ШВАЈЦАРСКИ ДИПЛОМАТА УЗБУРКАО СВЕТСКУ ЈАВНОСТ: „Рекли су нам да о томе ћутимо, али мозак НАТО-а је мртав!“

ŠVAJCARSKI DIPLOMATA UZBURKAO SVETSKU JAVNOST: „Rekli su nam da o tome ćutimo, ali mozak NATO-a je mrtav!“

3 februara 2020

Zemlje-članice Severnoatlantske alijanse samo se pretvaraju da je zapadni vojni blok još funkcionalan. Mozak NATO-a je zaista mrtav, samo što nije dozvoljeno da se o tome govori naglas, piše u svojoj kolumni za list „Noje cirher cajtung“ švajcarski diplomata i publicista Pol Vidmer.

„O nekim stvarima je dozvoljeno govoriti, a o nekima nije. Na primer, nedopustive su izjave da je liberalni svetski poredak u opadanju. Teško onome ko počne to da konkretizuje“, piše švajcarski diplomata.Prema Vidmerovim rečima, zemlje-članice NATO-a marljivo se pretvaraju da je sa Severnoatlantskom alijansom sve u najboljem redu, ali je, u stvari, „geostrateška stvarnost krajnje žalosna“.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je „imao drskosti“ da konstatuje NATO-u „moždanu smrt“, ironičan je Vidmer, ali dodaje da je francuski lider „nesumnjivo u pravu“.

Usledila je reakcija generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je naglasio da je NATO najuspešniji vojni blok u istoriji čovečanstva. Takva reakcija je bila prirodna i očekivana, smatra Vidmer.

„Stoltenberg nije mnogo pogrešio, samo što je trebalo da o tome govori u prošlom vremenu“, konstatuje on.

Autor članka ukazuje na to da je „NATO počeo da se raspada još pre 30 godina“, što je, prema njegovom mišljenju, doprinelo opadanju svetskog liberalnog poretka.

Alijansa danas „nije u formi — ni u političkoj, ni u vojnoj“.

„SAD više ne žele da preuzmu na sebe ulogu lidera. Svi osećaju nelagodnost zbog toga. Makron konstatuje NATO-u moždanu smrt, Tramp kaže da je Alijansa zastarela, Merkelova se žali da se na SAD više nije moguće osloniti. Šta dalje?“, pita se autor i rezignirano zaključuje da za Ameriku, ipak, nema zamene.

„Svi se samo pretvaraju da je NATO još uvek funkcionalan, a to je laž“, zaključuje autor članka.

KOMENTARI3 komentara

  1. Slobodanka says:

    Vojne snage SAD su vodeće snage NATO-a, sem što su najjače one su prvenstveno na raspolaganju Americi. A šta ostavljaju Evropi? NATO mrtvog mozga.

  2. milorad2 says:

    NATO je politički mrtav ali ko zna za koga rade sve oficiri koji i dalje komanduju tim snagama, u turskoj se videlo kako američki agenti u turskim pilotskim uniformama pokušavaju da započnu rat izmedju turske i rusije a o generalima i većem broju viših i nižih oficira turske armije koji su pokrenuli puč ne treba ni meditirati.DA NATO je mrtav i zato je opasniji nego ikada jer nema kontrole nad tim zombijem.

  3. U Hristu je istina says:

    Aliansa je zastarela jer su se zemlje članice iscrple ulažući u budžet alijanse kojom rukovodi SAD. Međutim moždana smrt im se zaista dogodila kada su 16 zemalja članica poletele da bombarduju plutonijumskim otpadom suverenu zemlju Srbiju i srpsku Crnu Goru. Oprosti im Bože, ali tek nakon što ih odgovarajuće kazniš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *