Швајцарски астрономи: На планетама око црвених патуљака има воде, вероватно и живота

Швајцарски астрономи: На планетама око црвених патуљака има воде, вероватно и живота

29 октобра 2016

150055_0

ПЛАНЕТОЛОЗИ из Швајцарске тврде да би Проксима Б, нама најближа егзопланета, требало по својим својствима и величини да личи на Земљу и има значајне залихе воде, што повећава шансе за постојање живота на њој, наводи се у чланку објављеном у часопису Astronomy & Astrophysics.

„Наши модели веома прецизно репродукују својства планета које личе на Проксиму Б и друге планете откривене последњих година. Интересантно је да наши прорачуни показују да су планете које круже на малој удаљености око црвених патуљака обично мале. Њихов пречник износи од 0,5 до 1,5 пречника Земље, и највероватније су једнакe Земљи по димензијама. Посматрања у будућности ће показати да ли смо у праву“ – каже Јан Алиберт са (Швајцарска).

Алиберт и његов колега Вилијам Бенц дошли су до тог закључка проучавајући својства двеју недавно откривених малих планета – TRAPPIST-1, о чијем откривању су научници говорили у мају ове године, и Проксиме Б, која је званично „откривена“ у августу.

Обе планете круже око малих црвених патуљака и вероватно имају сличну масу и својства као Земља, што је астрономе навело на мисао да се планете поред таквих звезда, које чине већину „становништва“ Млечног Пута, сусрећу веома често и да ће оне, највероватније, постати први светови у којима ће човечанство у будућности пронаћи ванземаљски живот.

То што телескоп „Кеплер“ није успео да пронађе веће планете поред црвених патуљака у последње две године рада, навело је Алиберта и Бенца на мисао да се поред таквих звезда претежно формирају земљолика небеска тела, која су погоднија за живот, од „врућих нептуна“ и осталих гасовитих џинова. Они су проверили да ли је то тако створивши компјутерски модел планетарног „породилишта“ поред типичног црвеног патуљка.

Њихови прорачуни су показали да ће већина планета које се рађају поред црвених патуљака заиста имати релативно малу масу и да ће по својим својствима подсећати на Земљу и друге терестричке планете. Штавише, што је најинтересантније, модел Алиберта и Бенца показује да би готово све планете требало да имају значајне залихе воде – око 90 одсто њихове масе ће отпадати на чврсте површине, а 10 одсто на океане.

Отуда би и шансе да су TRAPPIST-1, који је од нас удаљен свега 40 светлосних година, и Проксима Б својеврсни „двојници“ Земље, требало да буду веома високе. С друге стране, како признају Бенц и Алиберт, велика количина воде на њима би могла да смањи шансе за настанак живота, пошто би претерано велика количина водене паре у атмосфери могла да дестабилизује климу и узрокује изузетно снажан ефекат стаклене баште.

Међутим, по мишљењу ових планетолога, њихови прорачуни потврђују да су мале планете поред црвених патуљака највероватнији кандидати за улогу „друге Земље“ на којој би могао да постоји живот, у поређењу са свим осталим звездама и планетама. Због тога би њихово посматрање требало наставити и значајно проширити, закључују аутори чланка.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u