Sve jači zahtevi u Turskoj da Sveta Sofija ponovo postane džamija

Sve jači zahtevi u Turskoj da Sveta Sofija ponovo postane džamija

15 maja 2014

sveta sofijaČuvena crkva Aja Sofija u Carigradu mogla bi ponovo postati džamija, izveštava britanski Ekonomist navodeći da su nade u Turskoj da će se to dogoditi podstaknute informacijama da će turski premijer Redžep Tajip Erdogan krajem ovog meseca predvoditi molitvu u tom objektu.

Molitva bi trebalo da bude održana 29. maja, povodom 561. godine od kada je Sultan ušao u tadašnju crkvu Aja Sofija i šaku zemlje sa njenog poda stavio na svoj turban u znak poniznosti pred Bogom, nakon čega je katedrala postala džamija Aja Sofija.

Erdoganovi savetnici su, kako piše Ekonomist, odbacili priču o tome da ta crkva ponovo postane džamija, nazvavši je „fantazijom”.

Međutim, viši zvaničnici Erdoganove Partije pravde i razvoja ne kriju da bi voleli da se u toj crkvi mole muslimani.

Od 1935. godine ta crkva je muzej, što je bio deo programa turskog vođe Kemala Ataturka da sekularizuje Tursku i izbriše njenu otomansku prošlost.

Islamisti žele to da preokrenu. „Aju Sofiju smatraju simbolom osvajanja, islamske superiornosti nad hrišćanstvom”, rekao je turski istoričar Tugba Tanjeri Erdemir.

Zamenik premijera, Bulent Arinč, rekao je da „mi gledamo u ovu zaboravljenu Aja Sofiju i molimo se Alahu da su blizu nas dani kada će nam se ona osmehnuti”.

Ta izjava povredila je osećanja pravoslavnih hrišćana, a vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao je za jedan italijanski list da je ta crkva izgrađena kao svedočanstvo hrišćanskoj veri i da, ako će biti ponovo otvorena za versku službu, ona može biti samo hrišćanska.

Turski islamisti odgovaraju da njihova borba ima pravni osnov. Aja Sofija bila je lično vlasništvo Mehmeda II koji je dekretom odredio da ona treba da ostane džamija „do sudnjeg dana”.

I pored toga, pojedini muslimanski intelektualci zalažu se za kompromis i predlažu da Aja Sofija bude otvorena za verske obrede i za muslimane i za hrišćane.

To se, ipak neće desiti jer je 3. maja podnet nacrt zakona koji predviđa da crkva bude promenjena u džamiju.

Nacrt zakona podneo je poslanik Hami Jildirim, blizak svešteniku Fetulahu Gulenu, koji živi u Pensilvaniji, a koga turski premijer Erdogan optužuje da želi da svrgne njegovu vladu.

Pošto nije uspeo da diskredituje Erdoganovu vladu putem korupcionaške afere koju su pokrenule njegove pristalice u pravosuđu, čini se da je Gulen pribegao podrivanju njenih verskih osnova, navodi Ekonomist.

„Oni koriste Aja Sofiju kako bi nas namamili. Nećemo upasti u njihovu zamku”, rekao je poslanik Erdoganove partije, Bulent Turan.

Erdoganov zamenik, Bulent Arinč ove nedelje je jasno saopštio da promena statusa Aja Sofije „nije na dnevnom redu vlade”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *