СВЕ ЈЕ ЈАСНО – ЕВО ЗАШТО АМЕРИКА прави хаос у ВЕНЕЦУЕЛИ!

SVE JE JASNO – EVO ZAŠTO AMERIKA pravi haos u VENECUELI!

24 januara 2019

Jedan od glavnih razloga direktnog mešanaj SAD u pokušaj državnog udara u Venecueli je nafta budući da ova latinoamerička zemlja ima najveće dokazane rezerve nafte na svetu – 302 milijarde barela!

To pokazuju podaci američke Administracije za energetske informacije (EIA). Ako se u obzir uzme naftno bogatstvo ove Latinoameričke države potpuno je jasno zbog čega je Amerikancima u interesu da svrgnu Madura i na vlast dovedu ljude koji će raditi u interesu SAD.Uprkos impozantnim rezervama nafte, proizvodnja nafte u Venecueli je padu. U maju prošle godine iznosila je 1,4 miliona barela po danu, a prema prognozi EIA-e, mogla bi pasti na manje od milion barela dnevno, što znači da bi Venecela mogla ispasti sa liste 20 najvećih proizvođača nafte na svetu.

Razlozi za tu situaciju su višestruki. Državna naftna kompanija PDVSA je od strane vladajućeg establišmenta doživljavala kao privatno vlasništvo iz kojeg se kupovao socijalni mir tako što se sirova nafta domaćim kompanijama prodavala sa gubicima. Potpuni sunovrat krenuo je padom cene nafte 2014. godine, a kasniji rast nije doneo mnogo profita, pre svega zbog propale proizvodne infrastrukture.

S druge strane, Venecuela naftom namiruje dugove po kreditima, pre svega Rusiji i Kini, pa novac pristiže od samo polovine izvezenih barela. Podaci EIA govore da su najredovnije isplate od strane SAD.

(Forbes)

 

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  Nafta???!!! Ma jok bre.....,demokraDija i ljudska kriva...ovaj prava! To jeste pravo,ali PRAVO da naci-amerikanci da bi održali svoj životni standard mogu da pljačkaju svuda,gde,naravno,mogu! A baš svuda i ne mogu,na njihovu žalost!

 2. raikkonen says:

  FORBES..sve sto je napisano je istina...AL KAD BI SMO SE ZEZALI..maarsh breee. venecuela je pod sankcijama i blokadu od strane rokefelera i ostala naftna kravarska bulumenta

 3. Vesko says:

  Lako je napraviti haos i zapoceti ratove! Treba ih i dobiti. SAD se uvlaci u jos jedan konflikt koji ce joj nanijenti nepopravljivu stetu njenom ugledu koji je ionako zestoko uzdrman, iz kojeg ce izaci porazena kao i iz prethodnih agresija i intervencija po svijetu. Otvorice Rusiji vrata sirom da se pojave sa svojom armadom na kraju i tako ce biti dovedeni u situaciju da ce morati ili se povuci iz Evrope i sa Kosova ili nastaviti da tonu finansijski i moralno bez mogucnosti preokretanja situacije u svoju korist sve do konacnog kolapsa koji bi bio u takvim uslovima vrlo ostar i bolan.

 4. milorad says:

  amerikanci pokušavaju da stave pod svoju kontrolu što veći broj naftnih nalazišta a zatim tu opljačkanu naftu kupuju od mafije kojku su instalirali kao vlade i predserdnike kuupju za smešne pare i prikazuju kao SOPSTVENU proizvodnju.Kako je amerika mogla za svega par godina da postane najveći proizvodjač nafte na svetu:), pa lepo libijska i iračka nafta a sad bi i venecuelu.Medjutim razlog za pokušaj monopola na naftu je DOLAR,samo tako oni mogu da održe finansijski primat i vrdnost dolara inače im sledi žestok sunovrat.Kad ne bi bila nafta nego zlato recimo onda bi pokušavali da otmu ridnike zlata i tako u krug:)

 5. petrovgrad says:

  Ameri nešto Vam ne ide po planu, zašto ne zatražite podršku od Šiptara, oni su raspoloženi da Vam pomognu.

  • Velika Metla says:

   petrovgrad,a imaju i onu silu milogorsku,nego izgleda još koverte sve nisu podelili po "milogori",pa se ne zna još kada i ko će da krene!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *