СВЕ ЈЕ ИСТО САМО ЊЕГА НЕМА! Нова црногорска власт неће повући признање Косова, НАТО пакт и ЕУ…

SVE JE ISTO SAMO NJEGA NEMA! Nova crnogorska vlast neće povući priznanje Kosova, NATO pakt i EU…

9 septembra 2020

Lider „Za budućnost Crne Gore“ prof. dr Zdravko Krivokapić, lider koalicije „Mir je naša nacija“ mr Aleksa Bečić i lider koalicije „Crno na bijelo“ dr Dritan Abazović zaključili su sporazum o budućoj vladi Crne Gore koji se sastoji od sedam ključnih tačaka.Krivokapić je izjavio da je današnje potpisivanje sporazuma znak da smo krenuli putem koji neće biti promijenjen kao što spinuju pojedina sredstva informisanja.

Koalicije „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“ zaključuju sporazum i obavezuju se:

1. Da će nova demokratska vlast u CG odgovorno sprovoditi sve međunarodno preuzete obaveze, jačati i unapređivati saradnju sa NATO savezom i EU.

2. Da će izvršiti potpunu depolitizaciju ključnih institucija radi obezbjeđenja borbe protiv kriminala i korupcije

3. Poštovati Ustav i neće pokretati postupke sa ciljem promjene zastave, grba i himne

4. Neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova

5. Neće sprovoditi revanšizam

6. Sve zakone donositi u skladu sa evropskim standardima

7. Omogućiti učešće u vlasti manjinskim partijama

Krivokapić je na konferenciji rekao da je sporazum jasan i da govori o neophodnim stavovima koji uzburkavaju međunarodnu javnost – da li će Crna Gora krenuti novim kursem.

„Istakao bih značajnu karakteristiku, a reći ću vam i povod – pitali su me za inostrani medij kako doživljavam odnos prema EU integracijama. Rekao sam nedovoljno posvećeno jer smo lideri u dužini pregovora sa EU. To govori o našem odnosu prema EU koji je bio deklarativan. Mi želimo da se posvećeno i suštinski bavimo problemom evropskih integracija koje olakšavaju život našim građanima“, naglasio je Krivokapić.

Svaka borba protiv korupcije je borba za Crnu Goru

Osvrnuo se na Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

„Poštujući evropske stanarde to ćemo uraditi i za ovaj zakon koji decidirano ne stoji u sporazumu ali mislim da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donešen taj zakon, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu. Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je šta to znači. Ovo nije bilo pitanje referenduma koje je DPS htio da prikaže, već je pitanje druge stavke a to je borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja je evidentna na svakom koraku. Daje nadu da mi kao nova vlast to možemo da promijenimo“, pojašnjava on.

Svaka borba protiv korupcije, kako kaže Krivokapić, je borba za Crnu Goru.

„Ovo se radi u interesu svih građana Crne Gore bez obzira na vjeru, naciju, politiku… Želimo da poštujemo sva prava a pogotovo ono esencijalno – njegovu slobodu“.

Dani prebrojavanja, svađe, mržnje su iza nas

Aleksa Bečić kazao je da sporazum sam po sebi govori više od bilo koje njihove rečenice.

„Istorijski rezultat pratila je i naša istorijska izjava produbljena ovim istorijskim sporazumom. Sporazum je najbolji odgovor na sve pokušaja podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i pođela. On je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska, prograđanska… Spremna da služi Crnoj Gori i njenim građanima. Nema promjene već samo jačanja spoljnopolitičkog puta Crne Gore“, istakao je Bečić.

Tri pobjedničke koalicije su garant jačanja i ubrzanja evroatlanskog i evropskog puta.

„Zacrtavanjem da ćemo poštovati Ustav i da nema promjene simbola a sa druge strane ispruženom rukom prema manjinskim narodima pokazujemo da nam nije samo cilj jačanje evropskog i evroatlanskog puta već i građanske Crne Gore“, dodaje Bečić.

Porukama koje su poslali, da nemaju namjeru da se vraćaju u prošlost, da nema revanšizma, osvete već da će biti discipline, reda, rada pružaju ruku svim stručnim ljudima bez obzira koga su glasali i kojoj političkoj opciji pripadali.

„Pred nama je postupak konstituisanja nove demokratske vlasti. Biće na ekspertskim osnovama što znači da nema isključivanja bilo kojeg pojedinca, bez diskriminacije prema bilo kome ali stručnost na prvom mjestu. Vjerujem da su dani prebrojavanja, svađe, mržnje iza nas“, navodi Bečić.Sporazum najveće istorijsko dostignuće u Crnoj Gori

Dritan Abazović poručio je da je ovaj sporazum najveće istorijsko dostignuće u Crnoj Gori u posljednjoj deceniji.

„Pobjeda je bila istorijska ali tvrdim da je sporazum najveće istorijsko dostignuće u Crnoj Gori u posljednjoj deceniji. Ovim se stavlja tačka na sva pitanja koja su u CG i regionu izazivala nedoumice. Ovaj sporazum je sačinjen i na njemačkom i engleskom jeziku i buduća vlada će imati podršku međunarodne zajednice“, rekao je Abazović.

Buduća vlada se, kako je saopštio, hitno mora posvetiti ekonomskom stanju u državi.

„Čekaju nas veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna kasa, borba protiv korupcije i kriminala. Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima. Sa ovim umire svaka manipulacija DPS-a, svaki pokušaj analitičara, manipulacija itd. Odlučni smo da sprovedemo porirenje i bavimo se pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore“, kaže Abazović.

„Moramo biti posvećeni svakom građaninu“

Ocjenjuje da je ovim sporazumom poražena Crna Gora devedesetih a pobijedila je evropska Crna Gora.

„Izuzetno sam zadovoljan što smo nas trojica lako došli do rješena i što smo zajednički sa kontaktima omogućili da se iz CG šalje jedan dobar signal. Signal jedne nove vrijednosti i ponude u regionu, osjećaja da građani svojim đelovanjem mijenjaju stvari nabolje. Mi želimo da izađemo iz čeljusti balkanske politike i promovišemo nešto novo. Čeka nas puno posla a svako odugovlačenje nije dobro za građane. Ova trojica lidera moraju biti posvećeni državnim poslovima. Zaboravite stranačenje i uske partijske unterese, ova tri predstavnika moraju biti posvećena svakom građaninu a ne samo svojim biračima. Ovo je veliki korak unaprijed“, kazao je Abazović.

Mora se razmišljati o rješavanju životnih pitanja svih naših građana.

Krivokapić navodi da imamo problem koji je izražen u Crnoj Gori.

„Ustav ne poštujemo. Da li je taj Ustav tako zarobljen ali ako želite da pričate o vladavini prava a ne poštujete Ustav onda je to lični problem. Svi moramo znati da je zakon koji je tu je mjera našeg života. To što u CG imate dobre zakone a ne poštuju se govori o našoj nedosljednosti. Lični osjećaj ne može biti dominantan na bilo koji način“, izjavio je on.

Bečić je saopštio da djeluju kao tim.

„Izašli smo pred građane sa programima koje bi svako od nas bio u stanju da realizuje ako dobije izbore. Sve od današnjeg dana je stvar našeg dogovora. Ja nisam čovjek koji ide ispred vremena i kolega, ja sam čovjek tima i ovo doživljavam kao timski duh. O svakom pitanju ćemo se timski dogovarati, nalazeći zajednički imenitelj u onome što nas spaja u toj ravni. Mi ne dolazimo na nulu već na nešto što je veliki minus. Ne dolazimo na livadu već iz bunara moramo nešto da dižemo. Bilo bi nerealno prije revizije praviti projekcije“, ocijenio je Bečić.

(Sputnjik)

KOMENTARI18 komentara

 1. politikant says:

  To moze samo vecinska srpska vlada. Nato tek za 20 godina.

  • ANA says:

   Sigurno! Malo sačekaiti dok sve ne "legne" na svoje mesto. Kada budu glasali samo oni koji i žive u C. Gori, kada ne bude Milovih kupljenih glasača i kada srpske stranke budu mogle formirati vlast i bez ostalih, promeniće se sve.

  • Ivana says:

   Srbi su opet izigrani i budale kao šta je Tuđman prešao Miloševića. Ti ćuti dok ja čistim Krajinu od Srba imaš moju podršku za čišćenje Kosova ali malo sutra kvarni katolici nisu naivni mlitavi pravoslavci. Kad je Slobo krenuo da sredi situaciju na Kosovu Tuđman je prvi počeo širiti vesti o genocidu na Kosovu on koji je izvršio genocid nad Srbima Krajine. Sad se naivni Srbi opet veselili uzalud podržali Trampa, Tramp je naš a on mrtav ladan malog Aleksa u magareću klupu i potpisuj. Pa ima li kraja toj srpskoj pravoslavnoj mlitavosti i naivnosti?

 2. VRSK says:

  Sada ta pitanja o Kosovu i NATO nemaju nikakvu težinu i važnost. Ovo je bila bitka za svetinje i dok se taj problem ne reši sve ovo oko izbora u CG nema smisla. Strpljivom i pametnom politikom do nekih novih izbora na kojima će i Kosovo i NATO biti rešeni u skladu sa tradicijom i obrazom Crnogorskog naroda!

  • Za Srbiju says:

   Milo je zabetonirao katastrofalnu vatikansko-kominternovsku politiku. Srbi su dugo čekali i puštali: pokradeni referendum, priznanje tzv Kosova, ukidanje srbskog pisma i jezika, zastave, himne, stvaranje crnogorske nacije i antisrbske politike, NATO, ... Kasno Marko na Kosovo stiže. Da bi se politika menjala, potrebna je srbska većina u skupštini. A većina naroda nije više srbski.

 3. padre says:

  A šta ste vi očekivali, referendum za ponovno sajedinjenje sa Srbijom?Uostalom, a šta drugo i Srbija radi, samo ne tako glasno, i EU i NATO i skidanje zvezdice sa oznake Kosovo!

 4. padre says:

  Svi su vam drugi krivi, i Crna gora i Rusija i EU i Amerika, same ne vaši odabrani voditelji!

 5. test01 says:

  Tacno ono sto sam i ocekivao - nece oni povuci ni zakon o veroispovesti koji su i doneli uz pomoc shiptara-muslimana i hrvata, samo ce ga "izmeniti" i cekati druga vremena. Sada je kao ovaj mladi shiptar najvazniji covek u ovoj vladi - ko je to toliko glasao za njega a shiptara manje od 8%.

 6. petrovgrad says:

  Za početak je da ne ide na gore. Posle sledi na bolje. To Vam je kao kada neki bolesnik ima temperaturu. Prvo se zaustavi da ona ne raste, a potom da se smanji.

 7. Gagi says:

  Nikakve razlike u vodjenju politike nece biti, apsolutno ce se sve nastaviti kako je bilo. Bice jos i gore jer je sezona propala a ekonomija C. Gore je slaba. Nova vlast ce morati da zaduzuje narod i zemlju, bice zavisni od EU i morace da ispostuju svaki njihov zahtev da bi opstali. Ovi ce to da iskoriste maksimalno za svakakve ucene i prohteve. Interesantno je da nova koalicija apostrofira gradjansku drzavu, to se isto dogadja i u Srbiji, nekada su te drzave bile SRPSKE. Ratovi devedesetih su se odvijali da bi se stvorile nove nacionalne drzave, bez drugih naroda i manjina koje bi u njima politicki ucestvovali. Samo su na ovim "nasim" prostorima ostale gradjanske drzave gde Srbi nisu u stanju da dobiju izbore na svojoj pradedovini da bi mogli da vode samostalnu politiku. Ali dobro, to je nama nasa borba dala.........

 8. EUro Cmiiilo Montenigro says:

  Po malo. Rusiju nisu spomemuli u tackama. To mi se cini znakovito.

 9. Gardista says:

  Ajmo opet na litije...ovo neki izdajnici opet.

 10. Popara Dorcol says:

  Sjahao Murta uzjahao Kurta

 11. Ivke says:

  Banda

  • Njegoš says:

   Nema povlačenja priznanja i Članstva Nato, pro Srbijanske struje sprečiti da šire mržnju u Crnojgori. Srbija tu čorbu što je skuvala sama da je jede.

  • Dritan says:

   Totalno ne interesantna i opasna pro etnička politika Crnugoru vodi građanska politika.

 12. Drago says:

  Starije generacije su uvek govorile nikada ne verujte Crnogorcima. To je prevrtljiv narod.To se u praksi dosta puta pokazalo tacnim.Danas u Crnoj Gori jedan Abazović u svojim rukama drži celu srpsku populaciju, a ovi radi vlasti popuštaju i sve ono što su mljeli godinama sada drugačije pričaju. Mnogi sada veliki Crnogorci su bili veliki Srbi kao što su Savičević, Mijatović itd. Greška je u Srbima i trebaju da shvate da nema braće cernogoraca već sam pripadnika pravoslavne vere. Ni Broz im nije vjerovao. Postavlja se jednostavno pitanje zašto su Mandić i Knežević odustali od kandidature za čelna mjesta?? Zašto se doveo Krivokapić i po čijem nalogu??? Jednostavno rečeno starije generacije su govorile da sa crnogorcima ne treba zajedno ići ni u crkvu. Pametnom dosta!

 13. Cp6a says:

  Tako je, skoro svi komentatori su pogodili suštinu. Sada je najažnije da ustaša ode s vlasti, jer je bolje građanska država od građanskog rata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *