Sve jače i učestalije oluje, sve smrtonosnije poplave i suše imaju zajednički imenitelj

Sve jače i učestalije oluje, sve smrtonosnije poplave i suše imaju zajednički imenitelj

22 maja 2014

kip-slobode-poplava-VN-500x333Usled globalnog klimatskog otopljavanja, čiji je jedan od glavnih uzroka čovek, mnogi spomenici, ali i lokaliteti kao što su arheološko nalazište Pompeja, Svemirski centar Kenedi ili gradska jezgra Sankt Peterburga i Venecije, mogli bi da budu potopljeni i zauvek izgubljeni.

Nedavni naučni izveštaj upozorava da bi za nekoliko decenija neke od najpoznatijih svetskih znamenitosti, poput Kipa slobode ili Londonskog tornja, mogle da nestanu sa lica zemlje usled porasta nivoa mora ako se nastavi trend globalnog klimatskog zagrevanja.

Mnogi spomenici, ali i lokaliteti kao što su arheološko nalazište Pompeja, Svemirski centar Kenedi ili gradska jezgra Sankt Peterburga i Venecije, mogli bi da budu potopljeni i zauvek izgubljeni, navodi se u studiji Unije zabrinutih naučnika (Union of Concerned Scientists – UCS).

Prema podacima američke Nacionalne agencije za okeanografiju i atmosferu (NOAA), nivo Atlantskog okeana će 2100. biti viši za 91 centimetar.

Stručnjaci UCS-a upozoravaju i na opasnosti koje prete američkoj i svetskoj kulturnoj baštini i od sve češćih požara velikih razmera.

Sve jače i učestalije oluje, sve smrtonosnije poplave i suše imaju zajednički imenitelj: globalno klimatsko otopljavanje, čiji je jedan od glavnih uzroka čovek.

Naučnici zato apeluju na stanovnike cele planete da što pre preduzmu mere kako bi barem usporili ovaj fenomen.

(Telegraf)

KOMENTARIJedan komentar

  1. cofi says:

    stanovnici planete ne mogu apsolutno nista da preduzmu po ovom pitanju.naucna je cinjenica koja se sve vise probija uprkos cenzuri da je za globalno zagrevanje odgovorna iskljuciva povecana aktivnost sunca.to je prirodan proces.tako je recimo tokom srednjeg veka ta aktivnost bila smanjena pa je to doba bilo mnogo hladnije nego danasnje(u nauci poznato kao mini-ledeno doba).porast ugljen-dioksida(koji navodno covek ispusta),naucno je dokazano!,nije uzrok vec posledica globalnog zagrevanja a iskljucivi uzrok je sunce.to naravno ne znaci da ne treba da budemo kulturni i da se brinemo za cistocu nase okoline.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *