СВЕ БЛИЖИ РАТУ: Америка поставља нуклеарне пројектиле усмерене на руске градове!

СВЕ БЛИЖИ РАТУ: Америка поставља нуклеарне пројектиле усмерене на руске градове!

29 јуна 2015

535 usa missileДео извештаја војног генерала Мартина Демпсија, откривен је 4. јуна, а у њему се наводи да Вашингтон намерава да постави крстареће пројектиле са нуклеарним бојевим главама у Европи као одговор на то што је Русија наводно прекршила Споразум о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), споразум који су САД и Совјетски савез потписали 1987. године.

Четири дана касније, сличну изјаву је дао британски министар спољних послова, Филип Хамонд, који је рекао да је Лондон спреман да прихвати америчке нуклеарне пројектиле који су уклоњени из британских база 2006. године.

Међутим, ствар је у томе да руски Р-500 крстарећи пројектили, који се помињу у америчким војним документима, не спадају ни у једну од категорија наведених у ИНФ-у.

Прочитајте још:

ОВА АНКЕТА ГОВОРИ СВЕ: Американци су за нуклеарни удар на Русију, а Руси не желе рат уопште (ВИДЕО)

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ: Прети нам атомски рат!

ЕВО ШТА НАС ОЧЕКУЈЕ: Нисмо очекивали ни претходна два светска рата па су дошли

Према том споразуму, требало је уништити две класе нуклеарних пројектила: копнене балистичке и крстареће пројектиле „средњег и кратког домета“ који достижу 1.000-5.500 км, односно 500-1.000 км.

Нови руски крстарећи пројектил има максималан домет мањи од 500 км. Руси нису званично открили информације о домету ових пројектила, а ни Американци нису издали званичну информацију о томе.

Такође, делегација САД није поднела никакве жалбе на пројектил за време специјалних консултација између САД и Русије о контроли оружја, које су одржане прошле јесени и овог пролећа. Они су само навели да су Руси тестирали „неку врсту пројектила“.

Како је руски министар спољних послова, Сергеј Лавров, рекао 9. јуна:

„Спремни смо да погледамо било какве конкретне доказе које Американци имају, а који упућују на то да смо прекршили неки споразум“.

Руски интерконтинентални нуклеарни балистички пројектил нове генерације који помињу САД (РС-26) има домет од преко 5.500 км и такође не подлеже забрани ИНФ-а.

Вашингтон је покренуо детаљну пропаганду пре пар година како би дискредитовао Русију због кршења ИНФ-а, али још увек није пружио никакве доказе о таквим „прекршајима“ од стране Руса.

То је учинио у јануару, јулу и новембру прошле године, а сада исто раде и ове године.

Намеће се питање зашто Вашингтон прави толику драму око наводног кршења споразума од стране Руса, прибегавајући новим претњама?

Главни разлог је што САД покушавају да спрече Русију да развије два ефективна пројектила која би могла да пресрећу америчке балистичке и крстареће пројектиле.

Вашингтон жели да буде први који ће покренути нуклеарни напад против Русије, Кине, Ирана и других држава без страха од освете и с циљем обликовања новог светског поретка.

Други убедљив разлог јесте тај што су САД већ у неколико наврата прекршиле споразум и још увек га крше при тестирању својих система за одбрану од пројектила. Конкретно, користе се пројектили Хера (домет 1.100-1.200 км), затим МРТ-1 (домет од 1.100 км) и ЛРАЛТ (домет од 2.000 км).

Други пример кршења споразума од стране Вашингтона биће постављање копнених крстарећих пројектила у лансере америчких система ракетне одбране у Румунији и Пољској (који ће постати оперативни у 2015. години, односно у 2018. години) који се могу опремити са по 24 пројектила.

Ассоциатед Пресс указује да повратак америчких пројектила средњег домета у Европу подсећа на најмрачније дане Хладног рата.

То је нарочито тачно ако се узме у обзир чињеница да Бела кућа разматра о три опције којима ће одговорити на кршење споразума: а) развојем одбрамбених антибалистичких система; б) покретањем превентивног напада против оружја које крши споразум или ц) употребом нуклеарног оружја за уништавање војних мета на непријатељској територији, тј. унутар Русије. Међутим, то би представљало директно кршење споразума од стране САД.

Како би Русија требало да одговори на све то? Да ли би и она требало да употреби нуклеарно оружје на војним метама на непријатељској територији? Шта би Русија требало да уради да ојача своју безбедност и безбедност својих савезника, уколико САД наставе да прете својим оружјем?

Пошто само креирање америчких одбрана од пројектила крши споразум ИНФ, Русија има право да одговори тако што ће поставити ново оружје којим ће моћи да неутралише потенцијал америчких система.

Русија мора да покаже да је спремна да укаже на кршење споразума од стране САД, али и да је спремна да брзо и адекватно одговори на деструктивни приступ Американаца.

Москва тврди да је и даље спремна на искрене дијалоге којима би се могла решити питања о контроли оружја.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, поновио је на конференцији за новинаре 9. јуна да „Русија нема намеру да раскине овај споразум“.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI4 коментара

 1. телетабис says:

  Па Америка се не спрема за рат са Русијом. Америка спрема земље Европе на рат са Русијом. Ако се случајно оствари план знам само једно: Европа више векова иза тога неће бити место за живот.

 2. miloš says:

  Rusi napokon treba da pokažu zube, jer nikakav dijalog im ne ide u prilog sa divljacima !

 3. mister Tucoprc says:

  samo 2 atomske na Jeloustoun i kraj svih priča u SAD

 4. ujo says:

  članak je nepotpun, da bi se razumio problem treba pogledati sam sporazum koji se ne odnosi na instalacije na brodovima i zrakoplovima, npr poznati krstareći projektil tomahowk dometa od oko 2000 km ne potpada pod sporazum jer se ne lansira sa kopna i sad ono što rusi govore za ove proturaketne instalacije u rumunjskoj i poljskoj su u stanju ispaliti i tomahowk rakete što je kopnena instalacija i u suprotnosti sa inf sporazumom, zdruge strane rusi testiraju dalekometne tzv interkontinentalne projektile dometa preko 6000 km na manjim udaljenostima što bi mogao biti projektil srednjeg a ne dalekog dometa... varaju i jedni i drugi to je bar jasno. a opet taj sporazum ne obvezuje ni kinu ni francusku ni britaniju..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u