Svake sedmice referendum

Svake sedmice referendum

17 oktobra 2014

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Zrelost hrvatskog biračkog tijela nikad nije bila osobito visoka, ali, umjesto da se prosjek polagano i sigurno podiže, trendovi postaju sve gori i gori. Premda je pravi kunst dobro gledati i onda ne glasati za moralno sumnjive osobe, kičaste populiste i slatkorječive radikale, financijske iluzioniste koji javni novac spretno pretaču na svoje račune i malverzante koji se preventivno zaklinju u narod i državu – sada je postalo popularno gnjevno se potpisivati za svakojake ustavne promjene, od definicije braka do zabrane koncesije na autoceste. Imamo novo čudo i novi recept za sreću.

Međutim, Marinu Lovrić Merzel, koja je ove godine postala najnoviji sinonim za koruptivno vladanje, građani Sisačko-moslavačke županije oduševljeno su birali čak tri puta. Kovali su je u zvijezde iako se znalo da njihovim novcem plaća 14 savjetnika i skupi vozni park, da naručuje gomile rezanog cvijeća kao kakva vojvotkinja, da apanažama podmazuje lokalne medije i potpisuje buntove sumnjivih računa.

Političarka koja je, prije nego što će završiti iza rešetaka, autistično izjavila: »Napadaju me jer sam moćna i lijepa«, preuzela je županiju 2005. godine. Veliku popularnost potvrdila je na lokalnim izborima 2009. nadmoćnom pobjedom u prvom krugu, a konkurenciju je pomela i 2011., kao nositeljica liste Kukuriku koalicije. Sve to od čega joj Državno odvjetništvo sada slaže optužnicu, bilo je jako dobro poznato u toj maloj sredini gdje se uvijek zna čak i što je tko ručao, ali Marina Lovrić Merzel dobivala je izbore za izborima. Sličnih primjera ima koliko god hoćeš.

I HDZ sa Sanaderom na čelu pobijedio je 2003. pa onda ponovno 2007. premda su priče o korupciji u oba njihova mandata bile javna tajna. Usprkos tome što je cijelo vrijeme bilo jasno da se država sistemski pljačka u milijardama, tu politiku koja je upravljala državom birači su ipak nagrađivali velikom podrškom.

Isto je bilo s Gabrićem Jambom u Metkoviću, sa Čehokom u Varaždinu, s lažnim magistrom Đapićem i mnogima drugima za koje se jako dobro znalo da nisu oličenje poštenja, a svejedno su pobjeđivali na izborima. Iako su se protiv Jamba neprekidno nizale sumnje i prijave za kriminal, a ove godine dobio je i optužnicu za malverzacije teške najmanje 5,6 milijuna eura, birači su ga na funkciji gradonačelnika držali od 1997. pa sve do lani. HSLS-ovac Čehok kojemu se istrage i optužnice za korupciju više ne daju ni nabrojiti, bio je biran u Sabor 2000., 2003. i 2007., a na izborima za gradonačelnika pobjeđivao je 2001., 2005. i 2009. godine.

Pa evo i Božidaru Kalmeti glasači Zadra lani su ponovno ukazali povjerenje iako ga se, dok je bio HDZ-ov ministar, neprekidno povezivalo s mega kriminalom u resoru cestogradnje, a u istom kontekstu ga se i ovih dana spominje na suđenju bivšim direktorima HAC-a Sapunaru i Livakoviću.

Iz ovih poučnih slučajeva morao bi se izvući zaključak da nije baš mačji kašalj raspolagati ovlastima birača, odnosno da moraš biti na velikom oprezu kad odlučuješ što ćeš na izborima jer će se posljedice obiti o glavu tvojoj djeci. No, umjesto toga, u Hrvatskoj je otkriven referendum kao neki supstitut za ozbiljnost i odgovornost građana i drugih demokratskih institucija. Svaki tjedan, referendum jedan. Taj kolektivni mit mora se što prije razbiti adekvatnim zakonskim promjenama.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *