СВЕ ГРЕШКЕ „НЕМАЊИЋА“!

SVE GREŠKE „NEMANJIĆA“!

4 januara 2018

Zbog traktora u kadru kultnog filma „Boj na Kosovu“ ovo ostvarenje iz 1989. decenijama je tema sprdnje među filmofilima. Ipak, glumci su spasli stvar, pa se ovakva greška sad prepričava i kao simpatična anegdota. Serija „Nemanjići – rađanje kraljevine“ najavljena je kao istorijski, ali i tehnološki spektakl za naše uslove (Srpski telegraf je pisao da je budžet bio 3,2 miliona evra), ali su gledaoci u velikim iščekivanjima ostali na tome da komentarišu neuverljivu glumu i nabrajaju neoprostive greške. Poseban šok u delu publike izaziva činjenica da su konsultanti autorima bili ljudi od struke, a među tim gledaocima je i istoričar Božidar Kljajević, koji generalni utisak sumira u reči „tanko“.

Istoričari: Ne može biti Stevan, već Stefan jer je to ime sa značenjem uzvišenog vođe. Nemanjinu usvojenu ćerku Rašku nijedan istorijski spis ne pominje

AKO NE PO SAVI, ONDA PO VUKU

– Najveći problem mi je jezik i neka imena. Nije Stevan, već Stefan, to je ime sa značenjem uzvišenog vođe. Drugo, u to doba svi istorijski spisi beleže Nemaniće, sa n. Nemanjići bi u to vreme značilo neke sirotane – ističe Kljajević. Iako je rad da poveruje da je mladi reditelj modernim jezikom hteo da bude prijemčiv i novim generacijama, kaže da reči i izrazi poput „uhapsiti“, „nikad ne reci nikad“ ipak ne pripadaju tom vremenu.

Kljajević nastavlja, pa kaže da nije zadovoljan ni scenama borbe, a za scenu u kojoj čitava Nemanjina porodica sedi za istim stolom, kaže da može da je „proguta“ samo zbog toga što je prikazan intiman porodični trenutak.

– Da je tu bio zvaničnik i najnižeg ranga, žene i deca ne bi bili ni blizu. Mislim da, kada ti je dat zadatak da se baviš nečim svetim, pošteno se pripremiš i istražiš – zaključuje Kljajević.

IZMIŠLJENA ĆERKA

Još nekoliko televizijskih veterana, ali i poznavalaca srpske istorije ističe da uz sve „pesničke slobode“ neke stvari iz prve epizode jednostavno ne idu.

– Jezik u seriji „Nemanjići“ nije ni govor 21. veka već sleng. „Teritorija“, „argument“, „bre“… sve su to izrazi koji su u naš jezik došli mnogo kasnije. Bilo bi bolje, ako bi već Savin jezik bio previše zahtevan, da je govor prilagođen Vukovim pravilima čistog, narodnog jezika – ponavljaju oni za Srpski telegraf i dodaju da se ipak seriji treba dati šansa, pa da naredne epizode poprave utisak.

Kada su istorijske nelogičnosti i nejasnoće u pitanju, sagovornici navode nekoliko primera. Naime, Nemanja je prilikom dolaska u Niš imao tridesetak godina, a u seriji vidimo gotovo starca od šezdesetak. Nesloga sa braćom jeste bila burna, ali i kratkog daha, pa je besmisleno bilo posvetiti joj celu epizodu, skoro su jednoglasni istoričari.

Veličanje papske krune

Mnogi gledaoci stekli su utisak da se samom najavom serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“ dala prednost Stefanu kao prvokrunisanom, a ne Stefanu Prvovenčanom. Razlika je za malo bolje poznavaoce u tome što se prvim veliča kruna koja je došla od rimskog pape, pa time i uticaj Zapada.

– Gledaoci iz epizode nisi mogli da shvate ni to da je Dubočica, kod današnjeg Leskovca, Nemanji u ruke došla sa mirazom da bi bilo bliže Grčkoj. Naziv Vizantija upotrebljava se tek od raspada imperije, a do tada se govorilo Romejsko carstvo. A još veća zamerka autorima serije je što su u priču uveli Nemanjinu usvojenu ćerku Rašku, koju nijedan istorijski spis ne spominje – ukazuje jedan naš sagovornik.

Za krst časni i tri prsta

Poklič „Za krst časani“ nalazi se tek kod Njegoša, a scena u kojoj se Stefan Nemanja moli Svetom Đorđu u pećini ima nekoliko nepomirljivih detalja: Nemanja je kršten po rimskom kanonu i time je katolik, moli se sklopljenim dlanovima, što je izrazito katolički pijetet, da bi se potom krstio sa tri prsta, što nije bio običaj u Srba sve do Rastkovog monašenja.

Zlatne viljuške

Uz neprilične izraze koji su okarakterisani kao „dorćolski sleng“, tu je i scena u kojoj Dubravka Mijatović u ulozi Ane Nemanjić kori sinove „Opet jedete rukama“, aludirajući na mit da su Srbi prvi koristili viljuške i noževe na dvorovima. Međutim, to je bilo tek u 15. veku, kao što se ni poštapalica bre neće koristiti još 200 godina u odnosu na radnju prve epizode.

Nije sve u parama

Reditelj Srđan Dragojević prethodnih dana je na Tviteru komentarisao da je serija primer politike „ne talasaj“, a juče je na društvenoj mreži napisao zanimljivo objašnjenje: „Znate kako se radi velika serija ozbiljnog budžeta? Ne po tekstu sa konkursa već – po pozivu, gde se scenarista plati ozbiljno. Pet odsto od budžeta serije ili filma je – scenario. Ako mora konkurs – zoveš pet pisaca i svakom po 5h eura za – pilot. Pa izabereš najbolji i ideš dalje.“

(Republika.rs)

BONUS VIDEO:

KOMENTARI8 komentara

 1. arso says:

  Ova serija predstavlja "katolicenje " Srba na perfidan nacin. Velicanje Stefana, prvog srpskog vladara po Berlinskim istoricarima,sa naglaskom na katolicanstvo i podizanje spomenika tom istom u okviru Beograda na vadu je klasicna SPRDACINA. Sto se mene tice ostale epizode slobodno ne morate prikazivati, jer je sve uradjeno po SOJICEVOM scenariju, sto zlatnih tanjira i zlatni escajg. Mesto da se moli Bogu, ovaj se moli Svetom Djordju, paganizam klasicni u katolickoj reziji.

  • Dušan says:

   Morali su da dođu Vatikanu jer ih je Vizantija gazila. Od nje nisu mogli da dobiju kraljevsku krunu. Crkvena autonomija je dobijena od već strašno posrnule Vizantije. Inače i sruga velika kraljica Nemanjiča je sa zapada iz Francuske. Sa Vizantijom i Bugarskom, pravoslavnom bračom, su uglavnom ratovali !!

 2. ARTILJERAC says:

  Sada su svi stručnjaci i kritikuju, do juče su nam branili da učimo Srpsku istoriju bitno je bilo koliko Čile ima stanovnika i u kojim bitkama se borio protiv španaca. Bitno je bilo učiti građanski rat u americi. Posle prvog svetskog rata sve zločince iz austrogarske vojske obukli u vojsku jugoslavije i unapredili a Srbe unizili i nisu slušali VOJVODU MIŠIĆA da nas ne ujedinjuje već ga penzionisali..... Posle dugog svetskog rata opet ustaše koji su napadali SSSR preobukli u uniformu JNA i postavili na visoke funkcije.... Postoji i umetnička sloboda , možda kritičari imaju audio i video snimak iz 1105 odnosno 6614 godine po Srpskom kalendaru pa bi mogli potkrepiti greške koje su nastale u seriji. Serija je dobra a kritičari neka naprave svoju ( možda bi im odgovaralo da je glavna uloga AVAVAVAVAV i slina)

  • Dušan says:

   Taj Srpski kalendar je Kalendar od stvaranja Sveta po bibliji i tako se često računalo u Srednjem veku.

 3. Zoran says:

  Lepo j akazem da s eprozapadno orjentisani samo se folirate.

 4. Ne budalasajmo se says:

  Što se tiče "Boja na Kosovu" i traktora, nakon reakcije gledalaca, traktor je izbačen, ali su i dalje, mislim i dandanas, ostale traktorske šare na prašnjavom putu, kad nailazi Miloš Obilić, kad su onog "dalekovica2 uzaptili.Ovde je toliko neprihvatljivih scena, izraza,...Za "Boj" sam odmah konstatovao da je totalno upropaštena stvar, jer je urađena neuko, sa dobrom primesom sadašnjeg, trenutnog političkog imperativa, neprihvatljivo za odraslog gledaoca.Stvaraoci tog megalomanskog zadatka nisu ni svesni(ili jhesu, ali drugačije namere) koliko je taj boj opevan, posebno kad se sudaraju velike sile.Umesto toga, oni nam serviraju pedesetak konjanika i nešto pešaka, koji se tu nešto gurkaju i gužvaju.Pa, masovniji je najobičniji obračun bandi, nego toliko opevani Boj na Kosovu. Tako je isto i sa ovom serijom."Opasna bitka", sa pedesetak ljudi, koji nečim mašu. Mislim da je i serija "Nemanjići" namerno upropaštena, isto kao i "Boj na Kosovu", za razliku od serije "Vuk Karadžić", koja je bolje urađena, ali se previše zadržala na apsolutizmu Miloša Obrenovića, tako da sam posle serije osetio kako Milošević apsolutno oponaša Miloša.Ako su nam ponekad potrebni neprijatelji, uglavnom smo mi sami sebi najveći neprijatelji.Zato bih ovu seriju skinuo sa repertoara, prežalio pare i angažovao vrsne istoričare i filmske stručnjake, pa napravio novu seriju, ili film, jer ovo ovako nije preraslo po svojoj zrelosti učenike šestog razreda, jer osmaci ovako nešto smešno-tužno-skandalozno ne bi napravili. Ne pravimo sami sebi veću štetu, nego što nam je drugi nanose.

 5. goran says:

  Kad treba istoriju Srba iskriviti, odmah se nadju pare. Uzas. Prosto da covek zazali za vremenima kada su zbog ovakvih idiotluka akteri bivali hapseni i kaznjavani visegodisnjim kaznama.

 6. Dondon says:

  Zabrinjava me kakve klosare od istoricara mi imamo. Pa Srpska drzava je bila pod uticajem Vizantije, a postoje spisi i dokazi gde su nase vodje pokusale da se okrenu Vatikanu da bi se stekla nezavisnost crkve kojoj smo tezili. Da su kojim slucajem u seriji govorili kao Nemanjici niko ne bi razumeo sta pricaju jer 50% reci nema veze sa ovim danas. Najveci biser je nisu Nemanjici jer bi znacilo da su sirotani. Znaci ipak su Nemanici sto bi znacilo da su Nemani. Zaista mi je zao sto Kljajevica niko nije konsultovao oko serije jer mu je to ocigledno rak rana i prvi je pozurio da zaplace kako nista nije dobro. Serija je odlicna i bice sve bolja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *