СВЕ ЈЕ ЈАСНО! Ако Србија у четвртак потпише споразум… ТО ЋЕ БИТИ…

SVE JE JASNO! Ako Srbija u četvrtak potpiše sporazum… TO ĆE BITI…

30 jula 2020

Ako Srbija potpiše bilo kakav obavezujući sporazum, defakto će priznati Kosovo, izjavio je bivši potpredsednik srpske vlade Nebojša Čović.

On je dodao i da će Beograd tako abolirati i amnestirati zločince koji su rušili Srbiju.Ukoliko delegacija EU uruči Srbiji ultimatum, odnosno nacrt sveobuhvatnog sprazuma koji bi defakto predstavljao priznanje nezavisnosti Kosova, biće to još jedan „lukav način da se ponovo prevari Srbija“, kaže Čović za Sputnjik.

„Večernje novosti“ objavile su, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koja u četvrtak putuje na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sedištu Evropske unije biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od strane Srbije.

Beograd nije upoznat s tim da će u četvrtak u Briselu delegacijama Prištine i Beograda biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, kazao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da je uveren da će, ukoliko bude takvog predloga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovoriti u skladu sa državnim i nacionalnim interesima.

Potpisivanje sporazuma – abolicija i amnestija zločinaca

Ukoliko bi Srbija potpisala bilo kakav obavezujući sporazum, time bi abolirala i amnestirala zločince koji su rušili našu zemlju, naglašava Čović.

S druge strane, nerazumljivo je zašto naši mediji od ovoga prave toliku senzaciju i bombastičnim naslovima o nekakvim ultimatumima šire paniku u našoj javnosti, čime direktno idu na ruku suprotnoj strani, kaže Čović.

I Priština i EU izgubili kredibilitet

Mediji po prirodi stvari teže senzacionalizmu, ali neshvatljiv je toliki stepen nerazumevanja suštine svega što se događa, ističe Čović i dodaje da i portparolka EU kaže će tek kad se reše svi problemi, strane potisati jedan dokument.

„To ne sme da znači da kad se postigne dogovor, da će se rešiti svi problemi jer ni Priština, ni EU nemaju nikakav kredibilitet da će se dogovor ispuniti. Do sada nisu ispunili 48 dogovora. Prema tome, prvo mora da se to ispuni pa onda možemo da idemo dalje. A sve što se dogovori da treba da se ispuni, mora da bude merljivo. Da bi se uopšte razmatrao bilo kakav nacrt dokumenta, sva otvorena pitanja moraju da se reše na merljiv i održiv način“, naglašava Čović.

U suprotnom, ako su pregovarači EU mislili da će sva otvorena pitanja zatvoriti fiktivnim dogovorom o njihovom rešenju, onda EU nije nepristrasan posrednik već direktno zastupa interese isključivo jedne – albanske strane, ističe on.

Pregovarati sa Kosovom po mehanizmu pristupanja Evropskoj uniji

A albanska strana u poslednjih 20 godina nije ispunila nijedan sporazum na koji se potpisom obavezala, a u svim tim sporazumima su garanti bili faktori međunarodne zajednice, podseća Čović.

„Suština mora da bude u tome da sve što se dogovorilo do sada mora da bude sprovedeno, i to merljivo sprovedeno. Mi smo i pre potpisivali sporazume, pa ništa nije sprovedeno. Prema tome, moramo da idemo temu po temu da je sprovodimo, i jedna i druga strana, a da onaj ko je medijator, a to je EU u ovim razgovorima, konstatuje da li je nešto sprovedeno ili nije. Neki sličan mehanizam, kao što je mehanizam pristupanja EU. Imate 35 poglavlja, pa idete poglavlje po poglavlje. Tako i ovde“, ističe on.

Što se tiče poglavlja 35, koje je ekskluzivno uvedeno za Srbiju, u krajnjem slučaju možemo da ga zatvorimo nedelju dana pre ulaska u EU, smatra Čović.

Ulazak u EU – pecaju nas kao šarane, na varalicu

Čović dodaje da se u kuloarima EU govori da bi Srbija najranije mogla pristupiti Uniji biti 2030. godina, dok „nama mašu 2025,2026. kao da smo šarani koje pecaju na varalicu“.

„Naš stav i odgovor trebalo bi da bude da je to proces u kome Priština mora da dostigne istinske standarde demokratskog društva kroz merljivo i održivo rešenje svih otvorenih pitanja. To nikako ne mogu da budu paralelni već sukcesivni procesi“, kaže on.

A demokratske standarde ne može dostići društvo koje vode oberkriminalc i ratni zločinci poput Tačija, Haradinaja, Veseljija ili Ljimaja, zaključio je Čović.

KOMENTARI8 komentara

 1. persida says:

  More somovi smo, kakvi sarani.

 2. milos says:

  Sarani se ne pecaju na varalicu ali nas varaju .

 3. SiNiša says:

  Sa takvim naslovima i gore napisanim samo brukate Srbiju! Tamo neki EU ćata uručiće našem ćati (predstavniku izdajničke vlade Srbije) neki "dokument", kji će nekima da otvori oči. Izdajnici će da navijaju za Predaju, patriote za Srbiju a većina će da nosi maske i da se ponaša. Možda i nije loše da se stanje razjasni i AV vernicima?

 4. Kosovac says:

  “Ukoliko bi Srbija potpisala bilo kakav obavezujući sporazum, time bi abolirala i amnestirala zločince koji su rušili našu zemlju”, naglašava Čović. Znači, abolirali bi i amnestirali i Čovića između ostalih. Ako niste zaboravili, i ovaj bivši Dačićev stranački kolega je takođe pripadao toj grupi zločinaca koji su rušili „našu zemlju“. Dosmanlijama i sorošoidima. ……………A mi smo eto spali na to da nas kroz ceo članak uči ovaj sadašnji kolega Nataše Kandić. On je njen kolega zato što imaju istog gazdu. Razlika je u tome samo što je Čović sada zadužen za drugi resor. I što je „omiljen“ kod novinara pa ga oni stalno pitaju za savet.

 5. triglav says:

  ne, nego nije vama, koji to pišete, jasno da to neće podpisati "Srbija" nego samo neke osobe. a bitno je pitanje: koje su te osobe? dok to ne napišete samo bacate ljudima pesak u oči.

 6. Zaliv says:

  Evo cetvrtak vece je i sta se desilo zevzeci u komentarima?

  • uddu says:

   To,ako se desilo,to nećemo skoro saznati ni ti,ni ja, ni većina običnih ljudi.Mi ćemo samo biti obavešteni da se sastanak održao i da je bio konstruktivan.A šta je potpisano?E to će videti i shvatati ono koji žive na spornim okupiranim područjima.

 7. uddu says:

  Ili ćemo saznati istinu od šiptarskih medija !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *