ШВАРЦ-ШИЛИНГ ХВАЛИ СРБИЈУ: Срби су данас најпаметнији, имају…

ШВАРЦ-ШИЛИНГ ХВАЛИ СРБИЈУ: Срби су данас најпаметнији, имају…

25 фебруара 2018

Срби су данас најпаметнији, имају најбољу политику, политику која је супериорна, и они су ти у региону који ће бити победници, оцењује бивши високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг је, говорећи о политичком стању у земљама Западног Балкана.

Он је за немачки државни радио рекао да су Срби намеравали „да победе“ и у време Милошевића, али су то покушали тада „катастрофалним средствима“.

„Данас то раде умешном дипломатијом, мудро и истрајно. И та истрајност, својствена игрању шаха, где знате да морате да размишљате не само о следећем, већ и о наредна два, три, четири потеза, одговорнима у ЕУ одузима сваку радост“, рекао је Шварц-Шилинг у интервјуу за „Дојчландфунк“, а преноси „Дојче веле“.

Шварц-Шилинг је изнео и оцену да већ данас имамо такву ситуацију да се не може рећи да је дошло до европеизације Босне и западног Балкана, него да је дошло до балканизације Европе.

„То би могао бити крај приче ако се у једном тренутку не приберемо и правилно не решимо ова питања у складу са нашим вредностима у БиХ и на западном Балкану“, казао је он.

Новинар „Дојчландфунка“ подсетио је да је Шварц-Шилинг у такозваној Коловој Републици био министар за телекомуникације и да је крајем 1992. демонстративно напустио ту министарску позицију, пошто је био „бесан због тога што је коалиција демохришћана и либерала, по његовом мишљењу, учинила премало да заустави убијање током распада Југославије“.

Наводи се да је Шварц-Шилинг „сматрао да је Немачка била обавезна да заустави експанзију Србије на Балкану и то у оквиру НАТО“, а да је „као међународни медијатор и високи представник у БиХ касније покушавао да претвори БиХ у функционалну и одрживу државу“.

„Распад Југославије у почетку није имао никакве везе са нама. То је било унутрашње политичко питање на Балкану. Али, Милошевић је комунистичку идеологију заменио етничком идеологијом и рекао: Сваки део земље где живе Срби треба да постане српски. Сви ми смо мислили да он то не мисли озбиљно, али је он то уствари мислио врло озбиљно. Ми тада нисмо ништа урадили, иако смо на својој страни имали најјачу алијансу на свету – НАТО“, рекао је Шварц-Шилинг у интервјуу.

KOMENTARI5 коментара

 1. Dragan says:

  Čim nas nemac hvali to je najbolji znak da idemo u pogrešnom pravcu...

  • Nebeska Srbija says:

   Pa nismo jer radimo za onog ko vise plati.cak iako je to pritiv svig naroda.

 2. Danijel says:

  Ma manipulator je on je veliki antisrbin totalno promaseno vidjenje pocetak razpada jugoslavije pa nije milosevic iki srbi poceli rasrurat legalnu jugoslaviju i preglasavat konstitativan narod i otimat teritoriju na kojoj su srbi vjekovno zivjeli kad su bili ood tudjom cizmom znamo sta je bilo Jasenovac donja gradina pa sutjeska gde smo dali mnoge zivite za oartizane i bratstvo koje budale smo pa oluja pa kristalna noc u zadru za jednu noc otjerano preko 10000 srba itd... vukovar itd

 3. doktrina soka says:

  Sta je ovom coveku,zar je toliko izlapeo?Nemacka je prva priznala raspad SSRJ, priznavajucvi R.Hrvatsku i Sl.medijski i novcano je pomagala zajedno sa Vatikanom,a potom su isle redom sve drzave EU osim nekih koje ni danas ne priznaju drzavu Kosovo.Sta je sve govorio Tudman protiv hrvatskih gradana Srba."svesti ih na 3% jer su remetilacki faktor,jednu trecinu pobiti,jednu proterati a jednu pokatoliciti!Jer na taj nacin nece biti osudeni za genocid.A ovo njegovo blebetanje o pametnim Srbima je da celu Srbiju navuce u nacisticki logor zvani EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u