Sve ide ka ofanzivi vojske Novorusije čije će borce širom Ukrajine dočekivati kao spasioce

Sve ide ka ofanzivi vojske Novorusije čije će borce širom Ukrajine dočekivati kao spasioce

15 decembra 2014

An armed militiaman supporting self-proclaimed Donetsk People's Republic guards checkpoint in eastern Ukrainian city of DonetskPiše: Mihail On, nezavisni ekspert (Ukrajina)

U poslednje vreme jedna od najaktuelnijih tema jeste ofanziva oružanih snaga Novorusije (OSN) – njen termin i sama verovatnoća.

Još 1832. gogine je Karl fon Klauzevic nabrojao principe koji čine osnovu rata. Prema tim principima ratovi su se odvijali i u petnaestom i u devetnaestom i u dvadesetom veku. Ta ista pravila regulišu građanski rat 2014. u Ukrajini.

Princip „rat je – nastavak politike drugim sredstvima” umnogome odlikuje politiku Kremlja u Novorusiji. Ofanziva počinje baš onda kad se iscrpljuju uslovno mirovni instrumenti politike ili, pak, nastaje mogućnost da se aktivnim borbenim dejstvima ostvari značajna prednost.

Zato i nema smisla da se priziva rat dok postoje efikasne poluge za delovanje na Ukrajinu.

Ti i energenti – omča gas-ugalj – polako otrežnjuju kijevske elite. I finansijske obaveze Ukrajine prema Rusiji. I brojne protivrečnosti između Porošenka i Kolomojskog, kao i između drugih predstavnika ukrajinskog oligarhata i politikuma.

Princip „plod treba da sazri” u potpunosti se primenjuje prema državi koja umire i koja se nekad zvala Ukrajina. Upravo će takva politika omogućiti da se u narednom periodu demontira Ukrajina, a zatim preformatira u prorusku, vanblokovsku državu. Istovremeno će baš takav pristup moći da izleči ukrajinsko društvo od banderovskog nacizma.

Ali, vratimo se ofanzivi. Ona se uslovno može podeliti na lokalnu i globalnu.

Lokalna ofanziva pruža mogućnost da se od ukrajinskih trupa oslobode najbliži regioni Donjecka i Luganska da bi se prekinuli artiljerijski napadi na civilna naselja. Sem toga, cilj lokalne ofanzive je ostvarivanje kontrole nad gasovodom koji se nalazi na severu Luganske Narodne Republike, kao i izlazak na Mariupolj.

Najviše što program predviđa jeste izlazak vojske Novorusije na administrativne granice regiona.

Globalno napredovanje može sebi da postavi različite ciljeve u zavisnosti od političke i ekonomske situacije kako u Ukrajini, tako i u Novorusiji. Na primer, cilj može da bude i poražavanje vojnih snaga Ukrajine i razbijanje fronta sa izlaskom grupa ratnih snaga Novorusije prema Krimu, Zaporožju i Harkovu. Postaje sve očiglednije da je ofanziva neophodna. Stvaranje LNR i DNR mnogo je lakše podržavati bez stalnih obasipanja paljbom, a i strpljenje običnih ljudi takođe nije beskrajno.

Porošenko je otvoreno saopštio svoju strategiju: „Deca će u Donjecku sedeti u podrumima. Tako ćemo mi pobediti”. Odnosno, Petar Porošenko računa na terorisanje civilnog stanovništva i na jačanje nezadovoljstva. Zbog toga taj faktor treba ukloniti iz života LNR i DNR da bi socijalno nezadovoljstvo u „jedinstvenoj” Ukrajini mnogo brže raslo nego u Novorusiji.

Međutim, globalno nastupanje sa izlaskom vojnih snaga Novorusije na Zaporožje, Harkov i Odesu iz mnogo razloga je, nažalost, preuranjeno.

1. Stvaranje Sistema

Sada se na teritoriji LDNR odvija izgradnja državnog sistema. Izbori su bili samo prvi i najlakši korak. Sada se svuda uklanja „atamanština” i sitni kriminal. Užurban odlazak Kozicina, događaji u Antracitu, brojni „odmori” ranije popularnih ratnih komandanata – događaji su istog karaktera.

Ako je neko odlučio da izgradi malu ličnu republiku u kojoj može da čini šta hoće dobija upozorenje. Ko uopšte nije shvatio sugestije dobija – „incident u Antracitu”. Nema sumnje da je dobro i korisno raspolagati ugljem i prodavati ga Slavjanskoj termoelektrani. Ali, već je vreme da se razmišlja o budućnosti Novorusije – biti deo Sistema i deo VSN, a ne vojska atamana Gricaja Tavričeskog.

Sada se u Novorusiji sve čini da se zadaci rešavaju centralizovano, po zakonu i usaglašeno sa zvaničnima vlastima LDNR. Kome se to ne sviđa može da ode. Besmislena samovolja se završava. Tek kad se uspostavi puna kontrola nad svim odredima narodne vojske, kada svi oni postanu armija Novorusije ne samo de-jure, nego i de-fakto, tek onda su moguće neke široke vojne operacije

2. Mi nismo agresori

Drugi razlog je spoljnopolitički. Još je Staljin krajem 1930.-ih govorio da rat treba da počnu fašisti i – onda će sva naša dejstva da ih porazimo na njihovoj teritoriji biti moralno opravdana. Ali, oni treba prvi da počnu. I u tome se sastoji vektor Rusije. Novorusija – nije agresor. Rusija – nije agresor. Ali, Ukrajina je – agresor i nacistička država.

Tako i treba da ostane u istoriji, zauvek. To je jedan od delova procesa denacifikacije i debanderizacije bivše Ukrajine. Mi treba da postupimo tako da ljubitelje Bandere jednom zauvek sateramo u jazbinu da nemaju šanse da se priberu ni za pet, ni za deset ni za pedeset godina. Da bi u svim udžbenicima istorije svih zemalja sveta jedino Ukrajina ostala kao nacistička država koja je učinila genocid civilnog stanovništva na Donbasu.

Mirovni sporazum treba da prekrši Ukrajina. A ona će tako i učiniti. Zato što je rat – jedino opravdanje za evromajdansku vladu i zato što narod sve lošije i gore živi. Gas je pri kraju, uglja praktično nema, grivna pada, cene rastu, kao i plaćanje za komunalne usluge. Bez rata država Ukrajina je neodrživa. I zapadni tutori zahtevaju genocid na Donbasu da bi stalno provocirali Rusiju.

3. Armija Novorusije

Globalna ofanziva biće moguća tek posle kompletnog formiranja armije Novorusije. Kao što je i obećao Vladimir Putin, u teškom trenutku Donbas brani „Severni vetar”. Ko ne veruje neka se seti Ilovajska i zapanjujućih gubitaka vojnih snaga Ukrajine. Ali, armija Novorusije sama će oslobađati regione Novorusije. Rusija nije strana u konfliktu, što rukovodstvo Rusije nije samo jednom ili dvaput naglašavalo.

One formacije i ratni komandanti koji su se razumno saglasili da budu deo Sistema buduće armije Novorusije sada pripremaju potrebna dokumenta. Obaveštajne službe proveravaju dosijea, identitet i povezanosti. Upravo su zbog toga neke „midijske ličnosti” neočekivano otišle na „odmor”. Sem toga nastavlja se formiranje jedinica, popunjava sastav potrebnim stručnjacima, u ratnim uslovima izvode se vežbe četa i bataljona. Tek se formira jedinstvena udarna pesnica.

4. Prvo pozadina, pa onda manevri

Pre oslobađanja novih oblasti Novorusije neophodno je da se spremi pozadina u LDNR. Neophodno je da se formira aktivni finansijski sistem, da se formira poreska služba, bankarski sistem, carina, da se obezbede isplate penzija i zarada. Zato što će, čim armija Novorusije oslobodi nove gradove, Kijev odmah isključiti električnu energiju, grejanje, zamrznuće penzije i plate. Porošenkov tim već je razradio takvu strategiju i iz sve snage pokušava da je primenjuje u LDNR.

U ratnim dejstvima moguće je razaranje infrastrukture gradova, kao što se u praksi i pokazalo da ukrajinske trupe prvo uništavaju kotlarnice, električne podstanice, gasovode i vodovode. Prilikom odstupanja oni će dejstvovati upravo tako. Baš zbog toga LDNR biće odgovorna za normalan život u regionima oslobođenim od nacista. Radi toga je neophodno da se sve pouzdano obezbedi u osnovnim oblastima Novorusije.

5. Vreme je lek za bezumlje

Već su počele promene u društvenoj svesti „jedino-ukrajinaca”. Ukrajinsko društvo zauhvata apatija. „Revolucija gidnosti” (gidnosti” – surogat „vrednosti”, prim. prev.) za njih se neshvatljivo pretvorila u bedu, ciklična isključivanja elektroenergije, kolaps privrede, visoku inflaciju nacionalne valute, građanski rat i hiljade smrti.

Fanatizam smenjuju apatija i – bes na kijevsku vlast. Sve ide ka tome da će na kraju borce vojnih snaga Novorusije dočekivati kao spasioce. Vreme radi za krajnji cilj rukovodstva RF – stvaranje proruske, vanblokovske, antifašističke Ukrajine.

Plod sazreva. Proces je u toku. Nastavlja se demontaža jedinstvene Ukrajine.

(Za Fakti.org prevela: Ksenija Trajković)

KOMENTARI2 komentara

  1. Rade Bukarar says:

    jedva cekamkada ce dombas da krene i oslobodiukrajinu od gamadi

  2. pravda says:

    Rusijo,samo mudro Amre,teraj njihovom batinom.Da nema Amera,Engleza(stare ku...),i Hitlerovaca sve bi bilo drugacije.Samo Vas molim Rusi moji MORATE vise raditi stvarati NOVU vrednost,a NE dozvoliti tajkunima da podkradaju drzavu.Vartite SOCIJALIZAM na mala vrata ,i tu ce biti spas za NAROD.A DOMBAS MORA ostati u vlasnistvu LNR-DNR /Tada ce Ukri bankrotirati,a vatropirci povuci sa praznog terena. Zivela Rusija.BASTION SLOBODE i PRAVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *