СВЕ ЈЕ ЈАСНО! САД захваљујући рату у Украјини безмало удвостручиле продају оружја

SVE JE JASNO! SAD zahvaljujući ratu u Ukrajini bezmalo udvostručile prodaju oružja

31 decembra 2022

KORISTEĆI sukob u Ukrajini, Sjedinjene Države su bezmalo udvostručile prodaju oružja NATO- saveznicima tokom 2022. godine, pošto je strah od Rusije u Evropi doveo do naoružavanja – naveo je američki list Foreign Policy.Autor analize – kolumnista Robi Gramer – naveo je da je američka vlada 2021. godine odobrila 14 velikih ugovora za nabavku naoružanja saveznicima iz NATO-a, uključujući i Finsku, u vrednosti od oko 15,5 milijardi dolara. U 2022. broj ugovora je porastao na 24, a njihov iznos je iznosio na oko 28 milijardi dolara.

Kako je Gramer primetio, kratkoročno gledano, Sjedinjene Države ostaju glavni snabdevač oružjem za evropske zemlje.

Ranije, 28. decembra, magazin The American Thinker pisao je da je produžavanje sukoba u Ukrajini i nastavak finansiranja i slanja oružja u Kijev neophodno da bi američke elite zadržale mogućnost pranja novca.

Kineski list Global Times objavio je da će SAD odugovlačiti sukob u Ukrajini dok ne izvuku svu planiranu korist. Pojasnio je da je za Vašington važno ne samo da pokuša da oslabi Rusiju, već i da poveća zavisnost Evropske unije od SAD u vojnoj sferi.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je 8. decembra rekla da Sjedinjene Države planiraju da potpiruju sukob u Ukrajini najmanje do kraja 2025. godine kako bi zaradile na korupcijskim šemama.

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Kuku Zaharova, pa ne mogu Amerikanci da odredjuju do kad ce se ratovati, ako to ne prihvate Rusi. Zaharova indirektno priznaje da je postoji dil izmedju Amera u Ruja.

  2. Kulak says:

    Ameri misle da ih Atlantski i Tihi okean štite od svega i da mogu raditi šta ih je volja. Možda su i u pravu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *