Svađa Vuka Jeremića i Ban Ki Muna

Svađa Vuka Jeremića i Ban Ki Muna

21 avgusta 2013

Jeremic Ban Ki munPredsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić razočarao se u generalnog sekretara UN Ban Ki Muna jer se nije založio za postavljanje spomenika Nikoli Tesli na platou ispred sedišta ove organizacije u Njujorku, saznaje „Kurir“.

Naime, Jeremića je pogodilo to što je Ban rekao da podržava njegovu ideju da najveći srpski naučnik dobije spomenik na platou ispred sedišta UN u Njujorku, ali je kasnije zaboravio na obećanu podršku.

– Zahtev Srbije za postavljanje spomenika došao je na dnevni red Komisija za kulturu pri Komitetu UN. To telo je odbilo naš zahtev iz dva razloga – na tom mestu nije dozvoljeno podizanje spomenika nijednom pojedincu i zato što u SAD postoji uspešna kompanija pod imenom „Tesla” pa bi spomenik našem naučniku nužno imao i marketinške efekte. Ban Ki Mun, koji je bio prisutan na sastanku kad su članovi komisije objavili svoju odluku, nije na to ništa rekao. Vuku nije bilo pravo što je propala inicijativa Srbije, mada je svestan da se zakon mora poštovati i da ni lepa reč Ban Ki Muna ne bi tu pomogla – kaže izvor „Kurira“.

U kabinetu Vuka Jeremića objašnjavaju da za podizanje spomenika bilo gdje u Njujorku dozvolu daju gradske vlasti.

– Jeremićeva velika želja je da u saradnji s kabinetom predsednika i Kancelarijom za dijasporu postavi spomenik Tesli u Njujorku, u godini jubileja od njegovog rođenja. Posle negativnog odgovora iz Komiteta UN razmišljalo se o novoj lokaciji – Central parku, ali se i od toga odustalo kad je otkriveno da se, osim brojnih administrativnih dozvola, mora unapred uplatiti novac za održavanje za 50 godina unapred. Na kraju je nađeno rešenje da spomenik bude postavljen ispred Tesline laboratorije u Šorhemu, u Njujorku – objašnjava izvor „Kurira“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *