Sva zla albanskih separatista i takozvanog nezavisnog Kosova koja traju od 1999 – 2013. godine, a na koje ćute UN i ceo svet

Sva zla albanskih separatista i takozvanog nezavisnog Kosova koja traju od 1999 – 2013. godine, a na koje ćute UN i ceo svet

16 juna 2013

vlaskovic-004 - CopyOno što su uradili Albanci i takozvano nezavisno Kosovo Srbima na srpskoj Pokrajini Kosovu i Metohiji posle 1999. godine je anticivilizacijsko postupanje, antidemokratija. Uopšte, imajući u vidu istoriju čovečanstva, to se može porediti samo sa divljaštvom. Zločini protiv Srba i Srbije očigledno se obavljaju uz blagoslov nekih članica Evropske unije, i to onih zemalja koje imaju i najveći uticaj u ovoj evropskoj organizaciji. Da je tako, najbolje govore činjenice na terenu zbog kojih se sav iskreno demokratski svet stidi.

Srbi su sa Kosova i Metohije proterani posle juna 1999. godine iz 314 mesta.

Samo iz tri opštine, od ukupno 30 na KiM, nije bilo etnički očišćenih srpskih mesta . I to iz opština Leposavić i Zvečan na severu KiM i iz opštine Štrpce na krajnjem jugu KiM, mada je i u ovim opštinama bilo napada na srpska sela.

Danas se na teritoriji Srbije nalazi 206.000 raseljenih sa KiM, kao i 16.000 na teritoriji Crne Gore (podaci UNHCR).

Albanci su od 1999. godine do sada srušili i zapalili 155 srpskih crkava i manastira. Pet crkava je u potpunosti izbrisano sa lica zemlje. Crkva Svete Trojice u centru Đakovice je potpuno uništena, a na tom mestu je danas park u čijem centru su separatisti podigli spomenik Majci Terezi. Uništene su seoske crkve u Petrovcima kod Kosovske Kamenice i u selu Kraljevica kod Podujeva. Uništena je crkva u centru Suve Reke i crkva Svete Trojice u Velikoj Reci kod Vučitrna. Na tim mestima nije ostalo ni traga koji bi podsećao da su tu nekada bile srpske pravoslavne svetinje.

Albanci su od juna 1999. godine do sada ubili 1004 Srba a da niko za te zločine nije odgovarao.

Od juna 1999. do sada, Albanci su u potpunosti uništili 21.122 srpske kuće i 935 stanova.

Srbi su do sada podneli 41.300 zahteva Kosovskoj agenciji za povratak uzurpirane imovine od strane Albanaca, ali ni jedan odsto tih zahteva nije rešen.

Do kraja 31. 12. 2012. godine, Kosovska agencija za privatizaciju je prodala 1.358 srpskih preduzeća od kojiih nijedno nije mogao da kupi Srbin, niti je u jednom tom preduzeću ostao zaposleni Srbin, niti je zaposlen nakon “privatizacije”.

Od 1999. godine do sada, Albanci su na dve trećine teritorije KiM (ukupna površina 10.886 km2) u potpunosti uništili većinu srpskih grobalja i u njima više od 10.000 spomenika, što je vandalizam nečuven u civilizovanoj Evropi. Na Metohiji i centralnom Kosovu samo su dva srpska groblja ostala čitava.

Ni u jednom gradu južno od Ibra nije ostao nijedan spomenik iz srpske istorije. Albanci su srušili spomenike Knezu Lazaru, Vuku Karadžiću, Petru Petroviću Njegošu… i polomili sve biste srpskih pisaca ispred škola. Nije ih bilo sramota da sruše spomenik Dositeja Obradovića koji je svoj prosvetiteljski rad obavljao i među Albancima u okolini Skadra, podučavajući pismenosti albansku decu na njihovom jeziku kojeg je iz tog razloga i sam naučio. Uništili su spomenik Petru Petroviću Njegošu, srpskom pesniku koji je opevao najvećeg nacionalnog junaka Albanije (srpskog porekla) Đurđa Kastriota Skenderbega i svojom poezijom upućivao na bratske veze Srba i Albanaca: “Što je Bosna i po` Arbanije / vaša braća od oca i majke.” Uništili su spomenik Milošu Obiliću, kojeg je opevao i albanski narod, čuvajući do dvadesetog veka uspomenu na srpskog junaka uz kojeg su se njihovi preci borili protiv sultana Murata.

Srušili su i spomenik narodnim herojima Bori Vukmiroviću i Ramizu Sadiku u Prištini. U selu Nerodimlje, kod Uroševca, posekli su 1999. godine spomenik prirode – bor Cara Dušana kojeg je on tu svojom rukom zasadio 1336. godine. Nije im smetala činjenica da je Car Dušan silni bio i njihov car – car Srba, Grka i Arbanasa.

Ni u jednom gradu južno od Ibra danas nema ulice sa srpskim imenom, pa se pitamo kakvu to multietničnost grade Albanci i Priština?

Do sada se na KiM vratilo samo oko 2.700 Srba u pedesetak sela, uglavnom u Metohiji.

Danas je na KiM preostalo još oko 125.000 Srba koji žive na svega 22% teritorije KiM.

U ovom trenutku traga se za 525 kidnapovanih i nestalih Srba i drugih nealbanaca.

(Zoran Vlašković – Fond Slobodan Jovanović)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *