СВЕ ЈЕ ЈАСНО! Иза Куртија стоје…

SVE JE JASNO! Iza Kurtija stoje…

4 februara 2023

I pored pritisaka iz Brisela i Vašingtona, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i dalje se opire formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), za šta ima podršku Velike Britanije.

Naime, od zemalja Kvinte (SAD, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija), jedino predstavnici Londona do sada nisu insistirali da Priština najpre primeni ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom pre 10 godina i osnuje ZSO, a da tek onda započnu pregovori o evropskom planu za Kosovo i Metohiju, zasnovanom na tzv. francusko-nemačkog predlogu, pišu „Novosti“.Britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je da je „ZSO važan element u normalizaciji odnosa, ali da to pitanje ne vi trebalo da sprečava postizanje drugih dogovora između dve strane“, pokazujući tako da njegova zemlja ne poštuje isti redosled koraka kao i njihovi saveznici.

Nedugo nakon izjave britanskog diplomate, Kurti je izneo svoje zahteve za formiranje ZSO, među kojima su i da se ona preimenuje, da bude u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima, da ne bude jednonacionalna i da Srbija prethodno ukine paralelne strukture na severu Kosova.

Pored toga, on je kao uslov za ZSO zatražio i da ona bude deo „konačnog sporazuma i da se sprovede nakon međusobnog priznavanja“. Kurti je zatražio i da Srbija povuče pisma upućena najvišim zvaničnicima pet država članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, u kojima Beograd traži da te zemlje ne prihvate zahtev Prištine za članstvo u Uniji.

Za sada nema konkretnijih reakcija iz ključnih zapadnih političkih centara na novu opstrukciju Kurtija. Oglasio se samo portparol EU Peter Stano, koji je juče ponovio da stav Brisela o formiranju ZSO ostaje nepromenjen, ali nije komentarisao uslove koje je Kurti postavio za njeno formiranje.

On je samo napomenuo da su neophodni konkretni koraci kako bi se unapredio proces dijaloga o normalizaciji odnosa između „Kosova“ i Srbije. Stano je takođe podsetio da je Priština preuzela stvaranje ZSO kao međunarodnu obavezu i da je na Kosovu da tu obavezu sprovede.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u sredu se sastao sa britanskim „specijalcem“ Pičom, što se u diplomatskim krugovima tumači kao pokušaj da se izdejstvuje da i zvanični London bude u potpunosti na kursu koje su zauzele SAD i vodeće evropske zemlje kada je reč o daljem raspetljavanju kosovskog čvora, navode „Novosti“.

Kako su preneli pojedini mediji, SAD i Brisel već su krenuli sa primenom kaznenih mera prema Prištini zbog odbijanja da formira ZSO, zaustavljajući proces pristupanja tzv. Kosova Savetu Evrope.

(RT Balkan)

KOMENTARI15 komentara

 1. persida says:

  Cujem da je Brnabicka vec potpisala predaju Kosova i da je to zavrsena stvar. To sto ce Vucic odbiti predlog, samo ce biti uvertira u teatar.

  • Ivke says:

   Cale je hrvatski drzavljanka prema tome sta mi sa time imamoona je samo pomocnik upravitelja logora

  • Cp6a says:

   Ako si čuo, onda uzmi neki neuroleptik.

  • Vujadin says:

   Od maja prošle godine Srbija je postala carevina sa carem Ilonom Maskom, a mi smo postali "teslijaneri", reče klovn sa akademskom titulom Velja Abramović.

   • Cp6a says:

    Profesor Okultis. Rusofob. Kad zakasni sa terapijom iz aerostata se vidi da je lud. Tesla se obrće u grobu, kakvi ga okultisti prisvajaju.

  • Snežana says:

   ne lupaj budalo i idiote

 2. zajko says:

  Nisu oni krivi,narod ih bira i glasa za njih,a ovce su za sisanje, i u Rumuniji je izbila revolucija,pa ubise Causeskua

  • Veliki brat says:

   Loša uspoedba. Rumunji su tada živjeli u komunizmu, a ne u demokraciji.

   • Zeka says:

    Veliki brate, "demokraciju" su brzo usvojili. Stavili Čaušeskua i njegovu ženu izmedju školskih klupa i za sat-dva završili "sudjenje". "Tužilaštvo" se jedino čulo, a "advokat" nabrajao nepočinstva optuženih. Bez priziva i bilo kakvih sudskih rokova civilizovanog sveta, odmah izveli bračni par u dvorište i izvršili ubistvo dotičinih. Da pokažu, valjda, kako počinje da funkcioniše "demokracija".

  • Novica says:

   nema smradu više 5 oktobra ako ti ne valja mrš bre u rumuniju

 3. Petrovgrad says:

  Sva odgovornost pada na poslanike koji su glasali. Možemo da okrivimo Vučića i ja ga okrivljujem. Pitanje je odgovornosti skoro 150 poslanika. Ne branim Vučića, ove prvo na odgovornost. Čim ih je ucenio da će da podnese ostavku, odmah glasali i prihvatili, nešto što niko nije video javno. Za mene je to klasična "Tajna konvencija" sa Austrougarskom koju su sklopili Obrenovići krajem 19 veka

 4. Gagi says:

  Sva odgovornost je u srcima ovog naseg naroda. A srce malo, prohtevi za vanvremenskim standardom i neradnickim zivotom ogromni. Od devedesetih su se redjali razni poslanici do danas, broj im se ne zna. Ko sve nije vladao i donosio stetne odluke po nas narod. Isto tako, od 45-e je bio neki "srpski" narod koji je ludovao za novom "pravednom" ideologijom i naravno glasao za sve to. I za ustav iz 74 god. su "srbi" glasali. Svu ovu danasnju sudbinu su nam izglasali geaci i provincijalci, nekako su oni najbolji i najpodesniji svakoj vlasti. Da li radili ili ne, svira im radio i nikada im lepse u zivotu nije bilo. Normalno bi bilo da su poslanici ugledne licnosti sa zavidnom radnom biografijom, da se odvija intelektualna borba a ne borba dubokih glasovnih mogucnosti i primitivizma. Danas ce za ove poslanicke apanaze i jos poneku "kombinaciju", izglasati da Sveti Sava nikada nije ni postojao a da na KiM nikada nije ni bio Kosovski boj. Kada su svojevremeno naseg duhovnog oca S.Savu mogli da zamene sa duhovnim vampirom titom, valjda je jasno koliko je sati i sta sledi ovom narodu. Danas je epilog svog tog i takvog ponasanja, prostakluk i kurvarluk na svakom koraku, grabez i otimanje na sve strane. Moram da budem iskren i posten prema ljudozderu i dusmaninu titi, da mu zahvalim sto je kao okupator naseg naroda bio daleko dobronamerniji, pravio je prave farme i zadruge, zene lakog morala su se samo mogle videti oko stanica i nekih zabacenih parkova. Kako ce biti ovom narodu kada se danas svesno i planski promovisu najgore duhovne vrednosti i ljudski porivi - videcemo.

 5. milorad5 says:

  vi izgled momci ne razumete ovo je dobro.Kurti je ODBIO SVE,znači tačno su ga strateški postavili i NATO da puste šiptare niz kanal i da operu ruke,eto kao "mi smo ih savetovali najbolje itd.".Ako ej ovo tačno on je praktično odbio sve što je potpisao a to znači da nikakvi dalji potpisi neće tu da se pojave.Već sam počeo da proučavam topografiju kosova iz severnog pravca,koliko ja shvatam kako stoje planine i doline šiptari nemaju šanse,kako god da se mrdnu oni su opkoljeni a jedino prema jugu mogu da se kreću nesmetano pod uslovom da ih ne nagazi naše vazduhoplovstvo i dronovi.Koliko sam upućen u stvar u toku 2024 mi ćemo biti vojno spremni da ih istamburamo,jer je očigledno sada da je to i stav NATO pakta i kurtija takodje.Mislim da će kurtija da zbace sa vlasti već u toku leta ove god.kad OVK shvati da su sada TALIBANI a ne "borci za slobodu".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *