СВЕ ЈЕ СПРЕМНО: Руси иду на МЕСЕЦ

SVE JE SPREMNO: Rusi idu na MESEC

11 avgusta 2023

JEDANAESTOG avgusta 2023. godine u 2.10 po moskovskom vremenu planirano je lansiranje automatske međuplanetarne stanice „Luna 25“ sa kosmodroma „Vostočni“ u Amurskoj oblasti Rusije pomoću rakete-nosača „Sojuz 2.1b“ i gornjeg stepena rakete „Fregat“.

„Luna 25“ će biti prva svemirska letelica u savremenoj Rusiji poslata na prirodni Zemljin satelit.Ovo je prva misija na Mesec u istoriji savremene Rusije. Prethodna, sovjetska stanica „Luna 24“, poslata je 1976. godine. Tada je na Zemlju doneto oko 170 grama lunarnog tla.

Let svemirske stanice do Meseca trajaće oko četiri i po dana. Posle nekoliko dana u orbiti očekuje se sletanje na Južni pol Meseca i to će biti prvo sletanje u istoriji na tu teritoriju.

Pre toga, sve sovjetske i američke misije spuštale su se u pogodnijoj zoni, sa stanovišta podletne trajektorije ekvatorijalne zone, gde je lakše pronaći ravan teren. Međutim, glavne rezerve vode u obliku leda na Mesecu nalaze se blizu polova.

Cilj ovog projekta je da se pošalje automatska sonda za istraživanje u rejonu Južnog pola Zemljinog satelita. Prema planu „Roskosmosa“, modul će biti spušten u blizini kratera Boguslavski.

TRI FAZE LUNARNOG PROGRAMA

Rusija je lunarni program utvrdila 2018. godine i on ima tri faze: „Izlaz“, „Predstraža“ i „Baza“.Prva faza podrazumeva izgradnju osnovnog modula stanice blizu Meseca, testiranje perspektivnog broda „Orao“ sa posadom i bespilotne letelice. U isto vreme, planirano je istraživanje satelita automatskim stanicama serije „Luna“ od 2025. do 2028. godine, kao i početak izgradnje super teške rakete „Jenisej“ za letove sa posadom do Meseca, koji su planirani u drugoj fazi.

„Predstraža“ podrazumeva uvežbavanje sredstava za pristup Mesečevoj površini i sletanje kosmonauta na dve nedelje kako bi se rasporedili prvi elementi baze. Druga faza je predviđena za period od 2025. do 2035. godine.

Treća faza ─ „Baza“, koja je planirana za period posle 2035. godine, trebalo bi da bude konačna. Do tada bi trebalo da se završi izgradnja baze na Mesecu i formira naučna infrastruktura u vidu dve opservatorije. Tokom perioda od 2036. do 2040. godine će biti raspoređeni navigacioni aparati oko orbite Meseca kako bi se postavile maršrute tehnike koja je aktivna na površini Meseca.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je 12. aprila 2022. godine izjavio da Rusija planira da obnovi lunarni program i lansira interplanetarnu automatsku stanicu „Luna 25“, koja se ranije zvala „Luna glob“.

KOMENTARI2 komentara

  1. V.D. Raka says:

    Lepo. Hoće li tamo da ostanu?

  2. lekovito bilje says:

    Ma da samo ako izdrže radijaciju i prodju VANALENOV prsten!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *