ШВАЈЦАРСКИ МЕДИЈИ ЈАВЉАЈУ: 5. фебруара ПОЧИЊЕ ВЕЛИКА НЕВОЉА ЗА ЕВРОПУ

ŠVAJCARSKI MEDIJI JAVLJAJU: 5. februara POČINJE VELIKA NEVOLJA ZA EVROPU

2 februara 2023

Evropa će se suočiti sa problemima zbog novih sankcija Rusiji. Ovakva saznanja iznela je novinarka švajcarskih medija, Angelica Gruber.

Od 5. februara stupa na snagu zabrana EU na uvoz ruskih naftnih derivata, poput dizela ili avio goriva. Prema rečima Angelike Gruber, predstojeća ograničenja će se pretvoriti u veliku nevolju za Evropu.U zemljama EU već postoji zabrana uvoza ruske sirove nafte morskim putem, a uveden je i „plafon“ cena za nju. Ove sankcije su bile relativno bezbolne za Evropu, jer praktično nisu imale uticaja na cene energenata. Što se tiče ograničenja koja će stupiti na snagu 5. februara, ona neće proći nezapaženo za Evropsku uniju.

Tržišta već doživljavaju nestašicu dizel goriva, što je izuzetno važno za globalnu ekonomiju. Nakon uvođenja zabrane njegovog uvoza u EU, situacija će se naglo pogoršati. Region će se suočiti sa naglim porastom cene dizela. U tom kontekstu, evropske zemlje grozničavo kupuju rusko gorivo, kako bi se nekako pripremile za nadolazeću krizu.

„Izvoz ruskog dizel goriva u decembru je dostigao rekordan nivo od 1,2 miliona barela dnevno. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), 60 odsto ovih isporuka bilo je namenjeno EU“, kaže novinarka.

Ruske rafinerije, su značajno povećale svoje kapacitete za proizvodnju dizela tokom protekle decenije, koristeći prednost rastuće potražnje za ovom sirovinom širom sveta. Značajan deo ovih energenata izvezen je u Evropu, koja će uskoro biti odsečena od njih.

Kao rezultat toga, EU će morati da pređe na druge izvore dizel goriva, a njene kupovine će se vršiti na Bliskom istoku i u Kini. Kao rezultat toga, cene energije u Evropi će naglo porasti.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. Petrovgrad says:

    Šta će im jeftina Ruska nafta kad mogu da nabave skupu Američku. Ja ne bi kupovao Rusku naftu. Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

  2. LEON RADIC ZENICA BiH says:

    AKO TEMPERAURE DODATNO PADNU,GRADJANI EVROPE CE KONACNO ZAVRSITI S OVIM POLITICKIM STRUKTURAMA KOJE IH SADA PREDSTAVLJAJU.

  3. Zunzara says:

    Biće tu opet povlašćeni država. Ovo važi za boraniju...u ostalom, kao i sve u život

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *