Svaki vozač u Srbiji imaće svoj „karton“

Svaki vozač u Srbiji imaće svoj „karton“

21 avgusta 2014

automatic-vs-manual-transmissionSvi vozači i auto-škole u Srbiji imaće svoj dosije u jedinstvenom informacionom sistemu na čijoj izradi radi Uprava saobraćajne policije.

Stručnjaci kažu da će to doprineti bezbednosti u saobraćaju, a svako od vozača imaće dosije, poput „lekarskog kartona“ u kome će se upisivati svi podaci, od obuke do prekrsaja i nesreća, a omogućiće i pravilno korigovanje ponašanja onih koji greše. Pratiće se i rad instruktora vožnje i ispitnih komisija koje su omogućile nekom da dobije vozačku dozvolu.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je uvođenje takvog sistema dobro jer bi „trebalo pratiti svakog vozača od njegovog prvog časa u auto školi“.

„Tako možete da vidite da li su napravljeni i neki propusti prilikom njegovog obrazovanja. Možete da imate neku sliku, odnosno istoriju bolesti kada dođete kod lekara pa on ima kompletnu istoriju vaše bolesti – da li ste i od čega bolovali, na koji način možete dobiti odgovarajuću terapiju…“, rekao je Okanović.

Prema njegovim rečima, to je nešto što nam može pomoći „kako da usmerimo, odnosno korigujemo ponašanje vozača, posebno kada se radi o nekom ko kontinuirano pravi saobraćajne prekršaje ili ima saobraćajne nezgode“.

„To bi moglo da nam otvori i nešto novo u vezi odgovornosti jer ukoliko bi došlo do saobraćajne nesreće mogli bi da utvrdimo da li su propusti koji su sprovodeni tokom obuke i ispitivanja u vezi sa time“, rekao je Okanović.

Prema njegovim rečima, mogli bi da budu odgovorni ne samo vozač koji je izazvao saobraćajnu nesreću već i onaj koji ga je u auto školi obučavao i onaj ko je na ispitu dozvolio da takav vozač prođe.

Zamenik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Jovica Vasiljević smatra da je uvođenje informacionog sistema apsolutno pozitivna stavar istakvaši da će time biti omogućeno i da se uvežu vozač i instruktor koji ga je obučavao, a time i auto škola.

On je istakao i da ta evidencija, koja sada ne postoji , mora da bude veoma precizna i da prati vozača od prvog časa obuke kako bi se moglo pravovremeno reagovati u slučaju prekršaja ili saobraćajne nezgode.

Vasiljević je naveo i da trenutno ne postoji ni evidencija koliko ima vozača u Srbiji i kojih kategorija kao ni pravilnik o zdravstvenoj sposobnosti vozača kojima bude oduzeta pa vraćena dozvola.

Uprava saobraćajne policije MUP-a, u saradnji sa Upravom za digitalnu agendu radi na izradi informaciong sistema kojim će biti obuhvaćene sve auto škole i vozači.

„U informacionom sistemu predviđene sve mogućnosti koje sprečavaju brojne zloupotrebe“, rekao je ranije danas Tanjugu Branimir Pejović iz MUP-a.

On je najavio i i da će „za razliku od sadašnjih evidencija koje se vode u auto školama u pisanoj formi svi podaci o osposobljavanju kandidata za vozače biti smešteni u centralnoj bazi MUP-a“.

„To će praktično biti dosijei vozača gde će se znati o svakom vozaču sve – o prekršajima… i drugim bitnim podacima od početka osposobljavanja i tokom vozačkog veka“, rekao je Pejović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *