelno stanje u srpskoj skulpturi imala svoja prva dva izdanja. U organizaciji Vajarske sekcija ULUS-a predstavljeno je stotinak radova od 62 izlagača različitih generacijskih i stilskih orijentacija. Jedan od principa ove, kao i svih ranijih izložbi, jeste njen otvoren koncept, odnosno pravo da na njoj učestvuju svi umetnici nezavisno od toga da li su članovi ULUS-a ili ne.

Postavka ovogodišnje izložbe je koncipirana u tri dela i to: savremenu produkciju predstavljaju radovi čak 58 učesnika, u segmentu „podsećanja“ izložena su dela Ajdina Puteša, Miluna Vidića i Matije Vukovića, dok je skulptura u prostoru prisutna kroz ostvarenje Nenada Burnića.

Reč je, kako je to još u katalogu prve izložbe „Vajari Srbije“ zapisao jedan od naših najuglednijih skulptora i teoretičara Kosta Bogdanović, o „velikoj revijalnoj izložbi, koja dolazi u momentu kada skulptoralna forma zamire pred već konvencionalnim pojmom `ekranska slika` koja značenje skulptura simulira ekranskim prizorima i uslovima sagledavanja neke forme u dvodimenzionalnoj ravni ekrana“:

– Heterogenost postupaka i matarijala, kao i evidentno veliki broj vajara koji participiraju na ovoj izložbi pružaju mogućnost da se sagleda savremena skulptura i donesu različiti zaključci od onih o stilskim kretanjima do praćenja individualnih dometa umetnika – zapasio je Bogdanović.

Postavka će biti otvorena do 7. avgusta.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ljiljana says:

    Nakazno .... videsmo je mi u Smederevu kompletnu..... i ono što ovde niste prikazali....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *