Швајцарски медији: Европски џихадизам је рођен у БиХ

Швајцарски медији: Европски џихадизам је рођен у БиХ

9 новембра 2016

281889-620x330-1

Билал Боснић, којег је Суд БиХ осудио на седам година затвора, имао је утицаја на исламисте у Швајцарској, пише швајцарски лист „Ноје Цирхер цајтунг”, а преноси аваз.ба.

Лист пише о широкораспрострањеној мрежи исламиста која вуче корене са Балкана. Један од исламистицких центара у Швајцарској, са којим је Боснић повезан, јесте џамија Ан-Нур у Винтертуреру, у којој је швајцарска полиција извршила антитерористицку рацију и ухапсила проповедника те џамије шеика Абдурахман.

„У среду је ухапшен и тренутно се налази у истражном затвору. Њему се пребацује да је позивао на убиство омражених. Ипак, Абудрахман није појединачни случај. Он је део система. Још пре овог Етиопљанина у истој џамији проповедао је имам који је био врло споран. Ипак, они су само део мреже која је одговорна за радикализацију углавном младих муслимана”, пише швајцарски дневник.

„Ноје Цирхер цајтунг” тврди да је „мрежа међународна и далеко распрострањена”.

„Познато је да постоје везе између екстремиста из Винтертурера и експонената из Немачке и Аустрије. Један други траг води на Балкан: Билал Боснић, проповедник који заговара мржњу из босанскохерцеговачког Бужима је имао директан утицај на особе на исламистичкој сцени у Винтертуреру. Ово произилази из пресуде Савезног кривичног суда у случају Сандро В.”, пише швајцарски лист.

Наводи се да се „самоназвани ‘емир’, уједно особа која потенцијално вуче конце на сцени у Винтертуреру, тренутно налази у истражном затвору”.

„Он није оповргао повезаност с екстремистом. Колико су често њих двојица била у контакту и коју врсту контакта и размене су имали његов адвокат Сандро В. није желео да каже. 44-годишњи Боснић се радикализовао током рата у БиХ, када се борио на страни џихадиста који су на Балкан стигли из Авганистана. Они су први пут донели радикални ислам у Европу”, стоји у тексту.

Лист даље за Боснића наводи да је „након рата овај отац седморо деце постао водећи човек у БиХ који позива на џихад”.

„У својим проповедима он отворено позива на свети рат у Сирији и на приступање Исламској држави. Његове поруке нису раширене само на Балкану. Боснић и остали милитантни проповедници из региона су протеклих година наступали и у швајцарским џамијама. Истраживања показују да селефијска мрежа са Балкана има јак утицај на оне који симпатишу џихад у Швајцарској”.

„Ноје Цирхер цајтунг” пише да „посматрачи сматрају да је посебно Винтертур, са својом великом дијаспором са Балкана, место које је центар у том смислу”.

Исти лист у додатном тексту под насловом „Путеви европског џихада” пише да се „авганистанским муџахединима грађански рат на Балкану између босанских муслимана и Срба почетком деведесетих учинио као божија интервенција”.

„Исламисти су у босанском рату препознали не само локални рат против Срба. У њиховим очима је било речи о томе да целокупни муслимански свијет одбране од хришћанства и целог Запада. Исламиста Маџид Наваз је у својој аутобиографији написао да је европски џихадизам рођен у Босни”, пише „Ноје Цирхер цајтунг”.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u