СВЕ ИЛИ НИШТА: Палестинци повлаче признање Израела и крећу у борбу за ослобођење окупираних територија! (ВИДЕО)

SVE ILI NIŠTA: Palestinci povlače priznanje Izraela i kreću u borbu za oslobođenje okupiranih teritorija! (VIDEO)

12 januara 2018

Krovna palesinska organizacija PLO, u čijem veću sede predstavnici gotovo svih palestinskih partija i pokreta, najavila je da će povući svoje priznanje Države Izrael, koje je 1994. godine Jaseru Arafatu, Šimonu Peresu i Jicaku Rabinu donelo Nobelovu nagradu za mir.

Izvršni komitet PLO objavio je da će na sledećem kongresu te organizacije biti donešena odluka o ukidanju priznanja Izraela, kao i o odbijanju da SAD učestvuje u bilo kakvim mirovnim pregovorima koji se vode na Bliskom istoku, a u kom učetsvuju i Palestinci.

U objavi se navodi i da će PLO aktivno raditi na menjanju statusa Palestinske vlasti, vladajuće strukture na Zapadnoj obali iz „tranzicione vlade“ u „državu pod okupacijom“, čime će pokušati da legitimizuju stranu pomoć u predstojećoj borbi za nezavisnost od „okupacionog režima u Tel Avivu“.

Palestinske vlasti oformljene su 1993. godine nakon Sporazuma u Oslu koji je, uz posredovanje Bila Klintona, postignut između tadašnjeg palestinskog vođe Jasera Arafat i predstavnika izraelskih vlasti, Šimona Peresa i Jicaka Rabina. Prema tom sporazumu, čije je važenje trebalo da bude ograničeno na pet godina, u tom roku trebalo je da bude oformljena Republika Palestina, što se ni posle 25 godina nije dogodilo.

– Izrael nije ispoštovao ni jedan od uslova (sporazuma). Verujem da kasnimo sa ovim odlukama i njihovom primenom, što je dovelo do velikog jaza između palestinskog naroda i njegovih vođa, rekao je jedan od članova Izvršnog odbora PLO Ahmed Madždalani.

Upravo zbog optužbi da su previše snishodljivi prema Izraelu, vlast nad palestinskim područjima u Izraelu od 2006. preuzeo je Hamas.

Za to vreme, već šesti dan za redom, pod parolom „Dan besa“ nastavljaju se nasilni protesti Palestinaca u Vitlejemu:

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *