ШВАРЦ-ШИЛИНГ ХВАЛИ СРБИЈУ: Срби су данас најпаметнији, имају…

ŠVARC-ŠILING HVALI SRBIJU: Srbi su danas najpametniji, imaju…

25 februara 2018

Srbi su danas najpametniji, imaju najbolju politiku, politiku koja je superiorna, i oni su ti u regionu koji će biti pobednici, ocenjuje bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling je, govoreći o političkom stanju u zemljama Zapadnog Balkana.

On je za nemački državni radio rekao da su Srbi nameravali „da pobede“ i u vreme Miloševića, ali su to pokušali tada „katastrofalnim sredstvima“.

„Danas to rade umešnom diplomatijom, mudro i istrajno. I ta istrajnost, svojstvena igranju šaha, gde znate da morate da razmišljate ne samo o sledećem, već i o naredna dva, tri, četiri poteza, odgovornima u EU oduzima svaku radost“, rekao je Švarc-Šiling u intervjuu za „Dojčlandfunk“, a prenosi „Dojče vele“.

Švarc-Šiling je izneo i ocenu da već danas imamo takvu situaciju da se ne može reći da je došlo do evropeizacije Bosne i zapadnog Balkana, nego da je došlo do balkanizacije Evrope.

„To bi mogao biti kraj priče ako se u jednom trenutku ne priberemo i pravilno ne rešimo ova pitanja u skladu sa našim vrednostima u BiH i na zapadnom Balkanu“, kazao je on.

Novinar „Dojčlandfunka“ podsetio je da je Švarc-Šiling u takozvanoj Kolovoj Republici bio ministar za telekomunikacije i da je krajem 1992. demonstrativno napustio tu ministarsku poziciju, pošto je bio „besan zbog toga što je koalicija demohrišćana i liberala, po njegovom mišljenju, učinila premalo da zaustavi ubijanje tokom raspada Jugoslavije“.

Navodi se da je Švarc-Šiling „smatrao da je Nemačka bila obavezna da zaustavi ekspanziju Srbije na Balkanu i to u okviru NATO“, a da je „kao međunarodni medijator i visoki predstavnik u BiH kasnije pokušavao da pretvori BiH u funkcionalnu i održivu državu“.

„Raspad Jugoslavije u početku nije imao nikakve veze sa nama. To je bilo unutrašnje političko pitanje na Balkanu. Ali, Milošević je komunističku ideologiju zamenio etničkom ideologijom i rekao: Svaki deo zemlje gde žive Srbi treba da postane srpski. Svi mi smo mislili da on to ne misli ozbiljno, ali je on to ustvari mislio vrlo ozbiljno. Mi tada nismo ništa uradili, iako smo na svojoj strani imali najjaču alijansu na svetu – NATO“, rekao je Švarc-Šiling u intervjuu.

KOMENTARI5 komentara

 1. Dragan says:

  Čim nas nemac hvali to je najbolji znak da idemo u pogrešnom pravcu...

 2. swiss says:

  nismo naivni

  • Nebeska Srbija says:

   Pa nismo jer radimo za onog ko vise plati.cak iako je to pritiv svig naroda.

 3. Danijel says:

  Ma manipulator je on je veliki antisrbin totalno promaseno vidjenje pocetak razpada jugoslavije pa nije milosevic iki srbi poceli rasrurat legalnu jugoslaviju i preglasavat konstitativan narod i otimat teritoriju na kojoj su srbi vjekovno zivjeli kad su bili ood tudjom cizmom znamo sta je bilo Jasenovac donja gradina pa sutjeska gde smo dali mnoge zivite za oartizane i bratstvo koje budale smo pa oluja pa kristalna noc u zadru za jednu noc otjerano preko 10000 srba itd... vukovar itd

 4. doktrina soka says:

  Sta je ovom coveku,zar je toliko izlapeo?Nemacka je prva priznala raspad SSRJ, priznavajucvi R.Hrvatsku i Sl.medijski i novcano je pomagala zajedno sa Vatikanom,a potom su isle redom sve drzave EU osim nekih koje ni danas ne priznaju drzavu Kosovo.Sta je sve govorio Tudman protiv hrvatskih gradana Srba."svesti ih na 3% jer su remetilacki faktor,jednu trecinu pobiti,jednu proterati a jednu pokatoliciti!Jer na taj nacin nece biti osudeni za genocid.A ovo njegovo blebetanje o pametnim Srbima je da celu Srbiju navuce u nacisticki logor zvani EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *