СВЕ ДОГОВОРЕ И РЕШЕЊА ОКО КОСОВА квари једна држава! НАШИ ВЕЧНИ НЕПРИЈАТЕЉИ

SVE DOGOVORE I REŠENJA OKO KOSOVA kvari jedna država! NAŠI VEČNI NEPRIJATELJI

6 maja 2020

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel nije isključio ideju o promeni granica, ako bi se o tome saglasili Beograd i Priština, prenela je prištinska Koha, ranije danas.

Na opasku da bi njegova izjava da „EU ne može da bude veći katolik od pape“ mogla biti shvaćena kao da se ne isključuje promena granica, ako se dve strane o tome dogovore, i da se EU neće protiviti tome, Borel je rekao da je on lično eklektičniji, da dijalog mora da se olakša, ali i da se razmotri kolateralna šteta koju bi bilo kakav sporazum izazvao u drugim delovima regiona, gde je pitanje promene granica osetljivo pitanje.– Lično razumem stav Nemačke i drugih, ali moja uloga kao specijalnog predstavnika jeste da olakšam dijalog – rekao je Borel, prema Kohi, u intervjuu za četiri zapadnobalkanska medija.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li je poput Nemačke protiv ideje o razmeni teritorija dve strane, rekao da je to pitanje koje treba da se reši putem dijaloga Beograda i Prištine i da nema potrebe da EU bude „veći katolik od pape“.

– Ukoliko se dogovore o nečemu, EU treba da prostudira taj sporazum u svakom slučaju, jer svaki sporazum između Srbije i Kosova ima uticaj na region. Ali, u principu, to bi trebalo da bude slobodan i fer dijalog između dve strane – rekao je Borel u intervjuu koji je objavila prištinska Koha.

Kako je ocenio, mnogo toga je već postignuto i to ne treba potceniti, ali, ističe, neki sporazumi još nisu implementirani.

– Zbog toga dijalog mora da se nastavi, a na Srbima i Kosovarima je da odluče kakav će biti njegov ishod – rekao je Borel.

Podsetimo, Vašington je nekoliko puta poručivao da nema ništa protiv podele KiM uz uslov da Beograd prizna Prištinu.

Postoji i druga opcija, da se izvrši ozbiljna korekcija administrativne linije Srbiji i KiM. Po toj ideji Srbija ne bi morala da prizna Kosovo, ali ne bi sprečila ulazak Prištine u Ujedinjene nacije, a u tom slučaju se ne očekuje da će Rusija ili Kina staviti veto.

Promenu pozicije EU analitičari tumače kao posledicu „tihe diplomatije“ SAD koja mesecima lobira za razmenu teritorija Beograd ai Prištine i zaključivanje istorisjkog sporazume Srba i Albanaca i to pre pre predsedničkih izbora u SAD.

To bi, smatraju oni bilo veoma važno za predsednika Trampa koji bi imao važan spoljnopolitički argument u kampanji za novi mandat!

KOMENTARI7 komentara

 1. Zoran says:

  Dobro je da vam je resenje sa Kosovom podela. :)

 2. Fric says:

  Jedino rešenje je vojno rešenje,naoružati se i započeti artiljerijsku pripremu. Ući kopneno i izaći na granice koje smo napustili ‘99. Stim što bi iste trebalo korigovati u zavisnosti od konfiguracije terena i zauzeti sve važne strateške tačke. Kao i Izrael Golansku visoravan. A svi ovi evropski zvaničnici i američki što vole muškarce njima poštom poslati po jednu gumenu igračku. Oni i dalje misle da smo mi slabi da nemamo Putina!

 3. Slobodanka says:

  Zavisi iz kog ugla se gleda. Neprijatelj Nemačka sad nam ispada prijatelj jer njen tvrdi stav i bez obzira zašto je nastao ne dozvoljava da "najpametniji" napravi glupost za tobožnjom razmenom teritorija "naše za naše". Cela teritorija je naša. Da dobijemo nešto malo a da im trajno poklonimo naše i to baš poveći komad.

 4. Rodja says:

  nista vise, a ni manje od rezolucije 1244! I treba već jednom napomenuti svabama, da su oni ipak svabe, da nam ne misle nista dobro i pored "svojih investicija" u Srbiji. "umiveni ili ne" svabe ostaju svabe, a da srbi moraju konacno shvatiti da su svabe ipak večiti neprijatelji srba. uvrnuće nam vrat prvom prilikom, da bi izlečili kompleks poraza od strane srpske vojske u poslednjih sto godina.

 5. Kulak says:

  Razmena je deo Albanije za deo Srbije.Kosovo i Metohija su sastavni i neotuđivi deo Srbije,suverene države,članice UN.Uvek i zauvek.

 6. Baja says:

  Švabe o Saksonci, ista bagra i ne treba im popuštati, nemaju oni tu moć više ! Želja će im ionako vremenom splasnuti, a šipaca neće biti ni upola kao sada i onda preko noći, kao Rusi Krim...Svi će da galame, a onda tražiti Drač i Valonu !Inače ode i ...

 7. petrovgrad says:

  Može razmena Bujanovac i Preševo za Skadar i Drač. Pošteno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *