СВЕ БЛИЖИ РАТУ: Америка поставља нуклеарне пројектиле усмерене на руске градове!

SVE BLIŽI RATU: Amerika postavlja nuklearne projektile usmerene na ruske gradove!

29 juna 2015

535 usa missileDeo izveštaja vojnog generala Martina Dempsija, otkriven je 4. juna, a u njemu se navodi da Vašington namerava da postavi krstareće projektile sa nuklearnim bojevim glavama u Evropi kao odgovor na to što je Rusija navodno prekršila Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), sporazum koji su SAD i Sovjetski savez potpisali 1987. godine.

Četiri dana kasnije, sličnu izjavu je dao britanski ministar spoljnih poslova, Filip Hamond, koji je rekao da je London spreman da prihvati američke nuklearne projektile koji su uklonjeni iz britanskih baza 2006. godine.

Međutim, stvar je u tome da ruski R-500 krstareći projektili, koji se pominju u američkim vojnim dokumentima, ne spadaju ni u jednu od kategorija navedenih u INF-u.

Pročitajte još:

OVA ANKETA GOVORI SVE: Amerikanci su za nuklearni udar na Rusiju, a Rusi ne žele rat uopšte (VIDEO)

ZABRINJAVAJUĆE: Preti nam atomski rat!

EVO ŠTA NAS OČEKUJE: Nismo očekivali ni prethodna dva svetska rata pa su došli

Prema tom sporazumu, trebalo je uništiti dve klase nuklearnih projektila: kopnene balističke i krstareće projektile „srednjeg i kratkog dometa“ koji dostižu 1.000-5.500 km, odnosno 500-1.000 km.

Novi ruski krstareći projektil ima maksimalan domet manji od 500 km. Rusi nisu zvanično otkrili informacije o dometu ovih projektila, a ni Amerikanci nisu izdali zvaničnu informaciju o tome.

Takođe, delegacija SAD nije podnela nikakve žalbe na projektil za vreme specijalnih konsultacija između SAD i Rusije o kontroli oružja, koje su održane prošle jeseni i ovog proleća. Oni su samo naveli da su Rusi testirali „neku vrstu projektila“.

Kako je ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, rekao 9. juna:

„Spremni smo da pogledamo bilo kakve konkretne dokaze koje Amerikanci imaju, a koji upućuju na to da smo prekršili neki sporazum“.

Ruski interkontinentalni nuklearni balistički projektil nove generacije koji pominju SAD (RS-26) ima domet od preko 5.500 km i takođe ne podleže zabrani INF-a.

Vašington je pokrenuo detaljnu propagandu pre par godina kako bi diskreditovao Rusiju zbog kršenja INF-a, ali još uvek nije pružio nikakve dokaze o takvim „prekršajima“ od strane Rusa.

To je učinio u januaru, julu i novembru prošle godine, a sada isto rade i ove godine.

Nameće se pitanje zašto Vašington pravi toliku dramu oko navodnog kršenja sporazuma od strane Rusa, pribegavajući novim pretnjama?

Glavni razlog je što SAD pokušavaju da spreče Rusiju da razvije dva efektivna projektila koja bi mogla da presreću američke balističke i krstareće projektile.

Vašington želi da bude prvi koji će pokrenuti nuklearni napad protiv Rusije, Kine, Irana i drugih država bez straha od osvete i s ciljem oblikovanja novog svetskog poretka.

Drugi ubedljiv razlog jeste taj što su SAD već u nekoliko navrata prekršile sporazum i još uvek ga krše pri testiranju svojih sistema za odbranu od projektila. Konkretno, koriste se projektili Hera (domet 1.100-1.200 km), zatim MRT-1 (domet od 1.100 km) i LRALT (domet od 2.000 km).

Drugi primer kršenja sporazuma od strane Vašingtona biće postavljanje kopnenih krstarećih projektila u lansere američkih sistema raketne odbrane u Rumuniji i Poljskoj (koji će postati operativni u 2015. godini, odnosno u 2018. godini) koji se mogu opremiti sa po 24 projektila.

Associated Press ukazuje da povratak američkih projektila srednjeg dometa u Evropu podseća na najmračnije dane Hladnog rata.

To je naročito tačno ako se uzme u obzir činjenica da Bela kuća razmatra o tri opcije kojima će odgovoriti na kršenje sporazuma: a) razvojem odbrambenih antibalističkih sistema; b) pokretanjem preventivnog napada protiv oružja koje krši sporazum ili c) upotrebom nuklearnog oružja za uništavanje vojnih meta na neprijateljskoj teritoriji, tj. unutar Rusije. Međutim, to bi predstavljalo direktno kršenje sporazuma od strane SAD.

Kako bi Rusija trebalo da odgovori na sve to? Da li bi i ona trebalo da upotrebi nuklearno oružje na vojnim metama na neprijateljskoj teritoriji? Šta bi Rusija trebalo da uradi da ojača svoju bezbednost i bezbednost svojih saveznika, ukoliko SAD nastave da prete svojim oružjem?

Pošto samo kreiranje američkih odbrana od projektila krši sporazum INF, Rusija ima pravo da odgovori tako što će postaviti novo oružje kojim će moći da neutrališe potencijal američkih sistema.

Rusija mora da pokaže da je spremna da ukaže na kršenje sporazuma od strane SAD, ali i da je spremna da brzo i adekvatno odgovori na destruktivni pristup Amerikanaca.

Moskva tvrdi da je i dalje spremna na iskrene dijaloge kojima bi se mogla rešiti pitanja o kontroli oružja.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ponovio je na konferenciji za novinare 9. juna da „Rusija nema nameru da raskine ovaj sporazum“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. teletabis says:

  Pa Amerika se ne sprema za rat sa Rusijom. Amerika sprema zemlje Evrope na rat sa Rusijom. Ako se slučajno ostvari plan znam samo jedno: Evropa više vekova iza toga neće biti mesto za život.

 2. miloš says:

  Rusi napokon treba da pokažu zube, jer nikakav dijalog im ne ide u prilog sa divljacima !

 3. mister Tucoprc says:

  samo 2 atomske na Jeloustoun i kraj svih priča u SAD

 4. ujo says:

  članak je nepotpun, da bi se razumio problem treba pogledati sam sporazum koji se ne odnosi na instalacije na brodovima i zrakoplovima, npr poznati krstareći projektil tomahowk dometa od oko 2000 km ne potpada pod sporazum jer se ne lansira sa kopna i sad ono što rusi govore za ove proturaketne instalacije u rumunjskoj i poljskoj su u stanju ispaliti i tomahowk rakete što je kopnena instalacija i u suprotnosti sa inf sporazumom, zdruge strane rusi testiraju dalekometne tzv interkontinentalne projektile dometa preko 6000 km na manjim udaljenostima što bi mogao biti projektil srednjeg a ne dalekog dometa... varaju i jedni i drugi to je bar jasno. a opet taj sporazum ne obvezuje ni kinu ni francusku ni britaniju..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *