„Švajcarska gubi više od EU“

„Švajcarska gubi više od EU“

12 фебруара 2014

009-plakat-SVP-2008-gg-personenfreizuegigkeit-raben-fressen-schweiz-aufŠvajcarska bi mogla da izgubi više od EU zbog glasanja o ograničenju imigracije, pošto ne može da uživa prednosti svetskog tržišta bez uzajamnog pristupa.

„Glasanje Švajcaraca na referendumu za uvođenje imigracionih kvota za građane EU, što je u suprotnosti sa principom slobode kretanja ljudi, imaće ‘ozbiljne posledice’ po odnose između bogate alpske zemlje i 28-člane Unije“, rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo u intervjuu Rojtersu, u okviru Rojtersovog samita zone evra.

Iako nije govorio ni o kakvim konkretnim sankcijama, on je nagovestio da bi švajcarski građani mogli da izgube pravo da žive i rade u EU, a i švajcarske kompanije bi mogle da se suoče sa preprekama.

„Kada govorimo o reciprocitetu, nije primereno da švajcarski građani imaju neograničenu slobodu kretanja u EU – mislim da ih ovde ima 430.000, dok u Švajcarskoj ima nešto više od milion evropskih građana… Nije pošteno da jedna zemlja ima sve te prednosti, a ne želi da partnerima pruži istu vrstu prednosti“, ocenio je Barozo.

Švajcarska ima osam miliona stanovnika, a EU 500 miliona, navodi britanska agencija.

„Shvatate da je, svakako, za Švajcarsku važnije da ima pristup ovom tržištu, koje je najveće u svetu, nego za EU da ima pristup Švajcarskoj, koja jeste veoma važna zemlja“, ukazao je Barozo.

Činjenica da je Švajcarska manja od EU već daje toj zemlji neke privilegije, pošto joj je Unija omogućila situaciju kakvu nijedna druga zemlja u svetu ne uživa, zaključio je predsednik EK.

U intervjuu Rojtersu, Barozo je govorio i o predstojećim izborima u Evropskom parlamentu, koji će biti održani u maju, i ocenio da će centrističke stranke zadržati značajnu većinu u EP posle izbora, ali da moraju da se ujedine kako bi se evropskom bloku dao novi zamah.

Barozo se nije složio sa predviđanjima nekih eksperata da bi grupa evroskeptičnih partija ekstremne desnice mogla da osvoji 20 odsto ili više mesta u EP.

„Veoma jasna većina biće iz proevropskih partija pa ne očekujem značajnije poteškoće u usvajanju zakona“, rekao je Barozo, ali je upozorio da ta većina neće imati velikog uticaja ukoliko se stranke levog i desnog centra, liberali i zeleni ne udruže i ne založe se snažnije za veću integraciju, koju evropski političari prečesto smatraju gotovom činjenicom.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u