Сваки језик је важан

Svaki jezik je važan

7 oktobra 2017

PREZIME rumunske glumice jevrejskog porekla Maje Morgenštern (55), prevedeno na naš jezik znači – jutarnja zvezda. Ona i jeste zvezda Festivala jezičkih manjina „Sinerdži“ u Novom Sadu koji se održava u organizaciji Novosadskog pozorišta (Ujvideki sinhaz) kao deo projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021.

Naša publika pamti je prvenstveno po ulozi Device Marije u filmu Mela Gibsona „Stradanje Isusovo“ koji je snimljen 2004. godine u Italiji. Maja je svoj lik Isusove majke odigrala na aramejskom, najrasprostranjenijem jeziku u novoasirskom carstvu. U rumunskom teatru često glumi na jidišu.

U Novom Sadu ova glumica boravi sa ansamblom Državnog jevrejskog pozorišta iz Bukurešta koje je izvelo predstavu „Dibuk“, jedno od najintrigantnijih dela dramske literature na jidišu u režiji Kris Simion. Gospođa Morgenštern kazala je u sredu novosadskim novinarima da je veoma počastvovana učešćem na novosadskom festivalu:

– Jako je važno za sve ljude, bez obzira na to u kojoj zemlji žive i kakvim državnim granicama su omeđeni, da imaju priliku da na sopstvenom jeziku izražavaju svoja osećanja i svoju umetnost. Ovakvi festivali nam daju priliku da pročeprkamo u sebi na temu ko su naši heroji i neprijatelji i da se bavimo pravim umetničkim teatrom – poručila je Morgenštern.

Ova glumica, cenjena i nagrađivana, igrala je i u engleskim i mađarskim filmovima. Nije prvi put u ovim krajevima – sa grčkim rediteljem Teom Angelopulosom i holivudskim glumcem Harvijem Kajtelom, 1995. snimala je film „Odisejev pogled“ u Vukovaru, Mostaru i u Beogradu.

– I sada se sećam intenzivnih emocija i napetosti u Kanu te godine kada su Kusturica i Angelopulos bili rivali do poslednjeg trenutka, ali je Zlatnu palmu dobio Kusturica za „Podzemlje“ – priseća se glumica i dodaje da, nažalost, vrlo retko ima priliku da u pozorištu i na filmu radi sa glumcima iz Srbije.

ŠTA JE LJUBAV

OVE godine u holivudskoj produkciji, Morgenšternova je uz Endija Garsiju i Šeron Stoun snimila filmsku dramu „Šta je ljubav“, u režiji Klausa Menzela.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Reziser iz senke: Gospodin Natanjahu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *