Сваки пут ново читање Његоша

Svaki put novo čitanje Njegoša

24 decembra 2018

ŠESTE međunarodne Njegoševe večeri poezije, u organizaciji izdavačkog preduzeća „Štampar Makarije“, biće upriličene tokom naredna dva dana u Beogradu. Ovaj pesnički festival, pokrenut povodom 200 – godišnjice Njegoševog rođenja, posvećen je promociji, predstavljanju i preispitivanju savremene poezije, kao i istraživanju njenih poetičkih tokova.

Polazeći od značaja Njegoševog pesništva u svom dobu i od njegovog uticaja i prisutnosti u docnijim vremenima, sve do našeg, festival svoje utemeljenje pronalazi kako u dijalogu sa Njegoševom poezijom, tako i u istraživanju i predstavljanju savremene srpske, evropske i svetske poezije. Njegošev opus stavlja se u kontekst vremena u kome je nastao i u kontekst savremenog trenutka u kome nastaju nova čitanja Njegoša, jedne od ključnih figura evropskog pesničkog romantizma i izrazitog pesnika svog vremena. U dijalogu sa nekim od najznačajnijih svojih savremenika, ali i sa velikom pesničkom i filozofskom tradicijom od antičkih, do vremena u kome oblikuje svoje spevove, Njegoš je pesnik koji podstiče na neprestani razgovor o odnosu poezije i istorije, savremenosti i tradicije.

Tako će danas, od 13 časova u Matici iseljenika Srbije, biti održan okrugli sto, gde će na temu „Poezija između vremena – istorija, tradicija i savremenost“ govoriti Jovan Delić, Saša Radojčić, Laslo Blašković, Želidrag Nikčević, Milutin Mićović, Gojko Božović i Radomir Uljarević. U 18 časova, na istom mestu će biti predstavljen novi prevod „Luče mikrokozma“ na ruski jezik, uz učešće Matije Bećkovića i Časlava Koprivice, te Nikčevića, Mićovića i Uljarevića.

PESNIČKI MITING

SUTRA, u Kolarčevoj zadužbini, od 19 časova će biti upriličen Miting poezije „Pesnici Njegošu“, gde će posle uvodne besede Mila Lompara govoriti Matija Bećković, Gojko Đogo, Blagoje Baković, Duško Petrović, Ana Čahorovska, Miroslav Aleksić, Dragan Jovanović Danilov, Gojko Božović, Živorad Nedeljković, Milutin Mićović, Vojislav Karanović, Bratislav Milanović, Nina Gabrielian, Saša Radojčić, Miodrag Jakšić, Danilo Jokanović, Milica Lilić…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *