ŠVAJCARSKI „Neue Zürcher Zeitung“: EU i UN su nemoćne pred albanskim zločinima

ŠVAJCARSKI „Neue Zürcher Zeitung“: EU i UN su nemoćne pred albanskim zločinima

8 avgusta 2014

neuer-zurcher-zeitungIzveštaj Glavnog tužioca Specijalnog istraznog tima EU Klinta Vilijamsona o zločinima OVK jasno pokazuje da je međunarodna zajednica na Kosovu višestruko zakazala, piše ciriški list Noje cirher cajtung (NŽ).

Vilijamsonov izveštaj pokazao skandaloznu nemoć EU i UN

“Ono što je izveštaj šefa tima Euleksa za istraživanje ratnih zločina posredno pokazao, zapravo je pravi skandal – skoro potpuni neuspeh međunarodnih predstavnika, Kfora, policije i međunarodnog pravosuđa da spreče te zločine ili da ih procesuiraju”, piše NŽ.

U tekstu se navodi da postoje dva glavna razloga za neuspeh međunarodne zajednice.

Prvi su teškoće stranih policajaca i sudija da u jednom stranom okruženju, bez znanja jezika i tokom kratkog boravka rade efektno i drugi, kako se ocenjuje, zaziranje ljudi iz EU i UN misije da snažnije “pritisnu” bivše gerilce, koji su u međuvremenu postali moćni.

Oni su se, ocenjuje NŽ, plašili nemira i ustanaka i tražili podršku “jakih ljudi”.Tako je nastala interesna zajednica, a “dil” je glasio – ja te neću tužiti, a ti ćeš zato da se pobrineš za mir u mom protektoratu”, navodi NŽ.

List piše da Vilijamsonov izveštaj ne iznenađuje nikoga ko poznaje posleratne kosovske odnose.

“Ne čudi što su trupe, poput OVK, pod komandom malih vladara rata brutalizovane preko gerilskog rata sa srpskim trupama, koje se nisu ustručavala masakra nad civilima, činile zločine”, piše list, navodeći da je, “takođe jasno i da je vođstvo OVK pri tom imalo interes da stvori etnički čisto Kosovo”.

Međutim cenu zbog zakazivanja međunarodnih institucija bi mogli da plati ne samo žrtve i njihove porodice, već možda još skuplje kosovsko društvo, ukazuje švajcarski dnevnik.

“Nekadašnji mali ratni vladari sada su političari.Oni su, doduše, skinuli uniforme, ali ne bezuslovno i loše manire”, piše NŽ, navodeći da je stvoren sistem u kome politički patroni crpe sredstva iz državnih institucija i tako obezbeđuju svoju klijentelu.

(pressonline.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *