СВЕ ЈЕ БЛИЖЕ РАСПАД АМЕРИКЕ

SVE JE BLIŽE RASPAD AMERIKE

1 decembra 2021

VEROVATNOĆA raspada Sjedinjenih Država sada je znatno veća nego na početku ovog milenijuma, ocenila je američka novinska agencija Bloomberg.

Autor analize – pisac, novinar i tv-voditelj Maks Hejstings – naveo je prvo podatke iz ankete Univerziteta Virdžinija, prema kojoj je 52 odsto glasača bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za to da se „republikanske države“ osamostale.Istovremeno, 41 odsto ispitanika koji podržavaju aktuelnog lidera Džoa Bajdena drži se sličnog stava u odnosu na „demokratske države“.

Hejstings je s tim u vezi podsetio da su u dvadesetom veku granice različitih zemalja sveta bile ozbiljno modifikovane i ukazao na raspad SSSR, otcepljenje Bangladeša od Pakistana, odvajanje Singapura od Malezije, podelu Čehoslovačke.

Njegova prognoza je da je nešto slično sasvim moguće i u budućnosti i za prvi primer uzeo – otcepljenje Katalonije. Pa nastavio:

„Zašto bi bilo drugačije sa SAD iako su se od svog osnivanja stalno širile? Sve vreme su bile podeljene iznutra po političkim i drugim šavovima. Neki delovi Sjedinjenih Država možda žele da se otcepe. Pre svega su to Kalifornija i Teksas. Podele pogoršava rasni problem, on je u srcu podela u američkom društvu. Pored toga, podele stvaraju i razlike u tretmanu raznih manjina“.

Hejstings je iz svega izveo prvi zaključak koji, naravno, nije samo njegov:

„U zemlji narasta takav talas besa da je nemoguće predvideti kako će se sve završiti“.

Bloomberg u ovom kontekstu podseća i na negativne posledice Bregzita, navodeći da je „stvorio problem čitavoj generaciji Britanaca zarad trenutne dobiti“.

Usledio je posle ovoga i d5rugi zaključak:

„Isto će se desiti, samo u mnogo većim razmerama, u slučaju raskola u Sjedinjenim Državama. Dakako, ne treba očekivati trenutni raspad Sjedinjenih Država, ali je njegova verovatnoća sada mnogo veća nego što je bila pre 20 godina. A cena takvog razvoja događaja biće mnogo veća. Ne samo za Ameriku, već i za ceo Zapad“.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad5 says:

    nema više jeftine kineske robe i šišanja celog sveta na lažnim berzama i bankarskim prevarama.Moraće da sami proizvode ponovo mnogo što-šta, ako misle da prežive i mislim da amerika nije u stanju da se REINDUSTRIJALIZUJE ponovo bez teškog pada životnog standarda koji dolazi tamo.E to će da ih rasturi ZA ČAS,ne vrhuške "republika".Oni su spori i nisu ni načisto dali da se upuštaju u to uopšte,samo osmatraju teren.Ako zagusti u federaciji,pacovi prvi napuštaju brod.Amerika će se raspasati do 2035 sigurno i oni to znaju,jedino im ostaje rat kao zadnje sredstvo ali sv.rat je preopasan i nisam siguran da će se upusatiti u to,možda pokušaju proxy ratove tu i tamo kao pritisak na rusiju i kinu,ali ako rusiaj i kina reaguju snažno i brzo kao onomad u gruziji,ima da se ućute na zapadu.2030-2035 god. je opasna zona za ceo svet i tu će ili doći do raspada USA federacije ili do sv.nuk.rata.a sada će biti uvod u sve to.Ovo predvidjanje se bazira na projektovanim izveštajima o stanju armija i planova većih armija u svetu u odnosu na slewdećih 10-15 god.i to znači da su analize pokazale upravo ovo što sam sad napisao i da su mnogi štaboci i analitičari došli nezavisno, do istog zaključka..2030-2035 KRITIČAN period ZA svet.

  2. Bilo jednom u Amerike says:

    Koliko god da se ona raspada i već se raspala ostaće im kongres koji predstavlja Ameriku sve ostalo su nezavisne državice koje su zavisne od kongresa, a sam kongres ne mora ni da haje za njihov raspad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *