СВАКИ ДАН ШАМАРИ И УДАРЦИ ИЗ БРИСЕЛА! Данас ново понижавање Србије и Вучића!

SVAKI DAN ŠAMARI I UDARCI IZ BRISELA! Danas novo ponižavanje Srbije i Vučića!

16 maja 2017

„Vlasti Srbije trebalo bi da priznaju genocid u Srebrenici i iskorene rasizam među navijačima“, piše u izveštaju Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije.

Izveštaj za Srbiju je objavljen u utorak i u njega je imao uvid novinar Radija Slobodna Evropa.

U njemu piše još i da bi Srbija takođe trebalo da usmeri pažnju na nasilje protiv romske i LGBT populacije, ali i da je na snazi retorika koja podseća na devedesete.

Komisija koju je osnovao Savet Evrope navodi da je od prethodnog izveštaja 2010. godine, Srbija napravila značajan napredak na brojnim poljima, ali i da je mnogo toga ostalo da se uradi na planu govora mržnje i zaštite prava manjina.

Šta je sve Srbija uradila?

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) još navodi da je primetan napredak koji je Srbija uložila na planu antidiskriminacijskog zakonodavstva, suočavanja sa ratnom prošlošću i poboljšanja položaja Roma, ali da država još uvek treba mnogo toga da uradi u borbi protiv govora mržnje i rasizma među sportskim fanovima, kao i da unapredi krivično gonjenje ratnih zločina.

Među pomake Komisija je uvrstila i regrutovanje većeg broja policajaca albanskog porekla, te činjenicu da Strategija protiv diskriminacije obezbeđuje legislativu za ozakonjenje istopolnih brakova.

Komisija Saveta Evrope sa zadovoljstvom konstatuje da su mediji u Srbiji prepoznali svoju ulogu oruđa propagande tokom devedesetih godina.

U izveštaju se podseća da je Radio-televizija Srbije 2011. godine uputila izvinjenje gledaocima zbog uloge koju je ova kuća imala u poslednjoj deceniji 20. veka.

ECRI kao pozitivan primer navodi i da su parlament i predsednik države uputili izvinjenje zbog masakra u Srebrenici.

Ipak, ECRI žali što zbog činjenice da nijedna od ove dve institucije nije priznala srebrenički masakr kao genocid, što stoji u presudama međunarodnih sudova.

U izveštaju se takođe konstatuje da krivično gonjenje odgovornih za genocid i druge ratne zločine napreduje sporo.

Visokorangirani zvaničnici još uvek nisu procesuirani i mnogi ratni zločini ostali su nekažnjeni.

– Politički lideri bi trebalo da zvanično priznaju da je masakr počinjen u Srebrenici genocid. To priznanje, kao i transparentna istraga svih slučajeva nasilja je apsolutno neophodna kako ljudi iz različitih etničkih zajednica ne bi živeli u strahu od zastrašivanja i novog talasa zločina iz mržnje – kaže Kristijan Ahlund, predsedavajući ECRI.

Negativni aspekti

Među ostalim negativnim aspektima koji su zabeleženi u izveštaju Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije je kontinuirani porast govora mržnje u javnom diskursu, prenosi radio Slobodna Evropa.

Političari i mediji koriste zapaljiv, pežorativni i nacionalistički jezik, a tenzije u regionu znatno su porasle.

Javni diskurs podseća na situaciju uoči ratova devedesetih, navode stručnjaci ECRI i napominju da se ovakav govor sve više širi posredstvom interneta, ali i preko huliganskih grupa.

Zbog toga su, navode potpisnici izveštaja, potrebne još odlučnije akcije protiv govora mržnje koji šire rasističke organizacije i, naročito, fudbalski navijači.

ECRI daje preporuku vlastima da zabrane rasističke navijačke grupe.

Ovo pitanje je izuzetno važno, s obzirom na ulogu koju su rasističke i nasilničke navijačke grupe imale tokom izbijanja ratova u regionu, navodi se u izveštaju.

Raspirivanje mržnje protiv grupa koje žive izvan Srbije nije sankcionisano po članu 317 Krivičnog zakona, a ni učestvovanje u aktivnostima rasističkih grupa nije uvek sankcionisano, navodi ECRI.

Sistem (samo)regulacije medija ne funkcioniše dobro.

Savet za štampu je suviše slab, a operateri društvenih mreža ne sprečavaju niti uklanjaju govor mržnje, navodi se još u izveštaju.

O LGTB zajednici i Romima

Izveštaj, pozivajući se na zvanične statistike, navodi da od 2010. do 2016. uočljivo smanjenje nasilja nad seksualnim manjinama.

Vlasti u Srbiji su novim zakonskim odrebama unapredile zaštitu od zločina iz mržnje, čime se nasilje nad LGBT populacijom uzima kao otežavajuća okolnost, podseća se u izveštaju.

Krivični zakon takođe štiti pojedince i organizacije koji promovišu jednakost, a Zakon o zabrani diskriminacije eksplicitno zabranjuje govor mržnje.

Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti dobila je dodatno osoblje i odgovarajuća ovlašćenja.

Međutim, u izveštaju se navodi da se veliki broj prekršaja ne prijavljuje policiji, kao i da policijski službenici nisu uvek otvoreni za primanje žalbi, naročito od LGBT i romske populacije.

Visok nivo nasilja nad homoseksualcima i transseksualcima posebno postaje vidljiv uoči Parade ponosa, konstatuju potpisnici izveštaja.

ECRI pohvaljuje to što je veliki broj romske populacije dobio lična dokumenta i što je povećno uključivanje romske dece u obrazovni sistem.

Prema izveštaju UNICEF, na koji se poziva i Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije, broj Roma bez ličnih dokumenata smanjen je sa 30.000 na 2.000.

Međutim, u izveštaju se navodi da država nije implementirala različite strategije i akcione planove koji se tiču romske populacije, kao i da je nasilje nad Romima u Srbiji kontinuirano.

Komisija ukazuje i da svega šest procenata romske dece pohađa predškolske ustanove, a svega 46 posto završi osnovnu školu.

Na važnim mestima u javnim službama nije zaposlen niti jedan Rom, stoji u izveštaju.

Komisija Saveta Evrope navodi i da se ulažu nedovoljni napori da se unaprede uslovi života za romsku populaciju, a kao ilustraciju navodi podatak da su 72 procenta od svih romskih naselja i dalje neformalna.

Zločini iz mržnje prema romskoj populciji i izveštavanje o tome u medijima i dalje predstavlja veliki izazov za vlasti u Srbiji, konstatuje se u izveštaju.

Preporuke Srbiji

Izveštaj daje čitav niz preporuka srpskim vlastima. Vlasti bi trebalo da usvoje i sprovedu zakone koji zabranjuju govor mržnje.

Kroz zakonodavstvo, vlasti bi trebalo da zaposle porcionalan broj pripadnika romske i drugih manjinskih grupa u javnom sektoru.

Izveštaj, usvojen 22. marta, nastao je tokom boravka predstavnika ECRI u Srbiji i obuhvata period do decembra 2016. godine.

ECRI predstavlja nezavisno telo za praćenje ljudskih prava.

Čine je nezavisni i nepristrasni članovi koji imaju iskustva u bavljenju temama kao što su rasizam, ksenofobija, antisemitizam i netolerancija.

KOMENTARI10 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Koje licemerstvo i nemoral. Čoveku se povraća. A što se Roma tiče, neka nam pokažu primerom u svojim EU zemljama, a ne da ih tuku i deportuju u Srbiju. Pogledajte Sveroditeljski sastanak na Trgu Republike, jer mnogi od vas nisu prisustvovali. Iznenadiće vas činjenice, koje su iznesene. Jutjub Radio Snaga Naroda - Decu ti neću oprostiti!

 2. Kosovac says:

  Sada mi je jasno zašto se Radio Slobodna Evropa ponaša kao pas pušten s lanca. Pročitala Izveštaj. Čak i navijači im nisu po meri. Koliko je tek u ovom tekstu pominjana reč „mržnja“, izgleda da je to neka važna reč. A na kraju, nije fer da Cigane svrstava u isti rang sa LGBT. Nisu Cigani pali toliko nisko.

 3. kuka says:

  Ovo je tipski izveštaj kakve štajcuju već godinama. Kad pišu o rasizmu i diskriminaciji LGBT verovatno gledaju svoje ili svako drugo društvo koje su upoznali, pa pišu nasumično i za Srbiju ono što vide kod sebe. Nacionalizma u Srbiji u pravom smislu reči nikad nije bilo niti ga danas ima. Bili smo u ratu i razumljivo je bilo da je postojala odredjena količina besa na one koji su rat izazvali, koji su nas ubijali i progonili, ali taj bes nije prenošen generalno na sve pripadnike naroda-ratnih neprijatelja. Ni pripadnici LGBT nisu u Srbiji podvrgnuti nasilju, osim u vrlo malom broju izuzetaka. Možda su ignorisani, ali ne i diskriminisani i šikanirani. Sve Rome koje su pronašli u Evropi poslali su nama u okviru programa "readmisije", ali se mi, na moju žalost, nismo pobunili i njih sad u Srbiji niko ne dira. Da, oni žive siromašno, ali i mi živimo siromašno. Oni bar dobijaju kakvu-takvu materijalnu pomoć, dok mi Srbi ni da skapavamo od gladi, bolesti i nemaštine ne možemo da dobijemo ni paru iz budžeta. Pa ko je onda tu diskriminisan? U Srbiji je najteže biti Srbin.

  • Vesna says:

   ISTINA.

  • Jovan says:

   Tacno! Ja tvrdim da vec punih 17 godina najugrozenija i obespravljena etnicka grupa u Srbiji su SRBI!!! ( I na celom ex YU prostoru u banana kolonijama! To je jedina istina i samo istina!!!! Sve ostalo su lazi debila u koje veruju samo debili!

 4. Trifun says:

  Ne slusamo Radio EU Rajh nacista. Niti citamo EU Rajh direktive SS oficirima. Radimo na unistenju EU Rajha. Nema nazad.

 5. Vojislav Pajovic says:

  A da pitamo Brisel sta je to Hrvatska uradila po tim istim pitanjima pa su je primili pod svoja krila. Pricaju o srpskom nacionalizmu a ustase slobodno marsiraju u njenoj uniji to je njima kao neko umereno udruzenje. Ma! gonite se !!! briselske bagre.

 6. marko st says:

  Licimerstvo latina kroz vekove ostalo isto. Pogani nakot zverinji.

 7. dusko says:

  I OVE NASE BUDALE NA VLASTI OPET IDU U EU !!! DA LI SU ONI NORMALNI !!!

 8. mihailo says:

  A vi, kući, kako ste??

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *