Све је политика. Па тако и фудбал

Sve je politika. Pa tako i fudbal

8 juna 2015

prorokovic Dusan 4538Piše: Dušan Proroković

Jedni će reći da dođe vreme kada je sve politika. Drugi da se to dešava sve vreme. Sve je politika. Pa tako i fudbal. Odavno se politika umešala u rad međunarodnih sportskih organizacija.

Poslednji primer je prijem Kosova u Međunarodni olimpijski komitet. Još pre toga FIFA je omogućila reprezentaciji Kosova da igra prijateljske utakmice, ali uz dodatne uslove.

Svojevremeno je jedan od najznačajnijih savremenih teoretičara, Semjuel Hantington, objašnjavao „meku moć“ preko toga kako se izjašnjavaju MOK i FIFA kada dodeljuju domaćinstva letnjih Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva u fudbalu.

Pošto su od osamdesetih do prve polovine dvehiljaditih Olimpijade organizovane u Los Anđelesu, Seulu, Barseloni, Atlanti i Sidneju, a fudbalska svetska prvenstva u Italiji, SAD, Francuskoj, Japanu/Južnoj Koreji i Nemačkoj, za Hantingtona je to bio pokazatelj premoći zapadnih sila nad ostatkom sveta. Kroz ključne međunarodne sportske organizacije obezbeđivana je većina da se domaćinstva dodeljuju zemljama koje su deo Zapada ili njegov strateški partner u regionu Pacifika.

Međutim, od druge polovine dvehiljaditih stvari počinju da se menjaju. Od tada Olimpijske igre je pored Londona, organizovao još i Peking, a sledeće se održavaju u Rio de Žaneiru. Što se fudbalskog mondijala tiče, od 2006. su završni turniri održani u Južnoafričkoj Republici i Brazilu, a sledeća dva su u Rusiji i Kataru.

Zapad više nema većinu. Od jednog do drugog glasanja doživljavao je sve ubedljivije poraze. Antizapadna koalicija se formirala, a posebno je to teško palo SAD i zapadnoevropskim državama kada se glasalo o dodeljivanju svetskih prvenstava u fudbalu 2018. i 2022. Rusija je izabrana iako su protivkandidati bili Engleska i holandsko-belgijska udružena ponuda, a Katar je dobio prvenstvo pred Australijom, Japanom i SAD.

Već posle pobede Rusije i Katara čula su se prva negodovanja. Nemačka je tražila da se odluke preispitaju, a u britanskim medijima se pisalo kako treba razmišljati i o bojkotu. Prašina se ponovo podigla posle eskalacije ukrajinske krize i otvorenih zahteva da Rusiji treba oduzeti organizaciju Svetskog prvenstva 2018. Teško su pali ovi porazi, posebno evropskim zemljama. Do sada se u istoriji nije dogodilo da na zapadnoevropskom tlu završni turnir u fudbalu ne bude organizovan barem jedanput u osam godina. Sada će se, evo, desiti da je poslednji put to bilo 2006. godine, da se sigurno neće ponoviti do 2022, a sasvim je moguće ni posle toga, pošto je za organizaciju 2026. najozbiljniji kandidat Australija.

U ovom svetlu treba gledati i poslednja dešavanja u FIFA. Jozef Blater je na glasanju pobedio, obezbedio i peti mandat na čelu svetske kuće fudbala, a onda bio prinuđen da sutradan podnese ostavku. Protiv njega je američki FBI pokrenuo istragu zbog korupcije. Amerikanci su se, inače, umešali u izbore unutar FIFA i tako što su dan pred glasanje po njihovom zahtevu uhapšeni visoki funkcioneri Svetske fudbalske federacije.

Prema tome oko čega se bude vodila istraga, videće se i da je ovo političko pitanje, ma koliko materijala postoji za pokretanje istrage protiv Blatera. Jer, njega će teretiti i za neregularnosti oko izbora domaćina za svetska prvenstva, ali se sasvim sigurno neće otvarati istraga oko pitanja kako je Kosovu omogućeno da na mala vrata otpočne svoj ulazak u FIFA.

U interesu zapadnih centara moći je da se položaj lažne države Kosovo legitimizuje u međunarodnim odnosima i tu su međunarodne sportske organizacije važne. A da je isti ovaj Blater imao svoju ulogu u svemu odavno je poznato. Čak je zajedno sa pevačicom Šakirom učestvovao na događajima koji su upriličeni u cilju lobiranja da Kosovo pristupi FIFA. Ne treba ni pominjati da se masno plaća prisustvo na ovakvim događajima i da njihova organizacija poprilično košta.

Na kraju, ako se Bedžet Pacoli hvalio kako je plaćao političare po egzotičnim ostrvskim državama da priznaju Kosovo, zašto ne posumnjati da se plaćalo i za prijem u međunarodne sportske organizacije.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *