СВЕ ЈЕ ИЗАШЛО НА ВИДЕЛО – АЛБАНЦИ ИМАЈУ 120 САТИ ДА ИСПУНЕ ЗАХТЕВ: Шта ће се догодити у суботу?

SVE JE IZAŠLO NA VIDELO – ALBANCI IMAJU 120 SATI DA ISPUNE ZAHTEV: Šta će se dogoditi u subotu?

30 jula 2018

Sat neumitno teče. U subotu, 4. avgusta ističe rok, koji je Evropska unija dala predstavnicima privremenih institucija u Prištine da izradi Statut Zajednice srpskih opština, čije formiranje je jedan od osnovnih uslova Beograda za dalju normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Pre pet dana iz EU su saopštili da očekuju da se „svi dogovori” postignuti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine „primene bez odlaganja”.– To se posebno odnosi na dogovore o Zajednici/Asocijaciji srpskih opština i energetici – izjavila je portparolka šefice EU diplomatije Maja Kocijančič.

Na pitanje Tanjuga da li EU kao posrednik u razgovorima Beograda i Prištine ima informacije dokle se stiglo sa izradom statuta ZSO, koji bi trebalo da bude završen do 4. avgusta, Kocijančić kaže da je „rad u toku i da zahteva vreme”.

– EU je bliskom kontaktu sa obe strane kada je reč o svim potrebnim koracima za primenu ovih, ali i svih drugih dogovora postignutih u dijalogu – istakla je Kocijančič.

Predsednik Srbije izjavio da se po pitanju izrade statuta Zajednice srpskih opština ne dešava ništa iako rok Brisela Prištini ističe početkom avgusta.

– Ništa se ne dešava, rok ističe 4. avgusta. Sećate se šta sam rekao pre četiri meseca – rekao sam da neće biti ništa. Oni imaju jedan jedini cilj, a to je kako da se zauzme sever Kosova. Njih ne zanima ZSO – rekao je Vučić tokom nedavnog obilaska radova na obilaznici oko Beograda.

Vučić je kazao i da ZSO ne može biti „konačno rešenje“, već da je to obaveza iz Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine.

Evidentno je da Priština želi da „trguje“ sa ZSO u fazi kada se očekuje postizanje nekog konačnog rešenja za Kosovo i Metohiju, kaže za Telegraf.rs, Milovan Drecun, predsednik resornog skupštinskog Odbora.

– Ona bi da to upotrebi kano nešto bi dala Srbiji, da bi zauzvrat dobila priznanje. Iz Beograda su stigle jasne poruke da je to smešna i neprihvatljiva politička igra – napomenuo je Drecun.

Prema njegovim rečima, takvo ponašanje Prištine je uverljiv dokaz da oni ne žele da se formira ZSO i da će to izbegavati po svaku cenu.

– Računaju da će pažnja biti skoncetrisana na postizanje konačnog dogovora između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Zato nećemo imati 4. avgusta nikakav pomak, sem ako se ne desi neki zaokret zbog snažnog pritiska od strane Brisela i Vašingtona. Ali od toga neće biti ništa, tako da se cela priča prolongira – zaključio je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

KOMENTARI4 komentara

 1. test01 says:

  ZSO je bacanje prasine u oci narodu! Mesna zajednica bez ikakvih ovlascenja, pravljena po zakonu tzv Kosova, koju ce AV da predstavi kao `pobedu`a zauzvrat ce da siptarima da stolicu u UN sto znaci da ih prizna kao DRZAVU! Posle toga ce siptari da ukinu i to folklorno umetnicko drustvo a Srbi ce da se isele sa Kosmeta. Bitno je da AV zadrzi funkciju predsednika - ima jos teritorije za davanje! Neverovatno kako jedan autokrata i diktator radi sta hoce i ne odgovara nikome za drzavnu vele-izdaju...

  • Velika Metla says:

   test01,a gde je tu narod? Da li ovaj narod snosi bilo kakvu odgovornost za sve ovo šta mu se dešava? Izgleda da ne ! A ja ipak tvrdim da snosi! I to ponajviše narod!

   • test01 says:

    naravno da NAROD snosi odgovornost jet to DOZVOLJAVA!!!!

  • Za Srbiju says:

   ZSO je na nivou lovačkog društva. Počinje komadanje Srbije našim pristankom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *