СВАЂА ПОЉСКЕ И ИЗРАЕЛА ЕСКАЛИРАЛА: Варшава не враћа Јеврејима имовину

SVAĐA POLJSKE I IZRAELA ESKALIRALA: Varšava ne vraća Jevrejima imovinu

17 avgusta 2021

Ambasador Poljske u Izraelu opozvan je do daljeg, saopštilo je danas poljsko ministarstvo spoljnih poslova.

To je prema oceni Rojtersa, još jedan znak da se pogoršavaju odnosi između dve zemlje nakon što je Varšava uvela novi zakon o restituciji.Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je nedavno zakon kojim se uskraćuje pravo nekadašnjim vlasnicima objekata i zemlje, uključujući i preživelima u holokaustu i njihovim naslednicima, da povrate imovinu koju im je zaplenio bivši komunistički režim.

Reagovali su premijer Naftali Benet i ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid, koji je zakon nazvao „antisemitskim i nemoralnim“, a otpravnik poslova ambasade Izraela u Varšavi je odmah opozvan.

„Kao odgovor na neopravdane akcije Izraela, ministarstvo spoljnih poslova obaveštava javnost da će poljski ambasador u Izraelu ostati u Poljskoj do daljeg“, navodi se u saopštenju.

Poljski ambasador je bio na odmoru, a iz Izraela su mu nedavno poručili da je bolje da se ne vraća u ambasadu.

Novim zakonom se određuje da administrativne odluke ne mogu biti osporavane pred sudom ako je prošlo više od 30 godina od njihovog donošenja, čime se Jevreji praktično sprečavaju da povrate imovinu oduzetu za vreme komunizma.

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  Samo tako, il nikako.

 2. milorad5 says:

  hahaha antisemiti ostaju antisemiti, a ozbiljno su poljaci pomagali nemcima u uništavnju i gde su mogli pljački jevreja:)Znate, definitvno sam ubedjen da su oni koji su sa nemcima saradjivali na genocidu definitvno ŠLJAM koji treba istrebiti,to je prava ekološka briga i dobar potez za čovečanstvo i planetu ukupno,jer svi se oni pokazuju u dobrom starom izdanju čim je postala povoljna prilika za to.Više nema jevreja u poljskoj ali sam siguran da bi oni opet bili "krivi2poljacima za sve,jedino ruse oni mrze više od jevreja,lia rusi su više nego nabrušeni da im jebu mamu maminu zbog toga,biće pičvajza i biće smešno kako će ti "plemeniti" narodi "branioci" evrope itd da NAJEBU.

 3. Miki says:

  Primenite americki recept- OKRENITE SE NIDICNOSTI.

  • Miki says:

   Izvinote na ozrazu - BUDUCNOSTI.

 4. Miki says:

  Primenite americki recept- OKRENITE SE BUDUCNOSTI.

 5. Cmarkovic C. says:

  Ne pise im se dobro , ovim Poljacima,ko god se zakacio sa jevrejima,desio im se igrom slucaja neki teroristicki napad u njihovoj zemlji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *