СВЕ ЈЕ ЈАСНО: Гренел није дошао у Београд да преговара и разговара, ОН ЈЕ УРАДИО ОНО ШТО АМЕРИКАНЦИ УВЕК РАДЕ

SVE JE JASNO: Grenel nije došao u Beograd da pregovara i razgovara, ON JE URADIO ONO ŠTO AMERIKANCI UVEK RADE

10 oktobra 2019

U više navrata smo naglašavali da, pre svega, treba analizirati stav SAD o Kosovu i pregovorima. Za sada ne vidimo u tom stavu promene koje bi davale bolju šansu za dijalog. Specijalni izaslanici i njihovo imenovanje su samo spoljni atributi.

Ovako je Aleksandar Bocan-Harčenko, ruski ambasador u Beogradu, prokomentarisao za „Novosti“, odluku šefa Bele kuće Donalda Trampa da za specijalnog izaslanika za „mirovne pregovore“ Beograda i Prištine imenuje Ričarda Grenela, koji će novo zaduženje obavljati paralelno sa funkcijom ambasadora SAD u Nemačkoj.Postavljenje „malog Trampa“, kako Grenela inače zovu u diplomatskim krugovima, najviše zbog njegovog „buldožerskog“ političkog stila, sličnog stilu američkog predsednika, usledilo je samo mesec dana nakon što je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer imenovan za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, sa zadatkom da otkoči dijalog Beograda i Prištine.

Na pitanja — da li se ovim poslednjim potezom Bele kuće umanjuje uloga EU u procesu pregovora, da li će i zvanična Moskva imenovati specijalnog izaslanika za dijalog, kao i ko bi to mogao biti, ambasador Bocan-Harčenko kaže:

„Što se tiče EU, Brisel je sam smanjio svoju ulogu, dozvolivši Prištini da blokira ranije postignute sporazume, da uvede takse, da nekažnjeno učini sve za podrivanje i stagnaciju dijaloga. Ako postoji želja za obnavljanjem dijaloga, treba uzimati u obzir izvesne, opravdane zahteve Beograda. To je pitanje koje iziskuje prvorazrednu pažnju“, naveo je ambasador.

KOMENTARI6 komentara

 1. petrovgrad says:

  Nema nšta od ovoga, kao sve do sada. Šiptari ne pristaju na nikakvu ponudu. Kurti je protiv Republike Kosovo, on se zalaže za Veliku Albaniju. Odmah je skinuo zastavu takozvane R Kosovo. On će sada da traži Novi Pazar, Tutin i sve do Niša. To da će da dobije bilo šta, neće dobiti ništa. Kina neće dozvoliti da se od jedne suverene države izdvaja samostalna država i postane novi član UN. Kina čuva svoj suverinitet preko Srbije. Kosovo treba da postane šema za HonKong i Tibet.Dok je Kine toga neće biti.

 2. Gardista says:

  Rama posetio i Novi Sad...imaju oni tamo mnogo zgrada i kapitala od prljavog novca zaradjenom na drogiranju nase mladosti. Koliko je vucic puta obisao Albaniju i sta je uradio za svoj narod tamo? Nikoliko i nista, a ovde su kao beli medvedi na grbaci nas poreznika. Napolje svi!

 3. Slobodanka says:

  Meni svi američki zvanični posetioci Balkana izgledaju toliko neprirodno i nenormalno, kao invazija samouverenih ali neinteligentnih i zlih stvorenja. Ama nemam reči da opišem koliko su oni ovde i suvišni i štetni.

  • persida says:

   Tacno tako, ali zar je Bocan pametniji kad se svadja sa kuvaricom Radom Trajkovic, ili Putin kada ulazi u dijalog sa onom Gretom, podmetnutom devojcicom. Svi su prolupali, planetom vladaju monstrumi. Svaka idealizacija ovog ili onog naciona je katastrofalna.

   • Slobodanka says:

    Opet praviš uravnilovku kao dosledno Brozovo djače-unuče. Milićka kao da ti je tetka ili sestra. Koliko mi imamo nelikova poput Rade Trajković? Opomenuti Radu to je opomena i svim ostalim djubrošima. Putin je izbegao da kritikuje Gretu jer je ona dete, nego kritikovao je one koje su napravili "projekat Greta" i osvetlio je njihove ciljeve.

   • Slobodanka says:

    Nisi objektivna, nego i ti teraš neke uvrnute projekte slično kao Greta. Ko stoji iza "projekta Persida" ? Neki mućak 100 posto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *