ШВАЈЦАРСКИ МЕДИЈИ ЈАВЉАЈУ: 5. фебруара ПОЧИЊЕ ВЕЛИКА НЕВОЉА ЗА ЕВРОПУ

ШВАЈЦАРСКИ МЕДИЈИ ЈАВЉАЈУ: 5. фебруара ПОЧИЊЕ ВЕЛИКА НЕВОЉА ЗА ЕВРОПУ

2 фебруара 2023

Европа ће се суочити са проблемима због нових санкција Русији. Оваква сазнања изнела је новинарка швајцарских медија, Ангелица Грубер.

Од 5. фебруара ступа на снагу забрана ЕУ на увоз руских нафтних деривата, попут дизела или авио горива. Према речима Ангелике Грубер, предстојећа ограничења ће се претворити у велику невољу за Европу.У земљама ЕУ већ постоји забрана увоза руске сирове нафте морским путем, а уведен је и „плафон“ цена за њу. Ове санкције су биле релативно безболне за Европу, јер практично нису имале утицаја на цене енергената. Што се тиче ограничења која ће ступити на снагу 5. фебруара, она неће проћи незапажено за Европску унију.

Тржишта већ доживљавају несташицу дизел горива, што је изузетно важно за глобалну економију. Након увођења забране његовог увоза у ЕУ, ситуација ће се нагло погоршати. Регион ће се суочити са наглим порастом цене дизела. У том контексту, европске земље грозничаво купују руско гориво, како би се некако припремиле за надолазећу кризу.

„Извоз руског дизел горива у децембру је достигао рекордан ниво од 1,2 милиона барела дневно. Према Међународној агенцији за енергију (ИЕА), 60 одсто ових испорука било је намењено ЕУ“, каже новинарка.

Руске рафинерије, су значајно повећале своје капацитете за производњу дизела током протекле деценије, користећи предност растуће потражње за овом сировином широм света. Значајан део ових енергената извезен је у Европу, која ће ускоро бити одсечена од њих.

Kао резултат тога, ЕУ ће морати да пређе на друге изворе дизел горива, а њене куповине ће се вршити на Блиском истоку и у Kини. Kао резултат тога, цене енергије у Европи ће нагло порасти.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI3 коментара

  1. Petrovgrad says:

    Šta će im jeftina Ruska nafta kad mogu da nabave skupu Američku. Ja ne bi kupovao Rusku naftu. Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

  2. LEON RADIC ZENICA BiH says:

    AKO TEMPERAURE DODATNO PADNU,GRADJANI EVROPE CE KONACNO ZAVRSITI S OVIM POLITICKIM STRUKTURAMA KOJE IH SADA PREDSTAVLJAJU.

  3. Зунзара says:

    Biće tu opet povlašćeni država. Ovo važi za boraniju...u ostalom, kao i sve u život

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u