SVAKI DAN NOVI USLOV: Brisel počeo da pritiska Srbiju i za GMO

SVAKI DAN NOVI USLOV: Brisel počeo da pritiska Srbiju i za GMO

20 oktobra 2014

EU-GMOEvropska unija, a ni Svetska trgovinska organizacija nemaju pravo da nas uslovljavaju kada je reč o proizvodnji i prometu GMO. Nas pritiskaju predstavnici ambasada i moćnih GM kompanija, koji u Srbiji deluju i preko nekih međunarodnih finansijskih institucija. I mnogo jače zemlje od Srbije imaju dosta problema da se odbrane, jer je veliki politički pritisak, ali i moćan finansijski lobi kompanija koje zgrću enormne profite prodajući seme GMO.

Ovako za „Novosti“ objašnjava profesor Miladin Ševarlić, savetnik Ekonomskog instituta u Beogradu, „packu“ od strane Evropske komisije, koja je u svom Izveštaju o napretku Srbije konstatovala da naša regulativa o GMO nije usklađena sa evropskim standardima.

– Evropska banka za obnovu i razvoj htela je da izdvoji 40 miliona dolara da „podupre“ uvođenje GMO u Srbiju i na Balkan – ističe prof. dr Ševarlić.

– Što te pare ne bi dali za subvencije našim poljoprivrednicima umesto moćnim GM kompanijama. Evropska unija nema pravo da nas ucenjuje, a mi nemamo potrebu da menjamo postojeći Zakon o GMO, jer nismo ni blizu prijema u članstvo EU. Uz to, Mađarska je menjala ustav da bi se zaštitila od GMO, a osam zemalja u EU uopšte ne proizvodi GMO.

Važećim zakonom o GMO u Srbiji su zabranjeni uvoz, prerada, promet i proizvodnja takvih proizvoda, a kako nezvanično saznajemo, „kuvaju“ se izmene zakona. Kako smatra profesor Ševarlić, Vlada Srbije bi trebalo javno da se izjasni i da organizuje referendum o ovom pitanju, kao što je već tri puta urađeno u Švajcarskoj.

GRADOVI

U Srbiji je 111 opština i gradova donelo deklaracije protiv GMO. Kako kaže profesor Ševarlić, ove opštine čine 85 odsto ukupnog stanovništva naše zemlje.

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Mare says:

    Mi pored Vojvodine i Sumadije hocemo GMO hranu... Stvarno teska sramota

  2. niki says:

    ovi nasi politicari su mala deca sto se tice korupcije u odnosu na ove iz EU.Samo sto je kod njih to normalno postalo i znaju se pravila igre tj.velike korporacije odredjuju sve,a nama svake 4 godine pre izbora obecaju sarene laze i tako sve u krug.

  3. buchkalo says:

    Ma nemojte biti slepci u srbiji se seje odavno takva soja samo se to skriva. proverite malo koji se otrovi koriste za zaprasivanjje odnosno uporedite sastojke pa cete videti da je monsantov roundup vec odavno u upotrebi na njihovom semenu. ovo je vec gotova stvar samo se sad preseravaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *