ШВАЈЦАРСКИ МЕДИЈИ ПИШУ: Ствара се велика Албанија

ШВАЈЦАРСКИ МЕДИЈИ ПИШУ: Ствара се велика Албанија

8 августа 2018

Идеја Велике Албаније поново је присутна, оцењује швајцарски дневник „Блик“ додајући да противници те идеје са стрепњом прате постепено приближавање Албаније и самопроглашеног Косова.

Неприметно од међународне заједнице, Албанија и самопроглашено Косово, које је насељено готово само још Албанцима, приближавају се великим корацима, додаје лист.Предлог о заједничком председнику, лансиран пре неког времена, нестао је, према Блику, након међународне критике, брзо у ладицама канцеларијских столова.

„Међутим стварање заједничке царине већ је спроведено. Укидање граница између Албаније и Косова од јануара идуће године изазвало је страх међу другим народима на Балкану, јер вековима „спавајући“ пројекат „природне Албаније“ предвиђа анексију територија суседних држава у којима живе Албанци“, објашњава лист.

Додатан ветар у једра тог пројекта, додаје лист, дао је протеклих дана Хашим Тачи који је затражио корекцију граница, то јест уједињење самопроглашеног Косова и Прешевске долине.

Блик“ преноси да на територији око Прешева, Бујановца и Медвеђе на југу Србије живи, према проценама, до 100.000 Албанаца, који се не осећају привржени Београду.

Швајцарски дневник упитао се које би територије обухватила Велика Албанија, подсећајући да то одбијају ЕУ и САД.

„Срж би била данашња Албанија и Косово, а поред тога у Македонији живи око пола милиона Албанаца, уз југ Србије и пар десетина хиљаде у Црној Гори. Такође и на регионе у Грчкој великоалбански теоретичари као што су Кочо Данај имају пик, иако Грчка није признала нити једног Албанца као припадника мањине. Све укупно радило би се о шест милиона људи“, тврди „Блик“.

Немачки експерт за Албанију Андреас Вилдермут рекао је, како преноси „Блик“, да Албанија и самопроглашено Косово желе да створе што је више могуће јединства, што је, према њему, легитимни циљ, јер се не могу њима одбијати правила која су у ЕУ стандарди.

KOMENTARI2 коментара

  1. rajkoo says:

    Svajcarci pokusavaju da problem siptarske mafije fokusiraju na nase prostore a ne shvataju da ti ljudi prodaju drogu po njihovim skolama i da se kriminal sa ovih prostora polako ali sigurno preliva i u njihovu zemlju. Hitler je Svajcarsku cuvao kao drzavu preko koje je manipulisao svojim opljackanim blagom i zahvaljujuci donekle tim trezorima Svajcarska danas navodno (i prividno) ima neku sigurnost. Na nasu Srbiju kidisu sa svih strana i sve sto vise pokusavamo da se umiljavamo toj belosvetskoj bandi sve vise upadamo u mulj iz koga se tesko izvlacimo. Ako Srbija najostrije odgovori na neku provokaciju to ce bandu naterati samo da otvori oci a nas nece pipnuti sve dok mogu da drpaju.

  2. 100.000 šiptara iz centralne Srbije says:

    hoće prava, a milioni Srba, pobijeni i proterani, iako konstitutivni narod u Hrvatskoj i Bosni nema pravo na samoopredelenje. Dakle, USA i EU pokazuju pravo lice: zatiranje hrišćanstva pod okriljem "hrišćanstva". Eto Karlito, zašto visiš na srpskim portalima. Nema nazad, vremena više nema za preletače, kukolj se odvaja od žita. Dođi Gospode, amin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u