СВЕ ГОРИ ОД ТЕНЗИЈА! ГРЦИ РАТУЈУ У ВОЈСЦИ НАГОРНО-КАРАБАХА?!

SVE GORI OD TENZIJA! GRCI RATUJU U VOJSCI NAGORNO-KARABAHA?!

9 oktobra 2020

Azerbejdžan je pozvao na konsultacije svog ambasadora u Grčkoj zbog informacija o učešću građana te države u borbama u Nagorno Karabahu.„Obavestili smo MIP Grčke o dolasku građana jermenskog porekla iz drugih država, uključujući Grčku, na okupiranu teritoriju Azerbejdžana“, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana, prenosi.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u sredu da je pozvalo na konsultacije svog ambasadora u Azerbejdžanu, nakon, kako je navedeno, „potpuno neosnovanih i uvredljivih tvrdnji“ azerbejdžanske vlade da Grčka toleriše pripremu terorističkih činova na svojoj teritoriji.

KOMENTARI15 komentara

 1. Slobodanka says:

  Od avgusta naovamo napadnute su skoro sve pratilje Rusije u vojnom savezu ODKB! Sem Rusije u ODKB se nalaze: Belorusija, Jermenija, Kirgizija, Tadžikistan, Kazahstan. Belorusija je napadnuta hibridno u avgustu, Jermenija od 2018 ima sorošoida na čelu države a sad ima i rat u Nagorno Karabahu; U Kirgiziji je upravo haos i anarhija nakon izbora. U Tadžikistanu predsednički izbori treba da se održe početkom novembra! Hoće li i u toj državi srednje Azije da zaigra hibridna zapadna mečka? U Kazahstanu izbori au održani prošle godine u martu, sreća njihova.

 2. Slobodanka says:

  Neko treba da pomogne, ali Rusija ne sme i ne treba da direktno udari Azerbejdžan. Veoma je važno je da se ovaj rat ne proširi na teritorije susednih država. Rusija mora biti jako oprezna povodom ovog rata koji je pokrenuo Azerbejdžan jer kaspijsku petorku čine: Azerbejdžan, Rusija, Kazahstan, Turkmenistan, Iran. Trenutno Azerbejdžan je najosetljivija karika u ovom lancu, ta karika ne sme da bude i najslabija. Rat se odvija u regiji Kavkaza, ali vrlo lako mogu da zapale i susednu Srednju Aziju. Ako bi uspeli da razbiju kaspijsku petorku veći haos je zagarantovan. Uveliko se odvija Nova Velika igra (Novaя Bolьšaя igra). Preko ovog rata indirektno gađaju Rusiju, ali i Kinu i Iran.

  • Rista says:

   Rusija sme i treba da sravni Azerbejdžan kao i Čečeniju, bar po pravoslavnim zakonima, kao što je zapad sravnio Srbiju po katoličkim zakonima, bez obzira na ono što ću na kraju napisati kao primedbu. Jer i mi smo imali primedbu na Zapad, pa nikom ništa. A zašto to Rusija ne uradi? Ono o "poštovanju međunarnog prava" nemojte mi opet servirati, jer to je isto ono pravo koje Amerika nije zarezivala ni 1% nego je napala Srbiju. E a sad još jedna zamka za vas, Slobodanka. Pa nije Alijev napao Jermenijeu nego svoje Kosovo. Čak šta više Karabah se otcepio od Azerbejdžana kao i Kosovo od Srbije. Da niste neke lončiće pobrkali? Ili to možda nije isto? Pa jeste, po međunaorodnom Zakonu. To blokira Rusiju ali ne blokira Ameriku. Ko je uspešniji? Takođe, ono da Rusija neće da se uvuče u rat sa NATO i Zapadom, jer nema toliko snage da bi ratovala sa mnogo država takve snage, takođe je na slabim osnovama, jer će je tim pre ove države napasti. Pa zašto onda čeka sa uništenjem baza ispred nosa iliti da napravi preventivni udar? Čeka dozvolu međunaorodnog suda u Hagu?

   • Slobodanka says:

    Nagorno Karabah adekvatnije je porediti sa bivšom Republikom Srpskom Krajinom, a Azerbejdžan porediti sa Rvatskom. Karabah sada može da nestane isto kao RSK (zbog nepouzdanog rukovodstva u Jermeniji, u našem slučaju zbog oslabljenog rukovodstva u Srbiji i cel Srbije, imajući u vidu sankcije i rat u BIH i uvek potencijalni šiptarski separatizam), ili u boljem slučaju Karabah će da se odbrani. Nagorno Karabah će najverovatnije opstati, ali zahvaljujući naporima Rusije, a ne Jermenije. ... Rat nije dobro sredstvo. Ratujući 1988-1994 Azerbejdžan je još više udaljio mogućnost da Nagorno Karabah vrati pod kontrolu države Azerbejdžan. Posle tog rata nije dobro prošao ni Nagorno Karabah jer opusteo je i ne razvija se. Ratujući sada ponovo za teritorije Azerbejdžan će obezbediti da Nagorno Karabah postane priznata država ili da se priključi Jermeniji. Trenutna "bratska" pomoć Turske ispostaviće se kao zlo jelo za Azerbejdžan. Rusija sada jeste pod pritiskom sa raznih strana, ali ona je dovoljno jaka da to izdrži. Ne mislim samo na vojnu snagu Rusije, nego više računam na intelekt i zdrav duh. Dolazi zima. Kako će živeti i Jermeni i s druge strane Azeri u porušenim kućama i sa uništenom infrastrukturom? A za još dva-tri meseca ratovanja takvih ozbiljnih nevolja će biti puno više nego danas. Nezadovoljstva će sve više biti i u Jerevanu i u Bakuu. Da bi spasili svoju vlast, vlastodršci iz Jermenije i Azerbejdžana kome će se obratiti? Da li Turskoj, Parizu ili Moskvi? Na Fašington ne računam jer oni će u novembru da upadnu u još veću krizu. Da li će Makron i Erdogan da budu spasitelji u te dve zemlje? Manje verovatno jer njihov interes ne radi ni u korist sopstvenih naroda Francuza i Turaka, tek što bi radio u korist Jermena i i Azera, oni rade i ratuju najviše u korist njihovih moćnih kompanija.

   • Slobodanka says:

    Pogledaj ovo> Pašinjan: „Očekujem da predsednik Francuske i Francuska priznaju nezavisnost Nagorno-Karabaha. Zabrinutost predsednika Francuske (zbog situacije u Karabahu) nema drugo rešenje, pošto sve to može prerasti u humanitarnu katastrofu“. Zašto bi tradicionalno katolička Francuska prva priznala nezavisnost Karabaha? Još Važnije: Zašto se jermenski hrišćanin obraća za pomoć prilično udaljenoj katoličkoj zemlji a ne susednoj Rusiji. Pašinjan se obraća koja je prilično zakoračila i post hrišćansku fazu, dakle u antihriščansku fazu? Jasno je da je ovo bezveze. ZAKLJUČAK: Koji interesi se sakrivaju iza maske obnovljenog biblijskog sukoba? Ako bi Francuska to prva uradila, da li u sledećem koraku Pašinjan izvodi Jermeniju iz ODKB i uvodi je u NATO, slično kao kad su druge zemlje postsovjetskog prostora ne samo napustile umirući Varšavski pakt, nego ušle su i u NATO. Kako bi se to odrazilo na Azerbejdžan? Azerbejdžan je već i bez toga blizak brat Turske, a koja je u sve lošijim odnosima sa Francuskom. Nikakve su šanse da će i Azerbejdžan potrčati u NATO, što ipak ne odgovara Zapadu. Medjutim ako bi Rusija nasela na ovu navlakušu i prva priznala Nagorno Karabah, to bi značajno udaljilo Azerbejdžan od Rusije. Moguće je da bi u Azerbejdžanu ubrzo nikla NATO baza koje zasad nema, a posle toga u sledećem koraku i u Turkmenistanu. Bio bi to kraj kaspijske petorke. Interes je veći od francuskog ma koliko da je ona velika sila, ovo je velika globalna igra.

    • Slobodanka says:

     Pašinjan se obraća FRANCUSKOJ, koja je ...

 3. Slobodanka says:

  Rat za Nagorno Karabah (1988-1994) je zamrznuti konflikt, kao takav on može da plane ponovo bilo kada. Ipak zašto je baš sada Azerbejdžan pokrenuo sukob? Mogao je to da uradi i kasnije, ali nije. Ma koliko da Azerbejdžan nastupa kao suverena zemlja sa pravom da ima kontrolu na celoj svojoj teritoriji, imam utisak da Ilham Alijev dobio je spolja zadatak da krene baš sada. Zadatak mu je najverovatnije isporučen preko brata Erdogana. Aliev moguće je da ni ne pomišlja da njegova naftom i gasom bogata zemlja, može postati nova Libija. Ako sada budu razorena azerbejdžanska naftna polja, koje moćne kompanije će ih posle obnavljati? "Bratska" Turska kao što vidimo stalno je gladna nafte i gasa, ali ovde je prisutna i Francuska koja je potpomogla obojenu revoluciju u Jermeniji. Moguće i druge veoma moćne zemlje, tačnije moćne kompanije za koje ratuju.

 4. Slobodanka says:

  S jedne strane Francuska i Grčka podržavale su do juče libijskog generala Haftara, a s druge suprotne strane je Turska koja je napravila sporazum sa vladom u Tripoliju, i bile su veoma suprotstavljene oko podele libijskog naftnog plena. NATO je najavio da se vraća u Tripoli, zbog toga neće moći da nastave rivalstvo oko libijskog naftnog plena. Ali evo njih ovde. Slika se ponavlja: veliki uticaj na Jermeniju od 2018 godine ima Francuska preko sorošoidnog Pašinjanina, evo tu su i grčki dobrovoljci na strani Nagornog Karabaha, a s druge strane je Azerbejdžan kog podržava Turska. Tako izgleda da Alijev (Azerbejdžan) stao je na poveću koru od banane kad je krenuo u ovaj sukob. Zbog Nagorno Karabaha koji je u prirodnim resursima siromašan, može da izgubi svoje najveće bogatstvo i da odvede celu zemlju u siromašan kolonijalni položaj na duže vreme.

  • Rista says:

   To o "spoljnoj dozvoli" vam pogrešan utisak. ALIJEV NIJE NAPAO PRE JER NIJE BIO SPREMAN A PLUS MOŽDA JE NAPRAVIO I NEKE DIPLOMATSKE KONTAKTE GDE JE IZJAVIO "da ima nameru da napadne". Ti kontakti, ako su uopšte bili takve vrste, sigurno nisu bili sa Rusijom. Međutim, svaki precednik procenjuje posledice svog poteza od strane sila sveta tako što godinama analizira njihove reakcije i najčešće će izvršiti ovakav napad bez obaveštavanja bilo koga kada proceni da je došao trenutak. Sve posledice se ne mogu predvideti i to je ono što ni Alijev ne zna, ali je dobro procenio trenutak napada. Šteta što naši mediji ne izveštavaju malo šire i iz Azerbejdžana. Svakako bi saznali više i bolje. Alijev je već unapred znao većinu, mada ne sve reakcije. To nije teško znati. Čista logika i nema veze sa našom procenom trenutka. Alijev to svakako najbolje zna. A za taj napad su ipak znali i Rusija i Amerika. Od njih on to nije mogao sakriti. a pašinjanin nije ništa bolji od Čokoladnog Ukrajinca(zaboravih mu ime) Znate li zašto je Pašinjanin došao na vlast? Nije to Zapad namestio, nego između ostalog plodno tle je stvorila i sama Rusija prodavajući naoružanje Azerbejdžanu a i neke druge stvari u vezi Karabaha. Pisao sam već baš o tome. Ruska politika je danas sve više oligarh uskogruda politika i tu Putin nije prošao. Tu je stao i dalje je bolje da spremi nekoga kao što je Jeljcin njega spremio ili da nas iznenadi i da lično opet napravi žestoke poteze, inače...Rusiji se loše piše. Zadnjih 5 godina na unutrašnjem planu, Putin je savim omano. Dok se on bavio spoljnim poslovima i Krimom, oligarsi su preuzeli vođenje unutrašnje politike i koristeći sankcije, zaularili Rusiju i tu je Putin kanda zakasnio da ih zaustavi. I ne bojte se. Ako Rusija ne zaustavi Alijeva, nema ničega drugog da ga zaustavi. Verovatno je plan Alijeva da pokrene rešavanje statusa Karabaha. A šta drugo jedan precednik koji nije precednik bombardovane i porobljene države treba da radi? Nije vreme za zaključivanje i neosnovane pretpostavke jer isuviše malo znamo. Usvojite makar 10% ovog odgovora i biće vam dovoljno za malo strpljenja.

   • Slobodanka says:

    Alijev nije dobro odabrao vreme napada, krenuo je kao budala u jesen pred zimu, a zima će da nepovoljno utiče na njegove vojne operacije. Da li je baš toliko glup? Sigurno nije. Nego Turska je upravo izvisila od svojih naftnih apetita u Libiji, te sad joj grčevito odgovara da ratni front otvori ovde. Francuska je takodje izvisila u Libiji u pogledu njenih naftnih apetita čim se Haftar povukao iz vojne operacije protiv Tripolija, te i njoj odgovara isto što i Erdoganu ali sa suprotne strane. Francuska nema uzalud pobunu žutih prsluka, a u Istanbulu Erdoganu je upadljivo opala popularnost.

 5. Slobodanka says:

  Gledajuči kako svuda po svetu vode ratove za energente (i veoma tražene rude) ispada ovako: 1. Hrišćanski Nagorno Karabah, a zbog podrške koju mu daje cvetno obojena Jermenija, odjednom dobio je sličnu rolu poput šiptarskog Kosova*. 2. Islamski Azerbejdžan dobio je sličnu rolu poput pravoslavne Srbije. Ovo samo pod uslovom da tokom ovog rata budu uništena azerbejdžanska postrojenja za naftu i gas. 3. Kako će Rusija sada da iskontroliše svoju članicu ODKB Jermeniju da u ovom sukobu bude razumnija, a Jermenija ima sorošoid premijera Pašinjanina i naravno sorošoid je i 28-godišnji Karamjan glava bezbednosti Jermenije ??? Jedino da obadvema stranama i Jermeniji i Azerbejdžanu pripreti sa avojim moćnim naoružanjem, ako odmah ne obustave sukob. Baš ne može ni tako da preti jer u Rusiji živi više od 2 miliona Jermena i više od 1 milion Azerbejdžanaca. Malo li je Rusija imala terorističkih napada na svojoj teritoriji?

 6. persida says:

  Gde su Rusi i Srbi, veliki pravoslavci, da pomognu bratskom narodu? Grci su jedini pravoslavci u Evropi, svi drugi si jad i beda, Sotonine sluge i sluskinje.

  • Milan says:

   A šta je zapravo prava pomoć? Ja smatram da je to uvodjenje primirja, a ne nikako još više rata i stradanja. Kad još malo iskrvare i Jermeni i Azeri, otići će po primirje u Moskvu, a ne u Ankaru ili Pariz.

  • Milan says:

   Rusija ima dobre odnose sa Sirijom, Irakom, Iranom, sa Egiptom i sa mnogim islamskim zemljama. Ako bi ona sada ishitreno priznala Nagorno Karabah, time bi počelo da se umanjuje poverenje u Rusiju i sve ono što je dosad postigla sa tim zemljama. Kome to odgovara? Samo Zapadu, i to onom globalno-sorošoidno-satanističkom Zapadu. Pašinjanin i Makron prave solidnu navlakušu za Rusiju ponovnim otvaranjem pitanja statusa Nagornog Karabaha. Zasad nisu počeli da razmenjuju ni mrtve ni zarobljene, niti se obnavljaju porušene kuće, a žure po to priznanje koje je u suštini trojanski konj namenjen prvenstveno za Rusiju.

  • Suzuki Vitara says:

   Persido, kockice mala kockasta, ne beri brige, gledaj svoja posla, ti znas ko kome pomaze, nesoju jadan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *