ШВАЈЦАРСКИ МЕДИЈИ ПИШУ: Ствара се велика Албанија

ŠVAJCARSKI MEDIJI PIŠU: Stvara se velika Albanija

8 avgusta 2018

Ideja Velike Albanije ponovo je prisutna, ocenjuje švajcarski dnevnik „Blik“ dodajući da protivnici te ideje sa strepnjom prate postepeno približavanje Albanije i samoproglašenog Kosova.

Neprimetno od međunarodne zajednice, Albanija i samoproglašeno Kosovo, koje je naseljeno gotovo samo još Albancima, približavaju se velikim koracima, dodaje list.Predlog o zajedničkom predsedniku, lansiran pre nekog vremena, nestao je, prema Bliku, nakon međunarodne kritike, brzo u ladicama kancelarijskih stolova.

„Međutim stvaranje zajedničke carine već je sprovedeno. Ukidanje granica između Albanije i Kosova od januara iduće godine izazvalo je strah među drugim narodima na Balkanu, jer vekovima „spavajući“ projekat „prirodne Albanije“ predviđa aneksiju teritorija susednih država u kojima žive Albanci“, objašnjava list.

Dodatan vetar u jedra tog projekta, dodaje list, dao je proteklih dana Hašim Tači koji je zatražio korekciju granica, to jest ujedinjenje samoproglašenog Kosova i Preševske doline.

Blik“ prenosi da na teritoriji oko Preševa, Bujanovca i Medveđe na jugu Srbije živi, prema procenama, do 100.000 Albanaca, koji se ne osećaju privrženi Beogradu.

Švajcarski dnevnik upitao se koje bi teritorije obuhvatila Velika Albanija, podsećajući da to odbijaju EU i SAD.

„Srž bi bila današnja Albanija i Kosovo, a pored toga u Makedoniji živi oko pola miliona Albanaca, uz jug Srbije i par desetina hiljade u Crnoj Gori. Takođe i na regione u Grčkoj velikoalbanski teoretičari kao što su Kočo Danaj imaju pik, iako Grčka nije priznala niti jednog Albanca kao pripadnika manjine. Sve ukupno radilo bi se o šest miliona ljudi“, tvrdi „Blik“.

Nemački ekspert za Albaniju Andreas Vildermut rekao je, kako prenosi „Blik“, da Albanija i samoproglašeno Kosovo žele da stvore što je više moguće jedinstva, što je, prema njemu, legitimni cilj, jer se ne mogu njima odbijati pravila koja su u EU standardi.

KOMENTARI2 komentara

  1. rajkoo says:

    Svajcarci pokusavaju da problem siptarske mafije fokusiraju na nase prostore a ne shvataju da ti ljudi prodaju drogu po njihovim skolama i da se kriminal sa ovih prostora polako ali sigurno preliva i u njihovu zemlju. Hitler je Svajcarsku cuvao kao drzavu preko koje je manipulisao svojim opljackanim blagom i zahvaljujuci donekle tim trezorima Svajcarska danas navodno (i prividno) ima neku sigurnost. Na nasu Srbiju kidisu sa svih strana i sve sto vise pokusavamo da se umiljavamo toj belosvetskoj bandi sve vise upadamo u mulj iz koga se tesko izvlacimo. Ako Srbija najostrije odgovori na neku provokaciju to ce bandu naterati samo da otvori oci a nas nece pipnuti sve dok mogu da drpaju.

  2. 100.000 šiptara iz centralne Srbije says:

    hoće prava, a milioni Srba, pobijeni i proterani, iako konstitutivni narod u Hrvatskoj i Bosni nema pravo na samoopredelenje. Dakle, USA i EU pokazuju pravo lice: zatiranje hrišćanstva pod okriljem "hrišćanstva". Eto Karlito, zašto visiš na srpskim portalima. Nema nazad, vremena više nema za preletače, kukolj se odvaja od žita. Dođi Gospode, amin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *