ШВАЈЦАРСКА ТЕШКО ОПТУЖИЛА СРБИЈУ

ŠVAJCARSKA TEŠKO OPTUŽILA SRBIJU

26 juna 2020

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić reagovao je na posebno isticanje Srba u izveštaju o novozaraženima virusom korona Savezne službe za zdravstvo Švajcarske (BAG).

BAG je objavio podatak o 52 nova slučaja zaraze virusom korona, posebno navodeći da je sedam „uvezeno“ iz Srbije, prenosi Tanjug.Bradić je izrazio začuđenost što je Štefan Kuster iz BAG-a prilikom pominjanja broja novozaraženih posebno izdvojio Srbe.

Kuster, šef odeljenja za infektivne bolesti, iskoristio je povod pokretanja aplikacije „Swiss Covid“, da ukaže na učestalost ulaska u Švajcarsku osoba koje dolaze iz Srbije.

„Situacija u Srbiji je stabilna“, poručio je ambasador Bradić u izjavi švajcarskim medijima dodajući da, kao i druge zemlje, i Srbija neprestano prilagođava mere zaštite stanovništva.

Izrazio je nadu da se broj novozaraženih i umrlih u Evropi neće selektivno koristiti.

S tim u vezi je kritikovao što je BAG na svojoj konferenciji za štampu naveo da je bilo ukupno 52 nova slučaja, i posebno izdvojio da se kod sedam radi o osobama koje su doputovale iz Srbije.

„Ostale slučajeve BAG nije dalje objasnio. Taj način predstavljanja podataka izaziva čuđenje“, rekao je Bradić.

Upitan da li bi Srbi trebalo da odustanu od letovanja u domovini, Bradić je kazao da smatra da bi bilo idealno, zbog stanja u većini evropskih zemalja ako bi ljudi, uopšte, a to ne važi samo za njegove zemljake, odustali od putovanja.

Prema informacijama javnog servisa SRF, švajcarske vlasti razmišljaju o uvođenju posebnih kontrola putnika iz Srbije, na primer uvođenje obaveznog merenja temperature.

KOMENTARI6 komentara

 1. Rajko says:

  Vreme će pokazati ko je u pravu. Samo se nadam da Srbija nece biti žarište u Evropi.

  • Esperanto says:

   Šiptari s KiM koji ne mogu da putuju s pasošom pa koriste srbijanski. Neka objave imena

 2. Gardista says:

  Bitno da je tom jadniku u Svajcarskoj zena siptarka i cela familija joj je iz KiM a to je u Srbiji, znate. Pa posto su bili po 100e i na glasanju, vreme da se vrate u misiju rupu, kad gle! Zarazili ih listici za glasanje i sad siptari Srbi imaju problem. Ma sve cemo mi njih u pravoslavlje pa da znamo sta nas je snaslo i na litije.

  • Rako says:

   Hajde molim te objasni šta si rekao ili šta si hteo da kažeš.

 3. Beli Orao says:

  Prepucavanja , pred pandemiju Srbija je optužila turiste koji su došli iz Švajcarske da su donijeli zarazu! Sad im Švajcarska uzvraća ?!?! Goje gluposti sa obe strane !!!

  • Milutin says:

   400.000 Srba je proterano iz Evrope kad je kod njih obelodanjena pandemiji. Nisu hteli da ih leče. Do tog trenutka Srbija je u potpunosti držala situaciju pod kontrolom. Naravno evropljani, pod pretnjom otkaza (!) i zabrane ponovnog zapošljavanja bilo gde u Evropi (!!!) nije puštala naše zdravstvene radnike da pruže pomoć svojoj damovini. Mimo toga, najveći broj šiptara koji rade u Evropi ima Srpski pasoš. A pouzdani znam da su šiptari najmasovniji sezonski radnici, povrtari, u Švajcarskoj. Ali na kosovu takoreći nema kovida. Osim u Kfor-u, naravno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *