ШВАЈЦАРЦИ ИСКРИТИКОВАЛИ ХРВАТСКУ И ПОГОДИЛИ У ЦЕНТАР: „Они су оптерећени Србима!“

ŠVAJCARCI ISKRITIKOVALI HRVATSKU I POGODILI U CENTAR: „Oni su opterećeni Srbima!“

21 decembra 2016

croatia-serbia-hrvatska-srbija-45

„Ciriher cajtung“ piše o „sitničavoj politici Zagreba prema komšijama“, kritikujući aferu sa srpskim čokoladicama u koju je upletena hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Švajcarci cinično navode da Kitarovićeva ima novi nadimak – „Čokolinda“, pošto je na 25. godišnjicu bombardovanja Dubrovnika u vrtiću podelila svoje potpisane fotografije i čokolade.

Usledile su zatim kritike zbog toga što su čokoladice iz Srbije, pa se Kitarovićeva odmah izvinila i izrazila žaljenje što nije podelila hrvatske čokolade.

„Noje Ciriher cajtung“ opisuje Hrvatsku kao članicu Evropske unije koja je još „početnik“ i koja nije spremna da bude lider zemalja regije pri pristupnim pregovorima sa EU.

U prilog tome navode i blokadu Srbije u poglavlju 22 prošlog leta i u poglavlju 26 sada, što je, prema Švajcarcima, iskorišćavanje prava veta ne bi li Zagreb rešio probleme koje ima sa Beogradom.

Švajcarski list tvrdi da Hrvatska za ovakve stavove nema podršku u EU, te da se zvanični Zagreb u odnosima sa BiH „više postavlja kao direktor škole“, nego kao evropski mentor.

List navodi da je za Hrvatsku Srbija i dalje opsesija, mada Zagreb pokušava da se odvoji od Balkana i zaboravi na njega.

Kao primer navodi da se serije i filmovi iz Srbije i BiH jedva pojavljuju na hrvatskim televizijama, dok u tim zemljama ima daleko više hrvatskog igranog programa.

Švajcarski mediji smatraju da bi bilo dobro pozabaviti se problemima poput korupcije i sporog pravosuđa ili, pak, loše infrastrukture, pri čemu navode neshvatljiv primer osmočasovnog putovanja na relaciji od 400 kilometara, koji dele Zagreb od Beograda.

(Vesti online)

KOMENTARI4 komentara

 1. kuka says:

  Da, Hrvati su ludaci uvek žedni srpske krvi i patnje, ali ni vi i ostatak Evrope i SAD niste ništa bolji. Skoro sve što prebacujete Hrvatskoj važi i za vaš odnos prema Srbima. Srbofobiju ste pokazali i kad ste mesecima držali u pritvoru Srbina Aleksandra Dorina a da čovek nije znao ni za šta je osumnjičen. Na kraju ste ga pustili bez optužnice i bez objašnjenja zašto ste ga držali. Gde su srpske knjige, filmovi itd. u Švajcarskoj? Nije valjda da baš ništa od toga nije dovoljno dobro za vaš ukus? Ne, nego se kao guje čuvate Srba i istine koju oni mogu izneti.

 2. darko says:

  KUKA U PRAVU SI ONO STO JE TEBI JASNO NIJE VECINI SRBIJE IZGLEDA TZV SVAJCARSKA ZASTO LIST NE PISE NADODAO BIH SE NA TEBE O SIPTARSKIM TERORISTIMA KOJI SU MESECIMA SE OBUCAVALI U TZV SVAJCARSKOJ SLOBODNOJ NEUTRALNOJ A KAO NISU ZNALI PAZI VLASTI TE DRZABE I NITKO AMA BAS NITKO OD STANOVNSTVA NIJE NISTA VIDEO NITI ZNAO TE LJUDE KOJI NISU DRZAVLJANI TE DRZAVE I TI TERORISTI KASNIJE KOLJU SRPSKU DECU ZAJEDNO S TZV LECNICIMA HUMANIM TZV EUROPE VADE CITAJ ZIVIM LJUDIMA DECII MLADICIMA OD 23 GODINE ORGANE I PRODAJU I DAJU STANOVNICIMA SVOJIH DRZAVA.SRBIJI NE TREAB TO ZLO SAM OSE PITAM KAD CE SE OPAMETITI VISE SRBI EVROAZIJA IMA SVE STO TREBA ZA EKONOMSKI RAZVOJ SRBIJI S OVOM BANDOM BI BILO DOBOR MIN KONTAKTI EKONOMSKI

 3. Msrbija says:

  Cinjenice su cinjenice ..ali su opet politicari samo obicni ljudi-koji grese pa nekad nauce a neki i ne nauce na greskama..uz to je tu i strah od "sta ce reci gradjani" a tesko je sedeti na 3 stolice...razmislite....sto je Kesic rekao:"Politicari jedite cokoladice,ne jedite govna".

 4. infosrbija says:

  Definitivno je sramotno ponasati se na takvim pozicijama tako primitivno, kao deca od 5godina kojoj je neko oteo igracku..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *