SVAKA ČAST: Srbiji srebro, Amerikanci zasluženo zlatni

SVAKA ČAST: Srbiji srebro, Amerikanci zasluženo zlatni

14 septembra 2014

sp-srbija-ekipa_620x0Potrošili su košarkaši Srbije zalihe čuda na svom bajkovitom madridskom putešestviju. Iz hrabrih zlatnih snova grubo su ih probudili skupoceni Amerikanci, zbirno vredni 109 miliona dolara u narednoj NBA sezoni. Osvrtom na finansijsku disproporciju finalista Svetskog prvenstva u Španiji, lakše je podneti razliku u poenima kojom je naš nacionalni tim završio učešće na 17. Mundobasketu – 92:129.

Težina poraza u poslednjoj utakmici ne može da zamrači svetlo srebrnog odsjaja, koje su momci selektora Aleksandra Đorđevića, prethodno tumarajući po mraku otkaza, povreda i sumorne svakodnevice srpske košarke, nekako napipali i osvetlili budućnost. Prvu medalju na svetskim prvenstvima za samostalnu Srbiju na grudi im je stavio…

Snovi o finalnoj senzaciji pulsirali su svega pet minuta, održavani u kratkom životu Teodosićevom imaginacijom, koju je Majk Križevski, legenda Djuk univerziteta i trener tima mobilisanog iz drugog ešalona NBA igrala, morao da prostudira na tajm-autu. Kreativnost je pobedila brzinu, snagu i skočnost samo u tom petominutnom odmeravanju (15:7).

Zaboravili su naši momci da Ameri nisu samo vrhunske atlete, već možda još bolji šuteri. Kada su ih na to podsetili Irving, Harden i Tompson rafalima nalik onima u filmovima B produkcije vijetnamske tematike, bilo je prekasno. Đorđevićeve momke pokosila je trojkaša paljba u prvom poluvremenu (16-11), takođe i njihovu veru u čuda koju je Đorđević uspešno propovedao tokom šampionata.

Paralelno sa rušenjem našeg samopuzdanja, koje se najviše odrazilo na odbrambenu volju, američko je naraslo do visine čikaških zgrada. Na momente je premašivalo granice sportskog ukusa i prelazilo u prepotenciju, koja je iritirala naše momke. Ogromna razlika ispisana na semaforu sprečila je možda i pojavu ozbiljnih varnica.

Pre kraja utakmice, koja je u ranoj fazi prešla u egzibicionu, Đorđević je izvodio jednog po jednog junaka Svetskog prvenstva, kako bi pružio šansu našim navijačima da pojedinačno pozdravesvakog od njih.

Priliku da ih pozdrave svi kojima su vratili veru u košarku imaće već u ponedeljak. Čarter letom iz Madrida u 15 časova, istim kojim su skoro neprimetno otputovali u Španiju, Đorđevićevi momci vraćaju se u Beograd kao nacionalni heroji.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *