СВЕ АНАЛИЗЕ ДОКАЗАЛЕ, мине на Маркалама нису могле да дођу са српских положаја

SVE ANALIZE DOKAZALE, mine na Markalama nisu mogle da dođu sa srpskih položaja

25 novembra 2017

Profesor strategije na Vojnoj akademiji u Beogradu general Mitar Kovač izjavio je da mine na sarajevskoj pijaci Markale, prema svim analizama, nisu mogle da pod tim uglom između zgrada dođu sa srpskih položaja.

„Večernje novosti“ podsjećaju da je general Ratko Mladić osuđen u Hagu za oba masakra na pijaci Markale u centru Sarajeva iako niko nije dokazao da je Vojska Republike Srpske /VRS/ ispalila te granate.

Kovač, koji je radio ekspertizu za odbranu generala Ratka Mladića, rekao je da je riječ o eksplozivnim napravama i insceniranim događajima s ciljem medijske satanizacije Srba.

„Rukopis postavljanja tih naprava isti je kao što su diverzanti muslimanske specijalne jedinice koristili prilikom atentata na prvog komandanta takozvane Armije BiH Sefera Halilovića 1993. godine, kada su poginuli njegova supruga i njen brat“, rekao je Kovač.

General-pukovnik u penziji Petar Škrbić pojasnio je da su srpski stručnjaci eliminisali mogućnost da je eksplodirala mina koja je doletjela sa srpskih položaja, jer mine ne mogu da se zabiju u beton, a na Markalama je napravljen mali krater.

„Markale jedan“ dogodile su se 5. februara 1994.godine, kada je od jedne granate stradalo 68 ljudi, a više od je 140 ranjeno. Na isto mjesto je 28. avgusta 1995. godine palo nekoliko granata i ubilo 37 ljudi, a 90 je ranilo.

Kod prvog napada tadašnji izaslanik UN za Balkan Jasuši Akaši rekao je da ne postoje jasni dokazi o tome ko je odgovoran za napad. Iste izjave dao je i tadašnji komandant Unprofora u BiH Majkl Rouz.

Prethodno je Akaši formirao stručnu komisiju UN sastavljenu od predstavnika pet država, koji su ustanovili da je granata mogla da dođe i s položaja VRS i sa tačaka koje je držala tzv. Armija RBiH.

„Novosti“ navode da je jedan danski oficir postao nepoželjan u tom gradu, jer je otišao u njihov štab i rekao im da prestanu da granatiraju sopstveni narod.

KOMENTARI3 komentara

 1. Rastko Vuković says:

  Ali oni jadni i dalje istu pesmu pevaju, uz taktove zapadnih moćnika.

 2. Zaharije Serak says:

  Naravno nije tacno to sto Vi pokusavate da poturite kao tacno.Vjerovatno ce te i slike uzivo ranjene curice pogodjene snajperom sa Vraca/samo 4 godine stara/ pripisati Sarajevu i Sarajevskim patriotima Koje Vi zovete "Muslimanska vojska-snage "Kada otac curice govori emotivno:"Da bi volio da vidi ko je taj ko je pucao na njegovo djete,da popije kafu i pita ga zasto "?Mene ne mozete slagati,jer Ja sam bio u Sarajevu Ja znam odlicno ko je pucao

  • hristina says:

   Zaharije Serak/ TI si otkrovenje, bre! Svuda si bio, sve si video i sve znas! Pomislio bi covek da imas snajpersko oko, slusas i gledas kroz zidove, na daljinu, sa visina, sa dubina, ... Kako TI - inteligencijo, sveznajuci i svevideci, "promace" profesorima na vojnim akademijama, generalima, izaslaniku UN, komandantu Unprofora, sefu vojnih posmatraca UN, ... da im lepo objasnis da ono sto su ONI videli - nije tako! Cudo si nad cudima, bre, ... Mr. Serak! Naravno, pitanje svih pitanja je sledece: Sta ti se desi pa ne cu razgovor Alije Izetbegovica i Mustafe Cerica, o granatiranju Markala, nekoliko dana pre nego sto se to desilo?! Niti svedocenje Izetbegovicevog telohranitelja, u Hagu, koji to potvrdjuje?! PS: Skini nam se, Mr. Serak!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *