СВАЂА ПОЉСКЕ И ИЗРАЕЛА ЕСКАЛИРАЛА: Варшава не враћа Јеврејима имовину

СВАЂА ПОЉСКЕ И ИЗРАЕЛА ЕСКАЛИРАЛА: Варшава не враћа Јеврејима имовину

17 августа 2021

Амбасадор Пољске у Израелу опозван је до даљег, саопштило је данас пољско министарство спољних послова.

То је према оцени Ројтерса, још један знак да се погоршавају односи између две земље након што је Варшава увела нови закон о реституцији.Пољски председник Анџеј Дуда потписао је недавно закон којим се ускраћује право некадашњим власницима објеката и земље, укључујући и преживелима у холокаусту и њиховим наследницима, да поврате имовину коју им је запленио бивши комунистички режим.

Реаговали су премијер Нафтали Бенет и министар спољних послова Израела Јаир Лапид, који је закон назвао „антисемитским и неморалним“, а отправник послова амбасаде Израела у Варшави је одмах опозван.

„Као одговор на неоправдане акције Израела, министарство спољних послова обавештава јавност да ће пољски амбасадор у Израелу остати у Пољској до даљег“, наводи се у саопштењу.

Пољски амбасадор је био на одмору, а из Израела су му недавно поручили да је боље да се не враћа у амбасаду.

Новим законом се одређује да административне одлуке не могу бити оспораване пред судом ако је прошло више од 30 година од њиховог доношења, чиме се Јевреји практично спречавају да поврате имовину одузету за време комунизма.

KOMENTARI6 коментара

  1. persida says:

    Само тако, ил никако.

  2. milorad5 says:

    hahaha antisemiti ostaju antisemiti, a ozbiljno su poljaci pomagali nemcima u uništavnju i gde su mogli pljački jevreja:)Znate, definitvno sam ubedjen da su oni koji su sa nemcima saradjivali na genocidu definitvno ŠLJAM koji treba istrebiti,to je prava ekološka briga i dobar potez za čovečanstvo i planetu ukupno,jer svi se oni pokazuju u dobrom starom izdanju čim je postala povoljna prilika za to.Više nema jevreja u poljskoj ali sam siguran da bi oni opet bili "krivi2poljacima za sve,jedino ruse oni mrze više od jevreja,lia rusi su više nego nabrušeni da im jebu mamu maminu zbog toga,biće pičvajza i biće smešno kako će ti "plemeniti" narodi "branioci" evrope itd da NAJEBU.

  3. Cmarkovic C. says:

    Ne pise im se dobro , ovim Poljacima,ko god se zakacio sa jevrejima,desio im se igrom slucaja neki teroristicki napad u njihovoj zemlji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u