Sve je OK

Sve je OK

2 jula 2014

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Stvarno je teško povjerovati da bi se Josipovićeva glavna izazivačica na predstojećim izborima za šefa države naokolo izražavala baš onako kako je u nedjelju citirana u bljutavoj svetačkoj biografiji na četiri stranice, kojom su je galantno počastile jedne dnevne novine.

Ozbiljnim pretendentima na visoke državne dužnosti prirođeno je, naime, da svoje bogate političke potencijale komuniciraju uz pomoć znatno jačih i uvjerljivijih sredstava nego što je prezaslađena baklava od starih izreka, popularnih obrada filozofskih i moralnih zakona te nadahnjujućih preporuka za sretan život iz self help literature.

No, ako je vjerovati ovome članku svesrdne podrške, naša gospođa Kitarović podiže svoj predsjednički stožer upravo u sretnom imaginariju pojednostavljenih narodnih istina, binarnih basni i poslovica za sva vremena.

»Da se bude uvjerljiv, treba biti vjerodostojan, a za vjerodostojnost treba biti iskren« – njezin je credo kome se divi novinarski hagiograf pri čemu nju konstantno adresira kao »Kolindu« kao da opisuje životne izazove svoje vlastite babe.

Zatim nam servira koktel udrobljenih mudrosti koji je neka vrsta »Kolindine« slobodne obrade Kantovog kategoričkog imperativa:

– Moje iskustvo je pokazalo da etičko vodstvo najprije znači biti dosljedan sam sebi. Da se prema drugima ponašaš kako želiš da se oni ponašaju prema tebi, s dostojanstvom i poštovanjem, bez obzira na etničko, vjersko ili socijalno porijeklo – plete i prepliće kandidatkinja za predsjednicu.

Onda ide red mističnih čuvstava: »Politika je brutalna, puna intriga i kleveta. Ali ja sam uvijek vjerna svom unutarnjem kompasu. On me vodi«.

I na kraju je svečani magistrale o bitku i dimenziji vremena: »Ono što sam naučila tijekom života jest da sve ima svoju svrhu. No, bez obzira što se događa, dobro ili loše, to neće trajati vječno. Svaki pad je novi korak naprijed. Svaki teški trenutak ima svrhu naučiti nas kako cijeniti one dobre«.

Mora se priznati, zaista impresivna kolekcija budalaština. No, koliko god taj tip predstavljanja izgledao nestvaran za jednu ministricu, ambasadoricu i pomoćnicu glavnog tajnika NATO saveza koja želi preuzeti Pantovčak, možda opet i nije, barem s obzirom na ono što smo od nje do sada vidjeli.

Kad ju je nekidan HDZ i službeno inaugurirao, pa su mediji napokon dobili barem nekoliko prigodničarskih misli, i tada je izgledalo da su snimke naprosto nespretno izrezane.

S obzirom na njezin profil i reference posve neobjašnjivo, gospođa Kitarović nastupila je pred biračkim tijelom kao neka od onih sirotih misica koje glupe propozicije prisiljavaju da za kamere pripreme i neku pametnu općevažnu misao.

Pa se onda, na opće veselje, iz toga izrode razne ambiciozne sentencije o miru među narodima i o tome kako sva djeca na ovome svijetu moraju biti sretna.

Baš na njih je podsjetila K. Grabar Kitarović – političarka od koje bi čovjek očekivao nešto puno, puno bolje – onom svojom ključnom empatičnom izjavom u stilu Forresta Gumpa da suvišnu hranu iz svoje kuhinje »u čistim vrećicama« vješa na kontejnere jer joj je žao da su ljudi gladni.

Pa zar to od nje nije još luđe nego ono legendarno It’s OK od priproste Fani Čapalije? Valjda će službena kampanja u jesen krenuti drugim smjerom jer ideja predsjedničkih izbora ipak nije da se svi dobro zabavimo.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *