ШВАЈЦАРСКА НЕЋЕ ПРОПАСТИ, АЛИ…

ŠVAJCARSKA NEĆE PROPASTI, ALI…

30 maja 2021

Švajcarska će platiti cenu izgubljenim izvozom, većim troškovima i biće manje privlačna kao poslovno središte.

Kako ocenjuju analitičari, ovo će se desiti nakon što je Švajcarska protekle nedelje odlučila da odustane od ugovora koji bi je tešnje povezao sa najvećim trgovinskim partnerom, Evropskom unijom.Iako je evroskeptična krajnja desnica slavila propast onoga što je smatrala „kolonijalnim“ ugovorom, a levica navijala za odbranu mera podrške za visoke švajcarske plate, kompanije i ekonomisti su upozorili da će uslediti značajne ekonomske posledice.

Švajcarska neće propasti, ali će je postupno pritisnuti zastarevanje više od 100 bilateralnih sporazuma koji osiguravaju neometanu prekograničnu trgovinu, dok se Brisel drži zaveta da toj zemlji neže odobriti nikakav novi pristup njegovom tržištu bez ugovora, navodi Rojters.

Sektor medicinske tehnologije je već osetio nedostatke, budući da je protekle nedelje istekao sporazum o međusobnom dogovoru o industrijskim standardima (MRA), što znači da švajcarski proizvođači „medteka“ (medtech) imaju jednak tretman kao i svaka zemlja izvan EU, prenosi Novac.hr.

Industrijsko telo Svis medtek (Swiss Medtech) objavilo je da će novi administrativni zahtevi u početku koštati sektor oko 114 miliona švajcarskih franaka (127 miliona dolara), a zatim godišnje po 75 miliona franaka.

Iako je to tek delić ukupnog izvoza vrednog 5,2 milijarde franaka, veća opasnost je u neevropskim firmama i novoosnovanim preduzećima koja će Švajcarsku izbegavati pri odabiru mesta svog evropskog sedišta.

„Svako ko jednostavno izjavi da su administrativni troškovi podnošljivi u potpunosti ignoriše koliko je jaka međunarodna konkurencija“, rekao je predsednik švajcarskog Med teka Beat Fonlanten.

Švajcarski mašinski sektor (MEM) mogao bi da se suoči sa teškoćama dve ili tri godine nakon isteka MRA-a, ali izgledi za uniju električne energije i saradnju u zdravtsvu već su presušili.

Svis Mem (Udruženje mašinske i elektrotehničke industrije) smatra neometan pristup jedinstvenom tržištu nužnim. udruženje izvozi 80 odsto svojih proizvoda, a oko 55 odsto odlazi u 27 zemalja članica EU.

„Hiljade visokokvalitetnih poslova u Švajcarsoj zavisi od bilatelarnih aranžmana“, saopštio je Svis mem, takođe upozoravajući na snabdevanje električnom energijom iz EU.

„Radi sigurnosti snabdevanja električnom energijom i sve veće potražnje za njom zbog klimatskih promena, smatramo da nam je posebno hitan i nužan sporazum o električnoj energiji i to ne samo za industriju“, navode iz tog udruženja.

Studija istraživačkog centra BAK ekonomiks pokazala je da bi zastoji u trgovini koji su posledica tehničkih prepreka mogli da smanje izvoz robe u sektorima, koji bi direktno kumulativno mogli biti pogođeni 12-postotnim padom do 2040. godine.

„Izvozno orijentisana švajcarska ekonomija zavisi od stabilnih trgovniskih odnosa, a time i od odgovarajućih sporazuma sa EU. To više nije slučaj bez okvirnog sporazuma ili jasne alternative“, naveli su.

Istraživači švajcarskih univerziteta više ne mogu imati pristup programu EU Horajzon, koji naučnicima osigurava milijarde finansiranja.

„Ako Švajcarska više ne bude deo programa finansiranja Horajzona, to je kao da je izbačena iz Lige šampiona u fudbalu“, rekao je prošlog meseca potpredsednik Saveznog tehnološkog instituta u Cirihu Detlef Ginter.

Direktor Švajcarskog ekonomskog instituta KOF Jan-Egbert Sturm smatra da će, bez nekog okvirnog sporazuma sa EU, švajcarska ekonomija sve teže ostajati konkurentna.

„Mnogi će sektori – na primer farmaceutska industrija, energetski sektor ili nauka – biti pod sve težim pritiskom bez okvirnog sporazuma“, rekao je.

KOMENTARI2 komentara

  1. Gospodi Pomiluj says:

    Pa što onda? Nikada nisu imali ratove, stresove pa će sad da se nasekiraju? Ne znaju oni to ćeri, druže.

  2. Branko says:

    Svajcarska je PRAVILNO ocijenila da ce se EU Rajh RASPASTI, nakon izlaska Britanije JASNO je da je EU Rajh Titanik smrtno ranjen Brexit santom leda, i sada pluta nasumice okeanima...I na Titaniku je svirala muzika dok je tonuo, a onda je samo isceznuo sa horizonta. Kao da ga nikada nije ni bilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *