СВЕ ЦРНО НА БЕЛО: Ево зашто Трамп не подржава тзв. Косово! ОВО ЈЕ ВЕЛИКА ШАНСА ЗА СРБИЈУ

SVE CRNO NA BELO: Evo zašto Tramp ne podržava tzv. Kosovo! OVO JE VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU

19 marta 2020

FIRMA Contour Global (Kontur Global) objavila je da se povlači iz projekta u okviru koga je trebalo da izgradi elektranu „Novo Kosovo“ („Kosova e Re“).

Projekat je trebalo da košta 1,4 milijarde evra, a Kosovo* nema taj novac. Zato je Priština tražila gde i ako da ga pozajmi.

Vlada Kosova* je 2015. godine saopštila da je njeno Ministarstvo ekonomskog rayvoja postiglo dogovor sa Svetskom bankom i kompanijom Contour Global o izgradnji elektrane. Međutim, Svetska banka je 2016 saopštila da još nije podržala taj projekat i da će odluku doneti kada uradi sve procene.Procenu je saopštila 2018. i ODBILA da odobri kredit Kosovu*. Objašnjenje je bilo da Banka ne finansira projekte koji nisu najisplativiji. Uračunata argumentacija je bila: struja nija najisplativija ako se dobija iz uglja, nego je najisplativija iz obnovljivih izvora, pa Svetska banka ne može da kreditira Kosovo*.

Tada je Ramuš Haradinaj u ime Vlade Kosova* izjavio da elektrana mora da bude izgrađena jer Kosovo* mora da ima svoju struju i ne sme da zavisi od njenog uvoza. Međutim, to je samo na prvi pogled zvučalo logično.

Prvo, sva proizvedena struja bila bi vlasnistvo firme Contour Global. Zato što Kosovo* nema para, Svetska banka ne da novac, pa ga obezbeđuje Contour Global.

Pod kojim uslovima je ponudio Kosovu* da bude kreditor? Pod zelenaškim uslovima! Vlada Kosova* je pristala i sklopila osam komercijalnih ugovora sa tom kompanijom prema kojima je Kosovo* bilo obavezno da ukine PDV za Contour Global, da mu nadoknadi troškove yza pripremu projekta i da otkupi svu struju koju elektrana proizvede, po nenormalnoj ceni od 80 evra za MVh i da to radi 20 godina – od 2023 do 2043.

Tadašnji opozicionar Aljbin Kurti bio je oštro protiv i obećavao je da će aranžman sa Contour Global raskinuti ako dođe na vlast.Tvrdio je da je taj aranžman „državna kapitulacija“.

Pre mesec dana je Sindikat KEK-a (Kosovska energentska korporacija) podsetio Kurtija na predizborno obećanje i glasno su počeo da zahteva da raskidanje svih ugovor.

Moguće je da im je Kurti sugerisao da ga javno podsete da to treba da uradi.

Bilo kako bilo, struja Contour Global bila bi u naredne dve decenije za sve na Kosovu* 50 odsto skuplja. Međutim, Kosovo* bi za istupanje iz aranžmana moralo da Contour Global plati 20 miliona dolara odštete (a Contour Global – ako ne bi završio projekat u predviđenom roku – samo 8 miliona dolara Prištini).

Taj deo ugovora bio je problem za Kurtija, jer je morao da smisli kako da raskine ugovor, a da ne plati 20 miliona.

Tačnije, to mu je bio problem do danas. Jer, Contour Global se sam povukao.

A povukao se nakon što je Donald Tramp odlučio da Kosovo* neće dobiti sredstva koja Millennium Challenge Corporation treba da pošalje Kosovu* u okviru projekta za razvoj ekonomije. Reč je o 49 miliona dolara.

Ugovor je bio potpisan krajem 2017. godine. Novac je, pored direktnih ekonomskih projekata, tokom 2018-te išao i za finansiranje oko 10 NVO.

Program se nastavio i u 2019. i trebalo je da se sprovodi i u 2020, kada je na red došao deo projekta koji se odnosi na energetiku. Program se, dakle, prekida sada, a objašnjenje Stejt departmana je da političke promene sprečavaju ostvarivanje ciljeva koji su predviđeni programom pomoći.

Formalni razlog (i izgovor) su takse.

SAD poručuju Prištini: zašto da vam dajemo američkim novac, a vi nećete da ukinete takse (Sbiji i BiH) da biste imali više novca od trgovinskog prometa. Međutim, Tramp je na ovaj način pokazao da se iz američkog budžeta zaista neće plaćati troškovi Kosova*. Naročito ne troškovi za energetiku.

A zašto neće da plaća, kad je Kosovo* američka beba?

Zato što bi Tramp tako direktno finansirao Hilari Klinton i njen klan.

Contour Global je osnovan 2005. godine. Učinila je to firma koja se zove Recervoir Capital Group. Tačnije: tri čoveka Daniel H.Stern, Craig A. Huff (co-Chief Executive Officers) i Gregg M. Zeitlin.

Ovaj trio je 1998-me formirao Recervoir Capital Group i od tada stalno radi zajedno.

Jedan od zajedničkih projekata im je bio i da upravljaju korporacijom Ziff Brothers Investments. A ko su ovi?

To su veliki finansijeri Hilari Klinton.

Braća Zif

Braća Zif su poznata i po tome što su obilato punila fondove Vilijama F. Braudera, koji je bio glavna pokretačka snaga zakona iz 2012-te (Akt Magnicki) kojim je Kongres SAD uveo sankcije Rusiji zbog navodnog nepoštovanja ljudskih prava.

Novac koji je dobijao Brauder i koji je usmeravao Demokratskoj partiji SAD, bio je prljav, odnosno, kako je iznela ruski advokat Natalija Veseljnickaja, veliki donatori demokrata počinili su finansijske prevare radi izbegavanje poreza- konkretno.

Ona je otkrila da je Ziff Brothers Investments (braća Vilijam, Dirk i Danijel) ilegalno kupovao akcije ruskih kompanija i na tome utajio desetine miliona dolara poreza.

Vladimir Putin je tada ukazao da su se (ondašnje) američke vlasti oglušivale o optužbe iznete na račun Braudera i njegovih investitora, jer su braća Zif njihovi veliki donatori.New York Time je citirao Putina: „Na taj način su štitili sebe“.

Sve u svemu: Contour Global je osnovala firma Recervoir Capital Group, a njeni vlasnici su upravljalii i sa Ziff Brothers Investments – fondom preko kojeg je plaćana ne samo predsednička kampanja Hilari Klinton 2016-te, nego i finansiran napad na Trampa sa optužbom da je bio u zaveri sa Kremljom.

Klintonovi i demokratski biznismeni su imali plan da opljačkaju Kosovo* i da praktično uzmu za sebe sav novac koji Kosovo* dobije kao pomoć iz Amerike.

Radi se o bezmalo identičnoj sumi novca.

Kosovo* je od 1999. do 2018. od Amerike dobilo 1,9 milijardi dolara, a za isti period (20 godina) trebalo je da plati privatnom biznisu (Contour Global) 1, 4 milijarde dolara. I da stvar bude još lepša – Contour Global NIJE američka nego britanska firma, sa sedištem u Londonu!

A sve vreme se po prištinskim medijima pisalo da su to „Amerikanci“.

Ko je američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet?

To je čovek koji je svoj ambasadorski status dobio tako što je pred Kongresom SAD govorio upravo o energetici Kosova kao o svom primarnom zadatku. To je trebalo da bude projekat koji će napraviti revoluciju u energetici i privredi Kosova*. Jer, nova elektrana trebalo je da pokrije 50 odsto cele potrošnje Kosova* i da ga u toj oblasti učini nezavisnim od Srbije.

„Nestabilnost u energetskom snabdevanju košta Kosovo godišnje oko 415 miliona dolara, odnosno oko 6% BDP. Ukoliko dobijem agreman, zagovaraću implementaciju strategije Kosova za energetsku bezbednost što uključuje raznoliki portfolio tradicionalnih i obnovljivih goriva. SAD podrška ovim naporima vlade uključuje i 49 miliona dolara za Millennium Challenge Corporation program koji treba da potpomogne veću energetsku efikasnost i razvoj novih izvoza energije, kao i termoelektranu dizajniranu u SAD,” rekao je Kosnet Senatu u avgustu 2018.

Međutim, sad je sigurno da Kosovo* ostaje zavisno od Srbije, a Klinton i slični neće dobiti više ni cent iz američkog budžeta za Kosovo. Bar dok je Tramp u Beloj kući.

Ovo čini jasnijim i kako je Kurti smeo da usvoji Rezoluciju o pregovorima koja izbacuje Tačija, bukvalno odmah pošto je Millennium Challenge Corporation objavio da neće dobiti novac od projekta za energetiku jer Kurti drži takse.

Izgleda da sad znamo šta je bilo glavna tema sastanka Kurti-Kosnet.

Tramp je na, očito, na svoj način udario po finansijerima demokrata, ostvario predizborno obećanje Aljbina Kurtija, ostavivši Kosovo* da zavisi od srpske struje.

(Diana Milošević / Fakti)

KOMENTARI8 komentara

 1. milorad2 says:

  pa tramp je obavešten o toj mućki i pljačkanju američkog državnog novca u ime "nezavisnog kosova",ovaj primer je samo jedan u nizu isisavanja američkih budžetskih sredstava od strane kamarile korumpiranih političara u vašingtonu i to je ono što tramp želi da spreči.Recimo sve NVO donacije koje dolaze od američke vlade imaju klauzulu koja omogućava pranje novca i preusmeravanje tog novca nazad u ameriku "nekome" na ovaj ili onaj način, to je lep biznis za ovu našu domaću ekipicu "časnih disidenata" "sasvesti srbije" itd.Ako NAŠA vlada to protrkelja malo ima da se vatamo za glavu šta i kako je tu sve mućkano a vrlo lako može da se desi istraga koja će biti inicirana iz USA:)takav razvoj dogadjaja i stoji iza afere "ukrajinski majdan" i istrage pokvarenih mućki bajdenovog sina.Zato se bajden i kandiduje za predsednika: DA SPREČI TAKAV RAZVOJ SITUACIJE inače ode cela ekipa u zatvor i preti im potpuno političko uništenje kada to izadje u javnost USA.Mućke sa američkim fondovima za pomoć inostranstvu su jedan od najsladjih kolačića u vašingtonu, koja lova je ukradena samo na ime afganistana nije ni čudno da pojedini tipovi imaju kampanje od nekoliko milijardi dolara.

 2. Velika Metla says:

  Samo s narko-dolarima šiptari bi možda mogli da plate tu elektranu. Imam osećaj da će Putin i Tramp polako,a sigurno,da rasture narko-krimose po celom svetu,pa i na Balkanu. Evo više od 30 godina kriminalna stranka iz Amerike,"demokratska stranka" postavlja gole narko-kriminalce u same vrhove država. Toke mora doći kraj.

 3. Miraš says:

  Za Trampa jeste uspeh da preko tkzv. Kosova ne hrani Klinton zmiju koja i njega napada. Da li Tramp može da ima neke sopstvene planove sa tkzv. Kosovom? Sa stanovišta države SAD i njene konstantne spoljne politike ni Tramp neće tek tako napustiti protektorat Kosovo. U pretpostavljenom razgovoru-dogovoru sa Rusijom, da li Kosovo može da bude nešto što on daje (tojest vraća slovenskom svetu) da bi dobio na drugom mestu ili u drugom poslu koje je značajno važnije za njegovu Ameriku? Ili će se Amerika toliko ekonomski strmoglaviti da će i sama otići sa našeg KIM.

 4. persida says:

  A sta je sa Bondstilom, on naravno ostaje, pa se po tome vidi da Tramp pripada istoj sinagogi kao i Klinton-Hitleri.

 5. Kulak says:

  Ćaća se vraća

 6. BAJKO says:

  sjasi kurta da uzjase murta

 7. Karital says:

  Duboka država neće Trampa na čelu SAD.Zbog Trampa je i pušten korona virus kako bi američko gospodarstvo ponovo ušlo u recesiju.Ulaskom u recesiju, Tramp gubi izbore i na čelo SAD dolazi Bajden.Slijedi horor!

  • persida says:

   Docice na celo Amerike onaj kome Jevreji budu dali najvise novca za izbornu kampanju. Tako je bilo i tako ce i biti, osim ako nekome fale vijuge u glavi da to ne vidi. Jevrejski novac je postavio na vlast i Klintona i Obamu i Trampa. Postavice i sledeceg idiota koji ce imati funkciju, ali ne i vise od toga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *