Sve će to narod progutati

Sve će to narod progutati

9 marta 2014

121139_zarko-markovic-1_ifPiše: Žarko Marković

Slučaj Zorana Novakovića, čoveka izuzetno bitnog za SNSD u Banjaluci i šire, razotkrio je svu bahatost i licemerje vlasti, ali i nesposobnost opozicije u Srpskoj. Zvuči neverovatno, ali priča o „zengi“ u prvim redovima partije koja se svim silama bori za očuvanje Republike, i tako, bar se u to zaklinju, nastavlja posao koji su započeli srpski borci devedesetih, jedan je od žešćih udara na ovu vlast u osam godina njene apsolutne vladavine. Da je to zaista tako svedoče nemušta, a zatim i nikakva opravdanja na poprilično jake argumente o Novakovićevoj ratnoj prošlosti. Nikakva smislena reakcija sa druge strane ne stiže već danima, već se šalju saopštenja i pokreću inicijative koje proizvode žestok kontraefekat.

A činjenica da je ovo jedan od ozbiljnijih udara na vlast u proteklom periodu govori da je opozicija – nesposobna. Jer, ona nije proizvela aferu, nego jedan uticajni novinar-bloger. Nisu informacije o Novakoviću javnosti objavili ni državotvorni SDS, a ni PDP i NDP, koji se godinama bore da skinu etiketu stranih plaćenika, već pojedinac preko bloga, kao medija koji je kod nas još u povoju. To što je opozicija iskoristila tu informaciju da danima jaše po SNSD-u potvrđuje da se više bavi posledicama, a nikako uzrocima. Osam godina tavorenja u drugom planu i lagodna pozicija ovdašnjih opozicionara pretvorili su ih u ljude koji čekaju da im se sve samo namesti, što, priznaće svi, nije nikakvo čudo u državi u kojoj lideri opozicije imaju veće plate nego šefovi partija koje su na vlasti.

Međutim, umesto da uče na greškama drugih, a bogu hvala ima ih, naša opozicija pokušava da preslika vlast. A to ne ostavlja dovoljno prostora za optimizam da će se, ako na izborima i dođe do promene političke opcije, doći do stvarnih promena u sistemu vladanja. Zato i jedni i drugi, dok šalju neusiljena saopštenja, kopaju po ratnim prošlostima i biraju što pogrdnije reči, ne žele da vide da će pravi pobednik u našoj ovogodišnjoj priči biti onaj ko prvi počne da se – menja.

Znak da se nešto u ovoj zemlji pomerilo u vezi s tim pitanjem i da partije, odnosno vlasti, slušaju puls javnosti i reaguju na anomalije u svojim redovima, bilo bi neka vrsta isključenja Novakovića iz svih zvaničnih i stranačkih tokova. Sve dok se situacija ne razjasni. Jer, akcije ove partije sigurno će nastaviti da strmoglavo padaju ako i dalje budu optuživali nezadovoljne srpske borce da su strani plaćenici, dok u svojim redovima imaju, navodno, hrvatskog borca. U suprotnom, ako SNSD i ovaj put odigra na kartu da će sve to narod progutati i zaboraviti pod šatorima i mikrofonima, takav potez možda i dovede do kratkoročnog pozitivnog rezultata za partiju, ali, dugoročno, šteta po Republiku biće nesaglediva.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *